Van de SGP hoeven we geen proefballonnetjes te verwachten

  0
  121

  Leestijd: 3 minuten.

  Nederland mag dan vakantie vieren, over 43 dagen mogen we (weer) naar de stembus. We publiceren op Frontbencher.nl altijd de meest actuele peilingen. Maar hoe staan de partijen er verder voor? Is Roemer wel MP materiaal? Kan Rutte de zwevende kiezer verleiden? Heeft D66 te vroeg gepiekt met het Lente-akkoord? Haalt Sap GroenLinks tijdig uit het slop?

  Sinds vorige week dinsdag elke dag een analyse van een partij. Dat doen we in alfabetische volgorde.

  Vandaag: de SGP.

  De SGP staat in de peilingen op 2 à 3 zetels. Onder leiding van Kees van der Staaij vaart de partij een koers die STABIEL genoemd mag worden.

  Hoe komt dat?

  De SGP is net als de Partij voor de Dieren een ‘kleintje’ in de Tweede Kamer. Omdat er steeds meer oog komt in de samenleving voor bijvoorbeeld biologisch voedsel, zou Marianne Thieme de komende jaren nog wel eens flink kunnen groeien. Maar zo’n echte spurt omhoog zal de SGP niet gauw maken. Sinds jaar en dag heeft de Staatkundig Gereformeerde Partij 2 of 3 zetels in het parlement.

  Aan de andere kant ligt een plotselinge, aanzienlijke krimp van de partij ook niet voor de hand. Al sinds 1922 maakt de partij zich in het parlement hard voor de standpunten van de Nederlandse gereformeerden. Die koers kan behoudend worden genoemd: tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. De partij heeft een stabiele, vaste achterban die vooral te vinden is in de bijbelgordel.

   

  De SGP kreeg met slechts twee Kamerzetels een belangrijke stem, volgens sommige zelfs een sleutelrol, in de koers van het kabinet-Rutte

   

  Dat de positie van een kleine partij in de Tweede Kamer niet bescheiden en daarom saai hoeft te zijn, bleek in deze regeerperiode. VVD, CDA en gedoogpartner PVV hadden maar een krappe meerderheid. Wat als CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier afwijkend stemgedrag zouden gaan vertonen? Wat als PVV-Kamerlid Hero Brinkman zich zou afsplitsen?

  En zo kreeg de SGP met slechts twee Kamerzetels een belangrijke stem, volgens sommige zelfs een sleutelrol, in de koers van het kabinet Rutte. Van der Staaij zou vaak onderhandelend op de achterbank van dienstauto’s zijn gespot met Rutte. Uiteindelijk kreeg hij ‘als wisselgeld’ voor elkaar dat het schrappen van het verbod op godslastering is vertraagd, de weigerambtenaar er nog steeds is en er meer landbouwsubsidies bij zijn gekomen.

  Ondanks de controversiële standpunten van de SGP, geniet de partij toch enig gezag in de Kamer. Dit komt dan vaak ook doordat de SGP-Kamerleden er gemiddeld lang zitten, en daarom veel ervaring hebben met het staatsrecht. Zo werd de vorige fractievoorzitter Bas van der Vlies het staatsrechtelijk geweten van de Kamer genoemd. Hij zat bijna 30 jaar in de Kamer.

  Maar de SGP wordt natuurlijk ook vaak achterlijk gevonden, bijvoorbeeld om de standpunten die de partij heeft ten aanzien van vrouwen. Anderhalve week geleden besloot het Europees Hof dat de SGP vrouwen niet langer mag weren van de kieslijst. Omdat partijleden hier zelf over gaan, en het niet voor de hand ligt dat er een vrouw op de kieslijst van deze partij wil, lijkt het echter slechts een papieren probleem.

   

  In de aanloop naar de verkiezingen hoeven we van de SGP geen luchtballonnetjes en politieke stuntjes om de gunst van de kiezer te verwachten

   

  De SGP is in de loop der jaren wat pragmatischer geworden met de standpunten. Een voorbeeld is dat de partij lang was voor een verbod op gedwongen vaccinatie, terwijl deze zich later hard maakte voor de weigering ervan wegens gewetensbezwaar. Desalniettemin vormt de Bijbelse boodschap nog steeds ,,het hart van de SGP”.

  Dat gelegenheidscoalities, zoals die informele met Rutte, nuttig kunnen zijn voor de SGP bleek ook al in 2006. De SGP wilde af van de koopzondag wegens de zondagsrust, de SP omdat die partij vindt dat 1 dag geen economische bedrijvigheid prima is. De twee kwamen samen met een intitiatiefwetsvoorstel.

  In het huidige versplinterde politieke landschap bestaat de kans dat kleine partijen straks na 12 september een belangrijke rol gaan spelen bij de formatie. Hoewel 2 zetels natuurlijk in zeer uitzonderlijke gevallen de doorslag kunnen geven en je positie vanaf een zetel of 5 beter wordt.

  Maar in de aanloop naar de verkiezingen hoeven we van de SGP geen proefballonnetjes en andere stuntjes om de gunst van de kiezer te verwachten. Het electoraat ligt zo goed als vast.

  Lees ook de analyses van de andere partijen: VVDSPSGPPVVPartij voor de DierenPvdAGroenLinksD66ChristenUnie en CDA

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter