‘Slimste mens’ wordt heel even minister

  0
  528

  Leestijd: 1 minuten.

  Defensieminister Jeanine Hennis is afgetreden en dus moeten haar taken door een ander worden waargenomen. De naam van die waarnemer lag voor de hand: Henk Kamp. Die was immers in het verleden bijna vier jaar minister van Defensie en weet dus precies hoe de hazen op dat departement lopen. Maar vanmorgen werd bekend dat niet Kamp de opvolger van Hennis wordt, maar Klaas Dijkhoff, nu nog staatssecretaris van Justitie.

  Je kunt redeneren dat Kamp (minister van Economische Zaken) sinds enkele weken ook al het werk van zijn vertrokken staatssecretaris Martijn van Dam erbij doet. Zou hij ook nog eens minister van Defensie worden, dan zou hij drie portefeuilles hebben. Een beetje veel. Maar anderzijds: het is maar voor een paar weekjes, want dan treedt Rutte III aan en behoort Rutte II tot het verleden. En Dijkhoff mag dan weliswaar geen ervaring hebben met het defensiebeleid, de krijgsmacht is hem als zoon van een beroepsofficier niet geheel onbekend.

  Maar vermoedelijk speelt ook een andere overweging mee. Dijkhoff is al geruime tijd in beeld voor het fractievoorzitterschap van de VVD. Ook Hennis werd  wel genoemd voor deze functie, maar na haar aftreden als minister komt zij – zo mogen we aannemen – niet meer in aanmerking. Dijkhoff lijkt dan ook de gedoodverfde kandidaat om de VVD-fractie te gaan leiden.

  Ingewijden gaan ervan uit dat de populaire winnaar van de tv-quiz ‘De slimste mens’ op termijn ook Rutte zal opvolgen als partijleider. Dan staat het helemaal niet verkeerd op zijn cv dat hij – behalve een succesvolle staatssecretaris – ook nog minister is geweest. Zij het dan maar heel even.