Snel in de knel

  3
  496

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet komt morgen voorlopig voor het laatst bijeen. Daarna is het ook voor de bewindslieden zomerreces en krijgen ze het een paar weken wat rustiger. Maar niet alle bewindslieden. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zal de komende weken alle zeilen moeten bijzetten om de zoveelste affaire bij de Belastingdienst tot een goed einde te brengen. Want de Tweede Kamer zit hem achter de vodden, opperpitbull Pieter Omtzigt (CDA) voorop. Ook enkele media, RTL Nieuws en Trouw, hebben zich in de zaak vastgebeten. Weet Snel de problemen met kinderopvangtoeslagen niet heel snel op te lossen, dan kan hij een voortzetting van zijn politieke carrière waarschijnlijk vergeten.

  Snel zou niet de eerste zijn. In 2014 moest zijn voorganger Frans Weekers (VVD) al aftreden omdat hij de fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaarse bendes niet goed had aangepakt. Ook zijn opvolger Eric Wiebes (eveneens VVD) kreeg het heel moeilijk, vooral omdat hij akkoord was gegaan met een bezopen en peperdure afvloeiingsregeling, die de Belastingdienst een aantal van haar beste mensen kostte.

  Wiebes had het geluk dat zijn partij op dat moment niet nóg meer bewindspersonen wilde offeren, anders had ook hij kunnen vertrekken. Merkwaardig genoeg besloten de liberalen in de afgelopen kabinetsformatie zelfs om Wiebes te promoveren tot minister van Economische Zaken en Klimaat. Iets waar ze inmiddels waarschijnlijk met gemengde gevoelens aan zullen terugdenken.

  Maar de VVD kon dat maken. Zij was de grootste regeringsfractie en deelde dus een aanzienlijke hoeveelheid van de lakens uit. Snel is lid van D66, een ‘juniorpartner’ die het zich niet kan permitteren brokkenpiloten te laten doorstuntelen om hen daarna ook nog met een carrièresprongetje te belonen. Van zijn partij hoeft Snel vermoedelijk niet al te veel hulp te verwachten.

  Zou het terecht zijn als de staatssecretaris opstapt? Bij de Belastingdienst zijn ontegenzeggelijk grote fouten gemaakt. Mogelijk tienduizenden gezinnen hebben tegen de regels in geen kinderopvangtoeslag gekregen. Ze werden belaagd door fiscale opsporingsambtenaren met ‘tunnelvisie’ die hen zonder deugdelijke reden van fraude verdachten. Snel was daarvoor politiek verantwoordelijk.

  Maar aan de andere kant moet ook erkend worden dat de Belastingdienst de afgelopen jaren is opgezadeld met veel te veel taken. Terwijl er tegelijkertijd driftig is bezuinigd op de personele bezetting en allerlei ict-projecten (mede door te grote zuinigheid?) in de soep draaiden. Dat was niet de schuld van Snel. Deze fouten dateren uit een wat verder verleden. Het enige wat de staatssecretaris kon doen was proberen te redden wat er te redden viel. Met een grote kans dat het mis zou gaan.

  Het ministerie van Financiën, althans de Belastingdienst, heeft zich ontwikkeld tot een departement des doods, waar je maar beter niet terecht kunt komen. Zo erg als het ministerie van Justitie en Veiligheid is het nog niet, want daar sneuvelden in een paar jaar tijd twee ministers en twee staatssecretarissen. Maar toch: wie zou Snel nog willen opvolgen als die straks ook wordt gedwongen ‘de eer aan zichzelf te houden’?

  3 REACTIES

  1. Snel in de knel. Hier wordt duidelijk dat er iets goed fout zit in het hele politieke gebeuren. Het is te gek voor woorden dat de mede veroorzaker van allerlei problemen bij de belasting, de volksvertegenwoordiging in een later tijdstip voor rechter kan gaan spelen…De Belastingdienst is de afgelopen jaren opgezadeld met veel te veel taken. Terwijl er tegelijkertijd driftig is bezuinigd op de personele bezetting en allerlei ict-projecten (mede door te grote zuinigheid?) in de soep draaiden. Dat was niet de schuld van Snel. Deze fouten dateren uit een wat verder verleden. Het enige wat de staatssecretaris kon doen was proberen te redden wat er te redden viel. Met een grote kans dat het mis zou gaan. Maar de volksvertegenwoordiging beweert dat zij schone handen heeft en dus voor rechter mag spelen.

   • Dat geeft eens te meer aan dat de 2e Kamer volstrekt geen kennis van zaken heeft en niet weet waar ze over beslist.
    Voor een democratisch bestuur is het een vereiste dat ze wel weet waar ze over beslist. Kortom, ik vind Nederland geen democratie en de Kamer een zooitje jaknikkers en hielenlikkers van de politieke hotemetoten.

    • De machtsverhouding tussen kabinet en volksvertegenwoordiging is dan ook ver uit balans. Wil de volksvertegenwoordiging haar werk goed kunnen doen zou er veel meer ondersteuning nodig zijn en kennis en kunde. Maar wat is het probleem? Het volk mort niet, dus we laten de boel de boel. Ook Baudet heb ik nog niet kunnen betrappen op het feit dat hij met een plan komt om de genoemde onbalans in de machtsverhoudingen meer in balans te brengen. D66 de grote vernieuwers heb ik daar ook niet op kunnen betrappen.

  Comments are closed.