Snel redt het met veel excuses

  8
  342

  Leestijd: 2 minuten.

  Wat moet een in problemen geraakt bewindspersoon doen om het politieke lijf te redden? Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) handelde in het debat over de kinderopvangtoeslagaffaire volgens het boekje. Hij stak de hand diep in eigen boezem, beloofde alle beterschap die er maar te beloven viel en sloeg een uitermate nederig toontje aan. “De overheid is een grens overgegaan en heeft dat veel te laat doorgehad,” erkende hij met een schuldbewust, bijna sip gezicht. En hij bood – voor de zoveelste keer – zijn diepe excuses aan voor het onterecht als fraudeur aanmerken van waarschijnlijk duizenden gezinnen.

  En het werkte, al ging het allemaal niet echt van harte. Een vrij ruime Kamermeerderheid – regeringspartijen, GroenLinks, SGP en Van Haga – liet hem met de schrik vrijkomen. Een SP-motie van wantrouwen kreeg slechts steun van een deel van de oppositie.

  Je kunt van deze uitkomst denken wat je wilt. Dat zullen de gedupeerden, die vanaf de publieke Kamertribune riepen dat hun ‘leven naar de klote’ is, dan ook zeker doen. Je kunt zelfs wijzen op enkele uitglijders die de staatssecretaris ondanks alles toch nog maakte in het debat. Maar je kunt je ook afvragen wat het alternatief had moeten zijn.

  Snel naar huis sturen had uiteindelijk weinig opgelost. Vermoedelijk zouden de talrijke benadeelden dan nóg langer op hun compensatie hebben moeten wachten, want een wisseling van de wacht kost altijd tijd. En bovendien: wie had het nog van Snel willen overnemen? De Belastingdienst, waarvoor een staatssecretaris van Financiën politiek verantwoordelijk is, geldt zo’n beetje als de minst begeerde klus in het kabinet. De mislukte voorgangers van Snel, de VVD’ers Frans Weekers en Eric Wiebes, kunnen ervan meepraten. Geschikte kandidaten voor de opvolging van de D66-bewindsman zouden zich nog wel tien keer hebben bedacht voor ze in dit wespennest stapten.

  En van Snel kun je veel zeggen, maar hij beschikt wel over de juiste achtergrond. Als voormalig medewerker van Financiën heeft hij ervaring met de dossiers, ook al blijkt hij zich de afgelopen maanden een aantal keren flink vergaloppeerd te hebben. Snel is misschien meer een ambtenaar dan een echte politicus. Hij werd pas kort voor zijn aantreden lid van D66. Maar of een echte politicus de ellende bij de fiscus wel tijdig onder controle zou hebben gekregen, valt sterk te betwijfelen.

  Misschien zou CDA’er Pieter Omtzigt – de afgelopen maanden de felste criticaster van de staatssecretaris – het hebben moeten proberen. Maar de portefeuille kwam tijdens de kabinetsformatie niet bij zijn partij terecht. Overigens: Omtzigt heeft de motie van wantrouwen tegen Snel vandaag niet gesteund.

  8 REACTIES

  1. Pieter Omtzigt, da’s mijn held. Die zouden ze premier moeten maken. Helaas stemmen we partijen en niet (ook) voor een president…
   HP de Tijd wijdt een mooi artikel aan dit gedonder van een kabinet waarvan leden niet schuwen gewoon de grondwet te overtreden. Feitelijk is het parlement bijkant monddood geworden. Want weet zij wel wat die regering uitspookt?
   https://www.hpdetijd.nl/2019-12-09/omtzigts-vragen-maken-duidelijk-er-wordt-gesold-met-de-grondwet/

   • @Haasnoot
    dat is het dilemma van iedereen. De goede parlementariërs ziiten bij de verkeerde partijen. Omtzigt is op eigen kracht in de Kamer gekomen, hoewel de partij hem kalt wilde stellen. Ook Van Raak en Bosma hebben goede ideeën maar hun partijen zijn me te extreem. In “De schijnelite van de valsemunters” onthult Bosma de achtergrond van de linkse elite die anti-establishment heeft verruild voor pro-immigratie. Helaas draaft Bosma door in zijn veroordeling van alle moslims en zijn verheerlijking van Israël. Aan de SP kleeft de verheerlijking van Mao Tse-Tung en Stalin die hebben aangetoond dat woede over ongelijkheid kan leiden tot helse terreur.
    Baudet is een intellectueel die de consensus doorbreekt, maar ik weet niet hoe hij zich ontwikkelt als hij echt wat te vertellen heeft. Toen Poetin pas aan de macht was, maakte hij een goede indruk. Inmiddels is hij het middelpunt van een corrupt systeem.

  2. Dat het leven van mensen .geruineerd is dat is kennelijk niet van belang. Nee, de staatssecretaris heeft het gered.Hoera, hoera, hoera. Het gaar dus niet om ge gedupeerden, maar om de staatssecretaris. Waarom moet de staatssecretaris niet elke maand exact aangeven wat hij gedaan heeft voor de gedupeerden en met elk concreet resultaat? En wanneer hij denkt hij dat er recht gedaan zal zijn aan alle gedupeerden? En wat gebeurt er met mensen die verantwoordelijk waren? En niemand durfde de klok te luiden want de verontwaardigde Kamerleden hebben boter op hun hoofd, want zij die de klok willen luiden moeten of suicidaal zijn, of zwaar masochistisch, anders laat je het wel uit je hoofd. Hier ligt een belangrijke oorzaak volgens mij dat het allemaal zo lang heeft kunnen doorzieken en daar hoor je de Kamerleden niet over. Die kijken ook wel link uit.

  3. Democratie en de dreigende vermenging door de Onderwereld.

   De dwang is bij afdreiging afkomstig van bedreiging met smaad (het openlijk zwartmaken van iemand (bijv. ook ‘n BRAVE OPPASOUDER?) door beschuldiging van bepaalde feiten)!!! smaadschrift!!! (hetzelfde, alleen dan door openbaring van tekst of afbeeldingen) of het openbaar maken van geheimen.

   In tegenstelling tot afpersing is afdreiging enkel strafbaar wanneer het slachtoffer hiervan aangifte doet, het is een zogenaamd klachtdelict. Afpersing kan ook zonder aangifte vervolgd worden door het Openbaar Ministerie

   Alle hardwerkende burgers en zorgzame ouders in Nederland denken dat deze praktijken worden gebezigd door: De boze Onderwereld.
   Waar de Regering ons ernstig voor waarschuwt en zegt: Dat er een grote dreiging bestaat omdat:
   De Onderwereld zich tracht te vermengen met onze Economie.
   Dat geeft toch wel enige stof tot diep nadenken i.v.m. de volgende Verkiezingen!

  4. Groen-Links met haar Economisme. Laat me niet lachen!! Wat een geschuif om de motie van wantrouwen niet te steunen. De partij heeft voor velen in mijn omgeving afgedaan.

  5. Vreselijk dit debat, ik heb het helemaal afgekeken en dat heeft me veel moeite en stres gekost. Ik zag een ambtenaar pur sang, zorgen dat hij zijn nest niet nog meer bevuilde. Je ziet dat er geen mensen meer zijn die echt leiding kunnen geven. Het zijn een soort watjes die er voor eigen gewin, machtsgevoel of voor een mooi baantje zitten, zeker niet voor de burgers.
   Fons heeft het over een sip gezicht, ik vond juist dat hij met af en toe met dat arrogante lachje van hem veel meer bezig was om kost wat kost zijn baantje te houden. En anders, hij wel weer zo een ander mooi baantje, wachtgeld en reiskosten erbij zou krijgen….
   Ik vond het ook schrijnend, dat met zo een grote emotionele zaak er zo weinig volksvertegenwoordigers de moeite doen om te komen. Heel duidelijk was ook te zien dat het CDA de steun van D66 voor defensieminister Bijleveld al uitgeruild had, evenals de steun van Groen Links die natuurlijk met het convenant wat ze gesloten hebben met het kabinet deze minister ook niet wilde laten vallen…..
   Het was weer een hele trieste vertoning en net als een zelfde vertoning van de aardbeving schade in Groningen of 70 burger doden, is het heel fijn dat we niet geplaagd worden met actieve herinneringen!!!

  6. Nou Menno, wees er maar weer trots op!!
   Toch is absoluut Mark Rutte de echte boosdoener. We leven …..
   in een “gaaf” land zei hij meerdere malen. Welk gaaf land, Mark??
   Even het nieuws van vandaag. Ongeveer 40.000 daklozen in ons
   land, waaronder veel gezinnen, omdat je jouw “onderdanen” niet
   eens een dak boven het hoofd kan geven. Meer dan anderhalf mil-
   joen mensen onder de armoedegrens; meer dan 600.000 mensen
   eten van de voedselbank. En dan ook nog vele duizenden mensen
   kapot en failliet gemaakt door onze falende belastingdienst. Niet
   Menno moet opstappen, maar jij Mark; mislukte neo-liberaal. Neen,
   van onrecht, armoede en asylproblematiek zal jij wel niet veel be-
   leven in jouw mooie wereld. En dan maar de simpele jongen spelen.
   Mark, ik walg echt van jou. Kan je niet een leuk baantje zoeken, of bij
   een bank of bij dat corrupte zooitje in Brussel? Ze willen je vast wel!!
   Na Lubbers en Balkenende ben jij in mijn beleving toch het meeste,
   ongelooflijke dieptepunt in onze Nederlandse politiek: blijf lachen, vent!
   Als jij Den Haag verlaat, hang ik de vlag uit. Ik walg van jouw wereld!!
   Bert Schreur, Eemnes.

   • Je kunt toch ook niet anders verwachten van een afgekeurde boekhouder van shell. Iedereen die de lagere school heeft afgemaakt kan in dit land de politiek in. Je kunt nog altijd gaan hielenlikken met de EU waar rutte de beste in is. FvD en PVV krijgen nog een boel werk te verzetten om 8 jaar rotzooi op te ruimen van deze regering en dingen terug te draaien. Iedereen kots deze rotzooi in Den Haag uit.

  Comments are closed.