Sorgdrager loopt over eieren

  1
  253

  Leestijd: 1 minuten.

  Naar het rapport van de commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager was lang uitgezien. Hoe kon het gebeuren dat met fipronil besmette eieren gewoon op de schappen in de supermarkt kwamen? En hoe gevaarlijk was dat eigenlijk? Inmiddels zijn 3,5 miljoen kippen gedood en lijdt de sector honderd miljoen schade, terwijl niemand vergiftigd is.

  Kippenboeren wezen verontwaardigd naar toezichthouder NVWA, die hen op de rand van faillissement zou hebben gebracht en daarover. De consument wees verontwaardigd naar de overheid die niet is staat was de verkoop van besmette eieren te voorkomen, maar wel volop verwarring schiep. Wie verwacht had dat Winnie Sorgdrager maandag bij de presentatie van het rapport een hoofdschuldige zou aanwijzen kwam bedrogen uit. Bij alle betrokkenen stond voedselveiligheid onvoldoende voorop, is de conclusie van het rapport.

  Het ging erom lessen te trekken uit de eiercrisis, aldus Sorgdrager. Zij waakte er zorgvuldig voor met een beschuldigende vinger naar één van de betrokkenen te wijzen. De oud-minister lijkt het zelfs niet als een doodzonde te beschouwen dat de Tweede Kamer onjuist is ingelicht over de fipronil-affaire.  Ze doet aanbevelingen om de controle te verbeteren, maar erg concreet zijn die niet. Het is aan de Tweede Kamer om aan de hand van het rapport in een debat met de regering tot verbeteringen te komen.

  Het rapport mag dus niet in een la verdwijnen, zoals gebeurde na onderzoek naar een eerdere voedselrel, het schandaal rondom paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht. Sorgdrager wil in het rapport niet tornen aan de hoofdlijnen van het beleid. Ook wat haar betreft is de boer als eerste verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van zijn product en de “zelfregulering” van de sector moet worden verbeterd. De NVWA blijft het “sluitstuk” om de veiligheid te waarborgen.

  Blijft over dat de Kamer zich kan buigen over de steken die de overheid liet vallen en hoe dat in de organisatie in de toekomst voorkomen kan worden. Vraagt dat niet om een nieuwe commissie?

   

   

  1 REACTIE

  1. De oud-minister lijkt het zelfs niet als een doodzonde te beschouwen dat de Tweede Kamer onjuist is ingelicht over de fipronil-affaire…De Tweede Kamer onjuist inlichten, is pas een doodzonde als de Kamer dat zo uitkomt. Wanneer het de Kamer niet goed uitkomt, is er geen sprake van een doodzonde. Hoe dikwijls is de Kamer onjuist ingelicht in de AP23/Spijhkerd zaak? Dus hoezo is de Kamer onjuist voorlichten een doodzonde?

  Comments are closed.