Sorry, Emile

  1
  103

  Leestijd: 1 minuten.

  Dit weekend was het weekend van de excuses. VVD-leider Mark Rutte zei “sorry” voor de valse beloftes die hij in de vorige verkiezingscampagne heeft gedaan. En zijn PvdA-collega Diederik Samsom ging door het stof omdat hij zijn fractie heeft verwaarloosd, druk doende als hij steeds was om de coalitie in het zadel te houden.

  Zoals te verwachten was zorgen deze knievallen van de aanvoerders van de twee regeringspartijen voor meesmuilende reacties in het oppositiekamp. D66-leider Alexander Pechtold noemt het in De Telegraaf “tactisch slim” van Rutte en Samsom om hun spijt te betuigen, maar vraagt zich af of de kiezer daar intrapt (hij hoopt van niet natuurlijk, maar dat zegt hij er niet bij). Zijn CDA-collega Sybrand Buma doet Rutte denigrerend af als de “sorry-premier”. De dissidente PvdA-Kamerleden Jacques Monasch en Lutz Jacobi zijn allerminst overtuigd door de nederige uitspraken van Samsom. Partijprominent Bram Peper moest er zelfs hard om lachen.

  Nog veel scherper is de stellingname van PVV-leider Geert Wilders. Die hoopt dat de kiezers Rutte en Samsom “never nooit niet” hun gemaakte fouten zullen vergeven. Maar ook SP-voorman Emile Roemer gaat stevig te keer. “Dat hele sorry-gedoe” is in zijn ogen “hypocriet”. “Eerst een hoop roepen, het dan niet waarmaken en dan denken dat je er met een sorry vanaf kunt komen. Ziehier de vertegenwoordigers van de sorry-democratie.”

  Het zal aan mijn verdorven karakter liggen, maar als ik zoiets lees krijg ik altijd de onweerstaanbare neiging even naar de peilingen te kijken. Het is zondag, dus Maurice de Hond is net binnen. Daar staat het: SP 13 zetels, een verlies van 2 vergeleken bij vorige peiling en ook 2 minder dan bij de Kamerverkiezingen van 2012.

  Een partij die oppositie voert tegen een van de minst populaire kabinetten sinds mensenheugenis en die dan virtueel op verlies staat? Sorry Emile, maar wie had het daar over een hoop roepen en het dan niet waarmaken?

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

  1 REACTIE

  1. Maurice de Hond is niets meer dan de loopjongen van Groen Links. Dus wordt de SP door Maurice de Hoax, flink laag gepeild omdat anders de gewezen PvdA stemmers op de SP gaan stemmen i. p. v. zijn geliefde milieupartijtje.

  Comments are closed.