Sorry Zeeuwen

  6
  394

  Leestijd: 1 minuten.

  Wat begin je wanneer je als politicus iets heel stoms hebt gedaan? Er zijn twee opties: je kunt aftreden of je kunt je excuses aanbieden.

  Het eerste is wel erg drastisch. Het kan maar één keer. Ook betekent aftreden meestal (hoewel niet altijd) het einde van je politieke carrière. Maar excuses aanbieden kun je zo vaak als je wilt. Als het moet kun je er weken, ja maanden mee doorgaan.

  Neem het geval van die marinierskazerne in Doorn. Die zou verhuizen naar Vlissingen. Dat was de Zeeuwen al jaren geleden toegezegd, en die belofte was keer op keer herhaald.

  Maar een paar weken terug maakte staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) bekend dat de kazerne niet naar Vlissingen gaat, maar naar de buurt van Apeldoorn. Daarover had al maanden achter potdicht gesloten deuren overleg plaatsgevonden. Vlissingen was helaas afgevallen, want bij nader inzien toch minder geschikt.

  Woede. Onbegrip. Kamerdebat.

  In dat debat vertelde Visser dat het haar speet dat de Zeeuwen bedot waren. Excuses. Heel veel excuses. Nog meer excuses. Zoveel excuses dat Kamervoorzitter Khadija Arib zich er ongemakkelijk bij begon te voelen en vroeg of het niet wat minder kon.

  Maar Visser ging door, want de publieke tribune zat vol ziedende Zeeuwen. Bovendien dreigde de oppositie met een motie van afkeuring. Dus: sorry, Zeeuwen. Sorry, Kamer. Sorry, iedereen die het maar horen wil.

  De motie werd niet aangenomen. Dat lag misschien minder aan de spijtbetuigingen van de staatssecretaris dan aan de afwezigheid van net iets te veel oppositiekamerleden, maar niettemin: sorry hoor!

  Gisteravond ging premier Mark Rutte (een partijgenoot van Visser) naar Zeeland om daar een zaal vol VVD- en andere Zeeuwen toe te spreken. Want de motie mag het dan niet hebben gehaald, over een jaar zijn er verkiezingen. En dan vallen er heel wat Zeeuwse zieltjes te winnen.

  Dus wat zei de premier? Juist: hij zei sorry. Sorry Zeeuwen. Wat we gedaan hebben was ontzettend stom. We hadden het jullie véél eerder moeten vertellen. De communicatie deugde niet. Maar we gaan het ruimhartig compenseren, hoor. Dat hebben we al eerder toegezegd en we zullen het ook doen. Wanneer en hoeveel, daar blijven we voorlopig nog even vaag over. Maar die compensatie komt er. We hebben het beloofd. En jullie weten toch wat onze beloftes waard zijn?

  6 REACTIES

  1. Ik zal na de volgende verkiezingen tegen het Kartel roepen: “Sorry, ik heb op FvD gestemd”.
   Sorry dat ik jullie dat niet eerder heb laten weten.

  2. Excuses, sorry, het grote toverwoord voor alle mensen die belazerd worden. De belastingdienst: sorry lieve mensen, excuses, hoeveel wilt u er hebben, gratis en voor niets. Ook voor de klokkenluiders die dankzij de politiek kapot gemaakt zijn, sorry en ook u hebt recht op gratis excuses. En natuurlijk de Groningers nou die krijgen een zakje excuses extra vanwege goed gedrag. En dan die Zeeuwen, ja helemaal vergeten dat Zeeland een deel van Nederland is, net als Gelderland en Friesland en de Generaliteitslanden.Maar dat was de ministerraad even ontgaan, ze dachten dat Zeeland in de buurt van Australie ligt, maar dat is Nieuw-Zeeland. Onze gratis excuses en ook elke keer wanneer ik, de minister-president, zeg sorry bied ik dat de Zeeuwen gratis aan en nu dus niet gaan zeuren om geld en zo. Meldt u bij de Postcodeloterij, of Vriendenloterij, maar niet bij mij.

  3. Je kunt je afvragen wat we hebben aan mariniers die weglopen als de kazerne waar ze gelegerd worden hen niet bevalt. Toen Philips Data System in Apeldoorn failliet ging, was ik blij met een baan bij Philips in Hilversum. Vrouwlief ging gewoon mee, ook al had ze een baan in Apeldoorn. Misschien moet de kazerne in Vlissingen gewoon doorgaan en moeten we maar enthousiaste Zeeuwen rekruteren. Misschien stroomt in hen nog het bloed van Michiel de Ruyter. Qua patet orbis.👮‍♀️👮‍♀️👮‍♀️

  4. Excuses aanbieden kost dus kennelijk niets in Zeeland.
   Overal dus??
   Waarom biedt de koning dan geen excuses aan bij het Indonesiebezoek? Kost ook niets.

  5. Ik hoop dat de Zeeuwen en ook andere kiezers met de volgende verkiezingen het kabinet afstraffen, zodat de VVD eindelijk niet meer de grootste partij in ons land zal zijn.
   Het wordt tijd voor een duidelijk menselijker kabinet dan we tot nu toe gehad hebben onder Mark Rutte. Maar dan moet wel iedereen naar de stembus komen.

   • Ik ben ook teleurgesteld in Kabinet Rutte. Ik kom uit Friesland, een vergeten provincie in Nederland, alleen bekend van boeren en sporadisch een Elfstedentocht. En o ja, Leeuwarden is ook culturele hoofdstad geweest. Maar een doorsnee Amsterdammer weet niet dat Leeuwarden een behoorlijke stad is. Leeuwarden is nogal afgelegen , niet echt interessant voor industrie e.d. En in tegenstelling tot het kleinere Assen en Middelburg geen behoorlijke verbinding via een autosnelweg. Ook is het een definitief eindstation van de NS.
    Friesland en Leeuwarden zijn afhankelijk van landbouw, veeteelt en akkerbouw. Het huidige kabinet wil daar, vanwege o.a. de stikstof, een einde aanmaken onder druk van milieu-organisaties. Voor Friesland staat dit gelijk aan het slachten van de kip met de gouden eieren. Friesland is een belangrijke voedselproducent en niet geschikt voor grootschalige industrie. Hier houdt het huidige kabinet geen rekening mee. En biedt Rutte hier excuses voor aan, nee !

  Comments are closed.