SP bekogelt Roemer met tomaten

  1
  180

  Leestijd: 2 minuten.

  Het verhaal deed al langer de ronde, maar nu staat het open en bloot in het AD: SP-leider Emile Roemer is niet de juiste persoon om die partij te leiden. Met hem als lijsttrekker stevent de SP af op een verkiezingsnederlaag. Die is des te pijnlijker omdat de PvdA er ook weinig van bakt. Roemer slaagt er niet in zijn partij te laten profiteren van de malaise bij de grootste concurrent.

  Het AD citeert “meerdere” SP-Kamerleden (dat zijn er dus minimaal twee) die anoniem vertellen wat Roemer allemaal verkeerd doet. Om te beginnen is vrijwel zijn hele campagne gefocust op de zorg. Een belangrijk onderwerp, maar kiezers willen ook weten hoe het moet met bijvoorbeeld de integratie en de veiligheid. Zij komen bij de SP echter niet aan hun trekken.

  Roemer krijgt verder het verwijt dat hij onvoldoende zichtbaar is in debatten. Iets wat iedereen die af en toe naar het tv-nieuws kijkt kan beamen. Ook doet hij volgens de Kamerleden met wie het AD sprak te weinig om de tegenstellingen in de fractie de kop in te drukken. “Roemer,” zo lezen we, “is een aardige vent en iedereen om hem heen weet dat hij het niet gaat redden. Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd.”

  Dat laatste gaat ongetwijfeld gebeuren, tenzij zich een wonder voordoet. Al enkele maanden zijn er speculaties dat Lilian Marijnissen (dochter van) hem zal opvolgen. Ze staat hoog op de kandidatenlijst.

  Maar wat mij interesseert is: welke motieven hebben die “meerdere” SP-Kamerleden gehad om naamloos leeg te lopen tegen het AD? Welk doel denken zij daarmee te bereiken? Dat Roemer nog voor de verkiezingen van 15 maart vervangen kan worden als lijsttrekker lijkt mij een illusie. Technisch is het weliswaar denkbaar, maar zo’n leiderschapswisseling nadat de lijst al gepresenteerd is zou gepaard gaan met een stroom van zeer onaangename publiciteit. De partij zou daardoor alleen maar verder in de penarie raken. Er zit voor de SP niets anders op dan maar door de zure appel heen te bijten.

  Roemer is uiteraard “not amused” over het AD-bericht. “Het is zo laf als maar zijn kan. Dit gedrag hoort niet bij de SP thuis. Die mensen moeten zich afvragen of ze wel bij de juiste partij zitten,” zei hij woensdag.

  Zijn woorden doen denken aan de machteloze woede waarmee toenmalig CDA-leider Enneüs Heerma in de jaren negentig reageerde op mediaberichten die door anonieme “lafbekken” in zijn partij waren ingestoken. Korte tijd later trad hij af.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

  1 REACTIE

  1. Er zijn een aantal Kamerleden die in de slipstream van de leiderswissel in de PvdA ook hun leiderswissel willen vlak voor de verkiezingen. Volgens mij hebben ze daarin gelijk. Roemer zadelt zijn opvolger met een verkiezingsnederlaag op. Roemers felle reactie op het gemuit dat ze “moeten ophoepelen” of intern zich moeten laten horen of zichzelf voordragen klopt niet. Er is intern kritiek geuit maar daar werd doelbewust niets mee gedaan. Roemer durft intern de confrontatie niet aan, hij ontloopt de openlijke gesprekken. Wetende dat zijn interne loyaliteit tanende is.

  Comments are closed.