SP stijgt, VVD zakt in peiling De Hond

  0
  72

  Leestijd: 1 minuten.

  De SP stijgt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond met 2 zetels en komt uit op 32. Daarmee loopt de socialistische partij uit op de VVD. De partij van Mark Rutte zakt in de peiling 2 zetels en staat nu op 26 zetels. Daarmee is het gat tussen de beide partijen opgelopen naar 6.

  [tweet https://twitter.com/mauricedehond/status/219354703430025217]

  Volgens De Hond zijn de verschuivingen in zijn wekelijkse peiling met name bepaald door het debat rondom Europa en de besluitvorming in Brussel. Deze week werd daar besloten dat banken hulp kunnen krijgen uit het Europese noodfonds ESM en dat er verscherpt bankentoezicht vanuit Europa komt.

  Het CDA profiteert van het wegzakken van de VVD. De partij van Sybrand van Haersma Buma wint 2 zetels in de peiling en komt op 13. De PvdA verliest er juist 2 en staat nu op 18 zetels. De PVV blijft staan op 23 zetels.

  D66 snoept er weer een zeteltje bij en staat nu op 18. Dat zou een forse winst betekenen ten opzichte van het huidige aantal zetels in de Kamer (10).

  Verder zijn er weinig verschuivingen. GroenLinks (6), ChristenUnie (6), SGP (3), Partij voor de Dieren (3) behouden het niveau van een week eerder.

  De categorie Overige partijen daalt een zetel en komt uit op 2. Bij deze partijen valt te denken aan de Piratenpartij en Democratisch Politiek Keerpunt, de fusiepartij van Hero Brinkman en Trots op Nederland.

  Met deze huidige virtuele stand van zaken is het heel lastig om een kabinet te vormen. Geen enkele door De Hond getoonde variant heeft een meerderheid. De combinatie SP, PvdA, GroenLinks en D66 komt er nu wel het dichtst bij: 74 zetels. Dat zijn er 9 meer dan de partijen er nu hebben in de Kamer.

  De combinatie VVD, CDA en PVV (het gedoogkabinet Rutte-1) staat op 62 zetels, 14 minder dan na de vorige verkiezingen in 2010.

   

  Bekijk hier alle peilingen (De Hond, Synovate, TNS Nipo): https://frontbencher.nl//peilingen/

  Lees ook: Strijd om Torentje tussen Roemer en Rutte nu al nek-aan-nek race https://frontbencher.nl//?p=661