Bij de SP draaien ze warm voor regeringsdeelname

  0
  94

  Leestijd: 4 minuten.

  Nederland mag dan vakantie vieren, over 42 dagen (exact 6 weken) mogen we (weer) naar de stembus. We publiceren op Frontbencher.nl altijd de meest actuele peilingen. Maar hoe staan de partijen er verder voor? Is Roemer wel MP materiaal? Kan Rutte de zwevende kiezer verleiden? Heeft D66 te vroeg gepiekt met het Lente-akkoord? Haalt Sap GroenLinks tijdig uit het slop?

  Sinds vorige week dinsdag elke dag een analyse van een partij. Dat doen we in alfabetische volgorde.

  Vandaag: de SP

  De SP doet het UITSTEKEND. De peilingen wijzen op een score van 29 tot wel 35 zetels, waarmee de partij van Emile Roemer zich (ruim) zou verdubbelen ten opzichte van het huidige aantal (15) zetels in de Tweede Kamer. Daarnaast bestaat de kans dat de partij de grootste wordt en het initiatief krijgt in de formatie.

  Hoe komt dat?

  Bijna 2,5 jaar geleden zat de SP flink in zak en as. De partij had weliswaar 25 zetels in de Tweede Kamer – een resultaat behaald in 2006 onder Jan Marijnissen – maar in de peilingen bungelde de SP rond de 8 zetels. Agnes Kant had in 2008 het stokje overgenomen van Marijnissen, maar kon het niet waarmaken. Ze oogde krampachtig en was te fel, Nederland liet de SP steeds meer links liggen.

  De dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 maakte Kant bekend ermee te stoppen, weer een dag later werd Emile Roemer naar voren geschoven als nieuwe leider. Een meesterzet, zo is inmiddels wel duidelijk geworden. Bij de verkiezingen van 2010 wist hij het verlies in de peilingen deels goed te maken, waarmee de SP op 15 zetels uitkwam. Nu staat de partij virtueel op ruim 30 zetels.

   

  De Brabander Roemer, zei Hillen, verstaat die kunst wel en hanteert trucs van de in de jaren ’60 populaire KVP-minister Joseph Luns

   

  Roemer draagt het gedachtegoed van de socialisten duidelijk uit. Hij is een goede, rustige spreker. Hij wordt ervaren als een aimabele man die zich niet snel verliest in overdrijvingen. Hij oogt ontspannen in zijn rol als partijleider en straalt daarbij genoeg gezag uit. En Roemer heeft humor; ook niet onbelangrijk. Geconfronteerd met de lage positie in de peilingen bij het lijsttrekkersdebat van RTL in 2010 zei hij: ‘Je kunt veel van me zeggen, maar niet dat ik te vroeg gepiekt heb.’

  Die losse stijl valt goed, constateerde ook CDA-prominent Hans Hillen onlangs. Hij zei dat het CDA de katholieke traditie uit het oog dreigt te verliezen waarbij er vriendelijkheid en sfeer is en niet te veel morele oordelen worden geveld. De Brabander Roemer, zei Hillen, verstaat die kunst wel en hanteert trucs van de in de jaren ’60 populaire KVP-minister Joseph Luns.

  Behalve van de persoon Roemer, profiteert de SP ook van de problemen bij de PvdA. Daar kwam de vorige PvdA-leider Job Cohen als oppositieleider zo slecht uit de verf, dat deze rol bijna vanzelf in handen kwam van Roemer. En de huidige PvdA-leider Diederik Samsom moet oppassen dat de SP niet structureel de plek van de PvdA overneemt in het politieke landschap.

  Veel linkse kiezers hebben de PvdA onder Paars zien instemmen met meer marktwerking en verregaande privatiseringen. Zij zagen ook Wim Kok in de jaren negentig zijn ideologische veren afschudden. Mogelijk heeft dat de geloofwaardigheid van de PvdA aangetast en wordt dat nu, terwijl de crisis rechtstreeks voelbaar is in de portemonnee, electoraal gevoeld.

  Een bijkomend zeer groot voordeel is dat de huidige verkiezingen geen tweestrijd zijn tussen PvdA en VVD, zoals in 2010, maar tussen de SP en VVD. Omdat dit de inzet is, worden de andere politieke partijen deels buitenspel gezet. Het zal PvdA en CDA waarschijnlijk niet lukken nog een voet tussen de deur te krijgen.

   

  Bij de SP hangt in de lucht dat iedereen binnen de partij wil meemaken dat de socialisten voor het eerst in de regering komen

   

  De SP heeft een licht trauma overgehouden aan 2006, toen de partij 25 zetels had en toch buiten een coalitie werd gehouden. Dat is ook de reden dat de partij nu opschuift naar het politieke midden, geen breekpunten heeft geformuleerd en vrijwel niemand uitsluit voor een samenwerking.

  Bij de achterban van de SP liggen zulke concessies niet gevoelig, er hangt in de lucht dat iedereen binnen de partij wil meemaken dat de socialisten voor het eerst in de regering komen. Daar mag ook wel wat voor worden ingeleverd.

  Iedereen wordt er ook warm voor gemaakt. Zo sprak de IJslandse minister van Financiën en vice-premier Steingrimur Sigfusson onlangs het SP-congres toe. Deze socialist vertelde hoe in IJsland ,,het linkse kabinet de rotzooi van rechts aan het opruimen is”. En dat die congresdag veel rode SP-stropdassen over de toonbank gingen, zegt alles.

  Het ziet er dus zonnig uit voor Roemer. De vraag is nog wel welke partijen met de SP kunnen en willen samenwerken. En hij moet natuurlijk – en dat geldt voor alle lijsttrekkers – geen fouten maken in de campagne, bijvoorbeeld door zijn dossierkennis niet op orde te hebben. Want alleen dan kan het wel eens zijn dat hij nu wél te vroeg gepiekt heeft.

  Lees ook de analyses van de andere partijen: VVDSPSGPPVVPartij voor de DierenPvdAGroenLinksD66ChristenUnie en CDA

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter