Spanje nieuw zorgenkind EU

  27
  458

  Leestijd: 1 minuten.

  We dachten dat we met het vertrek van de Britten uit de EU voorlopig wel alles hadden gehad. Nee dus, binnen een EU-lidstaat kan het ook behoorlijk misgaan. De Catalanen willen onafhankelijk worden van het gehate Madrid. 

  Een zelf geknutseld referendum had het beoogde resultaat, iedereen die ging stemmen, vaak op een zelf geprint stembiljet, was natuurlijk voor onafhankelijkheid. En jawel, 2,26 miljoen van de 5,3 miljoen kiesgerechtigden brachten hun stem uit, 90% was vóór onafhankelijkheid.

  Voor de Catalaanse regering argumenten genoeg om door te gaan op het pad van onafhankelijkheid, voor Madrid reden om het referendum niet te erkennen. Het voldoet ook niet aan de regels, het was privé-georganiseerd, mensen konden overal hun stem uitbrengen en er was geen enkele controle of ze dat meerdere malen deden.

  Als het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept, belooft Madrid de Catalaanse regering meteen te arresteren. En toch is Madrid daarmee niet uit de problemen. Het keiharde politieoptreden heeft internationaal veel kwaad bloed gezet.

  Ondertussen heeft de Catalaanse leider Carles Puigdemont de EU gevraagd te bemiddelen, maar als die dat gaat doen ondergraaft ze niet alleen haar eigen bestaansrecht, dan staan ook meteen de Basken op de stoep.

  Als de onafhankelijkheid daadwerkelijk wordt uitgeroepen, belooft de federale premier Mariano Rajoy een nieuw artikel van de grondwet in te roepen: Madrid neemt dan alle tot op heden verkregen rechten en regionale bevoegdheden van Catalonië af. Dat zal de situatie nog verder op scherp zetten. De lont is heel dicht bij het kruitvat en dat zal voorlopig wel zo blijven.

  Ondertussen leidt de regio forse economische schade door wegblijvende toeristen. En realiseren de afscheiders zich wel als ze straks alle federale taken zelf moeten gaan regelen die nodig zijn om een maatschappij te runnen, van politie en rechters tot milieu-ambtenaren, de belastingen fors zullen stijgen?

  Een droom hebben en najagen is één ding, maar de Catalanen moeten het boek van Miguel de Cervantes Saavedra er nog maar eens op nalezen, het heet Don Quichot.

  27 REACTIES

  1. De reacties hieronder lezend, realiseer ik me ineens, dat ik het allemaal niet meer begrijp. Wat willen veel lezers hier nu met de EU? Meer invloed op de EU-landen of juist minder? Als je minder EU-invloed wilt, moet je er m.i. niet voor pleiten dat de EU zich gaat bemoeien met Spanje. Als je meer invloed van Europa wilt, zoals Rutte c.s., moet je je juist wel gaan bemoeien met Spanje. Wel/niet bemoeien met Spanje correleert op een voor mij niet te volgen manier met meer/minder UE-invloed.

   • Dat is inderdaad een ingewikkelde kwestie. Mijns inziens zal (meer) EU invloed er toe leiden dat de regio’s verder verwijderd raken van de staat. Dat zou de EU wel eens minder populair kunnen maken, want de kiezers staan juist dichter bij de regio dan bij de staat. Ik ben zeer kritisch over de EU, maar juich dit toch niet toe. Als alle regio’s met soms slechts een paar miljoen inwoners ook allemaal onafhankelijke staten gaan worden, tast dit niet alleen de macht (en welvaart?) van de EU aan maar ook van het werelddeel Europa en dat vind ik wel een ramp.

   • @Piet,
    Ten eerste Piet, de EU bemoeide zich wel met de Oekraine. Ze bemoeit zich ook met Polen… Waarom nu ineens niet met Spanje?
    Een volk wenst toe te treden bij de EU. Als dat volk een illegaal referendum houdt (Estland en Letland) steunt de EU dat en beloont ze met een lidmaatschap. Nu een volk niet onder Sovjet-heerschappij maar Spaanse heerschappij valt moet ze m.i. eenzelfde beleid voeren.
    Ten tweede: meer Europa kan op twee manieren 1 – in een federale staatsvorm of 2 – in een gouvernementele samenwerkingsvorm.
    In een gouvernementele samenwerkingsvorm blijven landen financieel verantwoordelijk voor hun eigen systemen (moeten zelf hun broek ophouden). In een federale staat betaalt Nederland mee aan de pensioenen, uitkeringen, schulden etc. etc. van andere landen.
    Meer EU in gouvernementeel verband vind ik nog tot daar aan toe.
    Maar een federale vorm is een staatsvorm waarin Nederland in de EU is zoals Catalonië nu is in Spanje.
    Dat is wat Macron en de Europese Commissie als meer Europa ziet en wenst. Dat is mij te veel van het goede… Gouvernementeel ok. Federaal nee…

    • Je vergelijkt, m.i. en met alle respect, appels en peren. Van Estland en Letland kun je stellen, dat ze tegen hun zin bezet. of ingelijfd als je wilt, zijn door de Sowjet Unie. Zij wilden onder dat “illegale” Russische juk uitkomen en de EU steunde die wens. En Rusland als tegenmacht tegenover de EU is dan een heel andere tegenstander dan Spanje. Catalonië is niet bezet, noch ingelijfd, maar gewoon al eeuwenlang een regio in Spanje, met beperkte autonomie zoals bijvoorbeeld Aosta, Sardinië en Zuid-Tirol dat in Italië hebben.
     Oekraïne was ook geen EU-lid maar verzette zich tegen (meer) invloed van Rusland via een Rusland-gezinde president. Misschien was het optreden van de EU op dat plein onhandig, maar toch niet te vergelijken met eventuele invloed op Catalonië. Daar zou het namelijk een actie zijn, directe gericht tegen een EU-lid.
     Je kunt daarom stellen, dat het feit dat Rusland bij je andere voorbeelden was betrokken de EU-reactie op gebeurtenissen buiten de EU, maar wel bij de buren, sterk hebben bepaald.
     En Polen gedraagt zich gewoon niet zoals vastgelegd is voor EU-leden. Hetzelfde geldt overigens voor Hongarije.

     • @Piet,
      Je loop onzin uit te kramen. Catalonië is een onafhankelijke staat geweest en met geweld ingelijfd door de Spanjaarden.
      Rond het jaar 1000 verklaard graaf Borrel (nee is geen grapje) II Catalonië zelfstandig!
      Ergo, toen Catalonië aan het eind van de 30-jarige oorlog (1618-1648) weer bij Spanje kwam, was dat tevens het eind van de 80-jarige oorlog tussen Nederland en Spanje – die Nederland wel won en Catalonië (dat zich aangesloten had bij Frankrijk) niet.
      De eerste Catalaanse opstand tegen Spanje is in 1640. Uit die tijd stamt het volkslied (en ook het onze) dat oproept tot verzet.
      Pas als het autonome deel Catalonië zijn zelfstandigheid verliest in 1516 ontstaat het Spanje zoals wij heden ten dage kennen.
      Lees a.u.b. de geschiedenis van dit volk voordat je ongenuanceerde uitspraken doet. Hierbij de link waar je dit alles kan kezen http://www.sitges-info.nl/geschiedenis-van-catalonie/
      Voor jouw informatie: Estland was eerst Duits, toen Zweeds en vanaf 1710 tot 1918 (308 jaar lang) Russisch, voordat het een land Estland werd, dat volgens jouw daarna weer illegaal bezet werd door de Sovjet-Unie.
      Ik hou het hierbij want ik vind je redenatie zinloos als je de geschiedenisfeiten niet kent.
      Je doet een trots volk te kort, werkelijk!

      • Dank voor de duidelijke, hoewel ietwat denigrerende reactie. “Je loop onzin uit te kramen” hoor ik niet zo vaak, eigenlijk nooit en dat is even wennen.

       Je redeneert m.i. als sommige nationaliteiten die honderden jaren in de geschiedenis teruggaan om aan te tonen dat er ooit een periode was waarin andere (staats-)rechten bestonden die eigenlijk nog steeds zouden moeten gelden. Maar ik wil er voor de grap wel even in meegaan, hoewel ik je hierin maar moeilijk serieus kan nemen; misschien bedoelde je het als grap?.

       Ik woon in Gelderland, tegen de Duitse grens. Als je de geschiedenis nagaat, vanaf ergens in de 14e eeuw of zelfs eerder (het leeft hier niet zoals in Catalonië 😉 ), begint een reeks van overwinningen, bezettingen, inlijvingen die uiteindelijk hebben geleid tot het huidige Gelderland, deel van wat ooit Gelre was. Maar dat is nu slechts een provincie van Nederland. Denk je nu werkelijk dat ook maar één weldenkend mens in Nederland het zou accepteren, dat Gelderland rechten gaat ontlenen aan een staatsrechtelijke situatie van zoveel eeuwen geleden en aan onrecht wat toen misschien is aangedaan?

       Maar nogmaals wat ik al een paar keer benadrukte, de Catalanen zijn misschien niet met een onterechte claim bezig. Dat heb ik nooit beweert. Maar ze doen dat op een oerdomme manier die helemaal nooit zal opleveren wat ze de bevolking voorspiegelen. Geen enkel gezag buiten Catalonië en buiten Spanje steunt ze.

       O ja, dit nog. Estland is inderdaad lange tijd Russisch geweest, maar zou volgens dezelfde redenering als voor Catalonië nu recht hebben op zelfstandigheid. Ze werden namelijk in de 18e eeuw al door Rusland veroverd op Zweden en ingelijfd. Na een heel korte periode van zelfstandigheid werden ze in 1944 opnieuw door Rusland ingelijfd. Ik geloof niet dat ik de feiten tekort doe als ik de Russen beschouw als veroveraars/bezetters waar een land met zelfrespect onderuit probeert te komen.

  2. Ronaldo

   Chapeau !
   Daar is niets aan toe te voegen.
   Ik ben echt onder de indruk van je heldere betogen, je hebt je verdiept in de materie en brengt dat
   op een prettige manier. Dat kan ik ook zo waarderen.
   Onze partij vaart wel bij het nieuwe talent, mooie polls !

   • Beste Anne Lise,

    Bedankt voor het compliment. Vraagje, heb jij een functie of zo binnen de partij?

  3. Als men de Catalanen gewoon had laten stemmen, was de uitslag naar alle waarschijnlijkheid geweest dat men bij zou Spanje zou blijven. Alleen al vanwege de directe gevolgen van het uit de EU verdwenen zijn. Zo kozen de Schotten er ook voor om onderdeel van GB te blijven.
   Dat men het referendum verbood en vervolgens met grof geweld optrad, maakte dat veel meer Catalanen dan eerst nu afscheiding willen.
   Stuitend is de lafheid waarmee de EU en ook Nederland zich in bochten wringt om zich niet te hoeven uitspreken. Geweld tegen de eigen burgers moet altijd worden afgewezen, of dit nu in de Oekraïne of in Spanje is, dat moet niet uitmaken. Overigens zou ik ook nog weleens willen horen dat het geweld dat in de Oekraïne tegen de bewoners van Oost-Oekraïne wordt gebruikt, wordt afgewezen. Of tellen mensenlevens van Russische afkomst uit politieke afwegingen gewoon niet mee?

   • @Petra,
    Natuurlijk niet. De Europese leiders reageren alleen maar als het in hun straatje komt, dat is mij nu wel duidelijk. Er is geen moraal in het politieke verhaal te bespeuren. Of dat nu Russen of Catalanen zijn, de doden of gewonden boeien hun niet. Macht is het enige dat telt. Europa en Amerika, banken en het ‘grote geld’.
    Gandhi was een zeldzaamheid, hij offerde zichzelf op en was vol gerechtigheid. De eenling, een anomalie in de politiek. De rest van de politieke leiders zijn precies opponent.
    Zij offeren volk op voor gewenste machtsresultaten.
    De banken- en Euro-crisis, met alle financiële ellende, verloren generaties (werkloosheid) verwoeste levens. Griekenland met sjoemelende gegevens toelaten. Een ECB die rente kunstmatig laag houdt, pensioenen en spaartegoeden afromend, om rentelasten van landen te drukken, het is gewoon een machtsmiddel om legale diefstal te plegen ten gunste van landen en banken.
    Nu nog even het Spaanse federale model en ze zijn klaar..
    Heel simpel: geef het Europese parlement de bevoegdheid wetten te maken. Een grondwet net als in Spanje. Zet iets heel simpels er in, het is verboden je af te scheiden. Klaar. En o ja, een leger is handig en een paramilitaire politie. Vooral dat laatste. Lijkt het wat netter allemaal…
    Het is dan mooi gevat een democratisch leeg vat waarin burgers maar hebben te luisteren naar juridisch rechtvaardigheden. Rutte zal het je beamen, zonder zich te schamen en net als Spanje nu is het constitutioneel een mooi gedoe, om soevereiniteit van de natie-macht te behouden.

  4. Las net in de krant Rutte’s reactie. De Spaanse regering heeft juridisch gelijk.
   En de EU wil niet bemiddelen, het blijft een binnenlandse aangelegenheid.
   Zo… Staan dus de zaken.
   Ik denk dan aan de Oekraine. Een volksopstand tegen een wettig gekozen regering. Hoor ik dan Rutte droog zeggen: “Geweld tegen burgers, tja, de regering heeft juridisch gelijk.”
   Hoor ik dan de EU zeggen: “Het is een binnenlandse aangelegenheid.?”
   Wat zakt mijn broek hier weer eens verschrikkelijk van af. Dit is duidelijk meten met twee maten. Ergo, voor een buitenlandse bevolking kom je op, maar een eigen – vanuit EU standpunt bezien – binnenlands volk laat je ronduit stikken.
   Aanschouw mensen, neerknuppelen van het volk en het schieten met rubbere kogels om een referendum te voorkomen is juridisch volstrekt plausibel, in deze moderne EU en… Volgens onze eigen MP..
   Beste mensen, ik schaam mij rot.
   Voor de tweede keer in korte tijd bespeur ik een teloorgang in democratische zaken.
   Het volk wordt niet gehoord, zelfs neergeknuppeld en beschoten, er volgen wat droge juridische teksten.
   Ik vind dit moralistisch werkelijk ongehoord!
   Is dit onze EU?
   Niet het zwaard zoals in de middeleeuwen maar de (juridische) knuppel regeert?
   Wel opkomen voor buitenlands volk maar het eigen volk genegeert. Monddood gemaakt (afwijzen referenda Nederland) of dichtgeslagen (Spanje)…
   Dit zijn ‘onze’ volksvertegenwoordigers?
   In wat voor EU-staat leven we?
   Ik krijg net als Piet bedenkingen. Piet tegen de AFD. Ik tegen wat ik zie en hoor…
   Arme Catalanen.
   Oekraine is duidelijk de favoriet…
   Jullie volgens ‘onze juridische’ democratische beginselen schijnbaar niet….
   Ik schaam mij diep.
   Dit is dus moderne democratie in zijn werk.
   Moet toch denken aan de middeleeuwen..
   Aan machtspolitiek de vorige eeuw. Met zijn wereldoorlogen.

   • Beste Ronaldo,
    Terug van vakantie, zonder WiFi, heb ik jouw
    reacties op de gepubliceerde artikelen gelezen,
    zo ook hierboven beschreven. Ik constateer de-
    zelfde mankementen en gebreken in onze natio-
    nale en internationale politiek. Ik ben het bijna
    altijd met jou analyses eens. En vaak zeer knap
    rationeel en ook emotioneel beschreven. Jij bent
    in mijn ogen echt een intelligent mens, maar nog
    belangrijker, met hart voor de zaak: ons land en
    Europa. Echt top. Ik hoop nog veel van jouw in-
    zichten te lezen; overigens zonder alle andere
    schrijvers op deze mooie site tekort te willen doen.
    Zo blijft deze site een verrijking, Ronaldo, Piet, Anne
    Lise, Petra en de vele anderen die vaak reageren.
    Heerlijk om met jullie allen te communiceren. Dank.
    Bert.

  5. Petra
   Het zou mooi zijn als ze daar meteen zouden blijven. Ik zou zo zeggen : Een strik er omheen en kado geven.
   Zijn wij er van af.
   En die Catalanen weten er wel weg mee, dat zijn geen mietjes.
   Trouwens, afschuwelijk wat daar gebeurt. We hebben er met groot ongeloof naar zitten kijken.
   Handen af van Barcelona, die heerlijke stad. Ik hoop van harte dat het niet verder zal escaleren.

   • @Anne Lise
    Als Van Baalen en Verhofstadt net als in Kiew naar Barcelona zouden gaan om de bevolking toe te spreken, zouden ze als helden worden ontvangen. Het kan inderdaad zijn, dat men ze niet meer laat terugkeren, maar dan uit puur enthousiasme. Verder zijn de Catalanen kansloos en is dit de domste actie die ze hebben kunnen uithalen. Nu zijn ze weer jaren achterop geraakt, waar het misschien met wat overleg nog wat verbeterd had kunnen worden. Nu kunnen ze alleen verliezen of een klein onbetekenend compromis scoren.

    • @Piet,
     De domste actie is dus voor je rechten opkomen…
     Voor democratische beginselen..
     Voor je eigen volk…
     En vaderland..
     Overigens, je moet je eens verdiepen in de voorgeschiedenis. De catalanen hadden autonome rechten, overeengekomen met het hele Spaanse parlement, toch werd het ze (net als nu) door rechters ontnomen.

     • Je begrijpt me verkeerd, sorry, ik druk me niet voldoende duidelijk uit. Ik bedoelde te zeggen, dat de Catalanen hun verdedigbare wensen op een heel domme manier hebben laten zien. Zo bereik je nooit iets. Het is het grote verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Op deze manier krijgen ze hun gelijk nooit. Want in de Europese situatie van vandaag zijn ze in de EU kansloos. Ik heb nog geen enkele niet-Catalaanse deskundige hen ook maar enige kans van slagen horen geven. Dat is wat ik bedoelde.

      Overigens heeft ook Madrid zich op een heel domme manier willen manifesteren. Ook daarmee bereiken ze niet wat ze willen, namelijk een rustig en volgzaam Catalonië.

      En je hebt gelijk, de Catalanen hadden al autonome rechten en daarop zouden ze veel beter kunnen voortbouwen. Maar dat waren geen rechten die 100% autonomie garandeerden. Zo zijn er heel veel meer regio’s in Europa waar beperkte autonomie geldt. Maar daar hoorde in Catalonië geen recht op afscheidingsreferendum bij.

      • Je hebt het nu net als Rutte zo mooi over rechten Piet. Toen landen als Estland en Letland in 1991 in een onwettig referendum met grote meerderheid kozen voor onafhankelijkheid van de Sovjet Unie, waren de westerse landen euforisch. België scheidde zich in 1830 onwettig af van Nederland…
       De Spaanse grondwet trad in werking op 29 december 1978 in werking en voorzag in een constitutionele monarchie voor een ondeelbaar Spanje…
       Het VN-handvest spreekt over zelfbeschikkingsrecht van volkeren. De Spaanse grondwet verbiedt zelfbeschikkingsrecht van volkeren binnen Spanje.
       Weet je, ik vind het slap gezever in de marge. Als we het daadwerkelijk terug willen voeren op rechten, zou Nederland net zo Spaans zijn als Catalonië.
       Als het Nederlandse, Estse, Letse en Belgische volk volgens jouw redenatie het recht niet hadden, maar het recht daarom in eigen handen namen, waar de EU nu nog trots op is, dan heeft het Catalaanse volk m.i. daar net zo veel recht op.
       1 – Zelfbeschikkingsrecht van volkeren kan/mag niet verboden worden. 2 – Net zo goed als het recht op leven van een volk niet verboden zou mogen worden.
       Machten die rechten scheppen om via rechtspraak nummer 1 en 2 hun rechten te ontnemen, zijn per definitie harstikke fout.
       Onrecht, onderdrukking en genocide komen uit dit ‘soort’ recht voort. Als we ons op dit ‘soort’ rechten gaan beroepen om over andere volkeren te spreken…
       Daar zou ik toch heel voorzichtig in wezen.

      • @Ronaldo
       Ik krijg echt moeite met je reacties. Ik neem nergens afstand van Catalonië. Niet omdat ik het met hen eens of oneens ben. Ik heb gewoon helemaal niets met de Catalanen. Ik ben er één keer geweest, een tijd geleden al: aardige mensen, mooie kunst en cultuur. Met stierenvechten zouden ze moeten stoppen. Het enige wat ik nu schrijf is, wat ik overal lees en niet of men wel of geen juridische of morele rechten heeft.

       Ik herhaal nog eens wat ik wilde zeggen: de Catalanen zijn dom bezig, want zo bereiken ze nooit wat ze willen, zelfstandigheid. En de andere Spanjaarden zijn net zo dom bezig, want zij bereiken ook nooit wat ze willen, namelijk rust. Het is nu allemaal emotie en dat levert vaak veel, maar nu niets op.

  6. Dus een minderheid (90% van 2,26 miljoen kiezers = ruim 38% van 5,3 miljoen kiesgerechtigden) kiest voor onafhankelijkheid. Dat is ook heel wat anders dan het NOS Journaal om 12.00 uur melde: ‘een meerderheid van de bewoners van Catalonië’. Dat zijn er volgens Wikipedia namelijk ruim 7,5 miljoen.

   • Zo werd er in NL ook rond het Oekraïne referendum gecijferd: 20% van de kiesgerechtigden was tegen het verdrag, maar dat werd door de referendumwinnaars gevierd als een grote overwinning. Het is maar hoe je het bekijkt.

    • Hangt van de afspraken van te voren af. Men sprak een kiesdrempel af en die kiesdrempel werd gehaald. Van te voren hadden partijen zoals de VVD gezegd dat ze de uitslag zouden respecteren.
     Toen de uitslag anders was dan men had gehoopt, ging men ineens voorrekenen dat het toch niet zo’n ‘geldige uitslag’ was. Dat is de regels achteraf veranderen en zo had men bij een uitslag in de andere richting waarschijnlijk niet geredeneerd.
     Wel ben ik voor een hogere kiesdrempel.

    • Dat was ook inderdaad een grote overwinning vanwege de kiesdrempel van 30%.
     De voorstemmers speculeerden erop, dat die niet gehaald zou worden.
     De tegenstemmers knokten ervoor om die 30% wel te halen en dat lukte.
     Een grote overwinning dus.
     Zo ook het referendum Europese Grondwet in 2005.
     Begrijpelijk dat de gevestigde partijen van het referendum af willen.

   • @P de Groot,

    Niet iedereen kon stemmen, gezien het politiegeweld. Er werden stembussen met stemmen ‘ontvreemd’ door de Spaanse paramilitaire politie. Die stemmen zijn verloren gegaan.
    Dus wat overblijft is dan logisch gezien de uitslag.
    Het zijn exceptionele omstandigheden, 90% voor onafhankelijkheid is dus een duidend gegeven.
    Als we willen weten of het daadwerkelijk een minderheid zou zijn geweest, had de Spaanse regering maar niet moeten ingrijpen. Nu spreekt wat u een minderheid noemt, voor het geheel.

  7. Moeten Verhofstadt en Van Baalen (VVD) nou niet naar een plein in Catalonië om de bevolking toe te spreken?

   • Dat de belastingen fors zullen stijgen door dat de Catalanen zelf de federale taken moeten bekostigen bij onafhankelijkheid, is nog maar de vraag.
    Ten eerste denk ik dat ze het er graag voor over hebben maar een belangrijker punt is dat de Catalanen al veel meer belastingen afdragen aan de Spaanse centrale overheid dan wat ze aan gelden terug krijgen. Ze zijn net als Nederland in het EU-systeem netto betalers.
    Daar zit ook een deel van het Catalaanse probleem. Ze voelen zich een uitgeknepen wingewest en zijn er van overtuigd dat ze financieel beter af zijn zonder Spanje.
    En misschien is dat ook wel waar…
    Overigens: we weten waar de onderdrukking van de Basken toe geleidt heeft. Daar kwam verzet en aanslagen van. Als Spanje nog verder gaat in de onderdrukking van een naar vrijheidstrevend volk moet zij niet verbaasd zijn dat er vrijheidsstijders opstaan.
    Catalaanse geuzen.
    Met alle gevolgen van dien….
    Ook Nederland heeft eens zijn vrijheid tegen de Spaanse overheersing bevochten.

  Comments are closed.