Speechless

  7
  376

  Leestijd: 3 minuten.

  Naarmate de datum van 29 maart naderbij komt, wordt het spannender en spannender rond de Brexit. Of heeft de drang tot zelfbehoud al lang bezit genomen van de Britse parlementariërs en wordt er nu een spel uitgerold met maar één doel, ‘damage control’.

  Premier Theresa May kwam vol zelfvertrouwen terug uit Straatsburg, de toezegging dat de Britten niet eeuwig zouden worden gegijzeld in een douane-unie met de EU zou wel genoeg zijn om zelfs de meest ardante Brexiteer over de tafel te trekken. Maar helaas prikte de advocaat-generaal van haar regering snel door de ballon, het Verenigd Koninkrijk kan niet eenzijdig uit de douane-unie stappen. Het kostte May haar stem, na zo veel praten kon ze het parlement slechts schor te woord staan.

  Natuurlijk zou het belachelijk zijn als de EU al haar grenzen bewaakt voor producten die schadelijk worden geacht voor de volksgezondheid en er één lek komt in Noord-Ierland waar alle chloorkippen en aanverwante artikelen vrolijk binnen kunnen komen.

  Gezien de geschiedenis is de grens tussen Ulster en Ierland een uiterst gevoelige zaak, de Noord-Ierse DUP die May met tien zetels steunt wist dan ook al gauw wat te doen, tegen stemmen. Ook de socialistische voorman Jeremy Corbyn was die mening en May’s eigen Conservatieven liepen achter de advocaat-generaal aan en stemden ook tegen. De schade was niet zo erg als de eerste stemming over May’s deal, eerst was er een verschil van 230, nu 149. 391 parlementariërs tegen, 242 voor. Toch een beetje meer parlementariërs die natte voeten kregen.

  Dat zet de toon voor morgen, als moet worden gestemd over een harde Brexit of niet. Gezien de ‘cold feet’ die veel parlementariërs nu al kregen, ligt het in de lijn der verwachting dat morgen maar enkelen de harde Brexit aandurven, waarbij een totale economische collaps dreigt.

  En dan komen we bij overmorgen, de stemming over uitstel van de Brexit. Enkele maanden heeft weinig zin. Het VK en de EU hebben in twee jaar geen handelsakkoord kunnen uitonderhandelen en in nog eens een paar jaar lijkt dat ook onwaarschijnlijk. De Britse parlementariërs zitten dus wel goed in de aanname dat de Britten niet zo maar uit de overgangs- douaneunie kunnen komen en daar vermoedelijk nog vele jaren aan vast zitten. En zonder deal met de EU kunnen de Britten ook geen nieuwe handelsakkoorden met derden gaan sluiten, kortom ‘Catch 22’.

  Inmiddels hebben Britse banken en bedrijven al honderden miljarden het VK uitgesluisd, het ene na het andere niet-Britse bedrijf overweegt de productie elders op het continent onder te brengen. En nog altijd denken de Britten dat ‘Brittannia rules the waves’ standaard is, dat de Britten zijn ingehaald door de rest van de wereld en op wereldschaal weinig meer voorstellen wil er maar moeilijk in. Maar een economisch ineenstortend VK is uiteindelijk niet in het belang van Europa, al helemaal niet als dat effect krijgt op de Britse defensie-inspanning die binnen de NAVO weldegelijk nog heel belangrijk is.

  Het lijkt er nu op dat er uitstel komt. Of dat uitstel leidt tot de val van May en mogelijk een nieuwe referendum, waarbij de Britten ongetwijfeld eieren voor hun geld zullen kiezen, is onduidelijk. Evenals het feit hoe lang dat uitstel wordt.

  Alles bij elkaar is er sprake waarbij nationalistische gevoelens als het VK alleen voor de Britten en geen EU-bemoeienis met onze regels is ingehaald door de opkomst van China en de protectionistische Amerikaanse handelspolitiek. Hierdoor is Europa in het defensief gedrongen, maar zal zich meer dan ooit moeten verenigen om die invloeden van buitenaf te pareren. Het VK heeft altijd met één voet in Europa en met de andere in de VS gestaan, de buitenlandse politiek van Trump heeft aan die spagaat een eind gemaakt.

  Dat ging allemaal over de hoofden heen van de Britten in de provincie die kreten als ‘buitenlanders eruit’ en ‘wij hebben niks met de wetten van de EU te maken’, geweldig vonden. De nieuwe werkelijkheid is dreigende chaos die moeilijk slikken is voor de ‘stiff upperlip’. Zeker als dat gepaard gaat met snel stijgende prijzen, banenverlies en kapitaalvlucht.

  Eén ding in de chaos lijkt nu zeker, hoe langer de termijn is waarvoor gekozen wordt om de Brexit uit te stellen, des te serieuzer moeten we de inspanningen nemen om de U-bocht te nemen. En de EU heeft een stem over het toestaan van de termijn van dat uitstel. In theorie kan Brussel het VK ook over de afgrond duwen, maar gezien de vele (economische en militaire) belangen zal dat wel met een sisser aflopen.

  7 REACTIES

  1. Joop, je argumenten en aannames zijn nonsens. We staan samen gewoon echt veel sterker. Zie wat Brexit doet, dat zegt toch meer dan voldoende.

   • Waar is dan het recht van Engeland op zelfbeschikking? Of mogen we alleen zelfstandig zijn binnen de EU?
    De Engelsen hebben hiervoor gekozen per referendum en degenen in het UK die nu tegen zijn terwijl ze niet de moeite namen om te gaan stemmen, hebben hun rechten verloren.
    Ik zal nooit gehoorzamen aan de EU en haar leiders!

    • Als u het artikel wat beter had gelezen had u kunnen weten dat de crisis die er voor het Verenigd Koninkrijk aan zit te komen niet het gevolg is van kwaadwil maar van het streven van de overige Europese landen om de eigen volksgezondheid en veiligheid te handhaven. De Engelsen hebben uiteraard recht op zelfbeschikking en mogen uit de Unie met haar hoge productstandaarden stappen wanneer ze dit willen, maar dan moeten ze wel op de blaren zitten die onvermijdelijk met zo’n stap gepaard gaan.

     • “De Engelsen hebben uiteraard recht op zelfbeschikking en mogen uit de Unie met haar hoge productstandaarden stappen wanneer ze dit willen, maar dan moeten ze wel op de blaren zitten die onvermijdelijk met zo’n stap gepaard gaan.”

      Chantage, corruptie en intimidatie, die heel gebruikelijk zijn in Brussel, zijn niet de standaarden waar ik achter sta.

      • Standaarden zijn alleen standaarden als ze voldoende gedeeld worden. Zelfs het VK is daarvoor te klein. Net als tav handel en wat nog meer.
       Nederland is, net als het VK, gewoon te klein om echt zelf een rol te kunnen spelen. Wat wil je nou doen als voorhaven van Duitsland, bijvoorbeeld? We hebben nauwelijks voldoende grond om te wonen en te leven, laat staan voor voldoende landbouw en industrie. Verder zitten we steeds verder onder zeeniveau en wat moeten we daar dan mee?
       Als we de krachten bundelen kunnen we veel beter in balans dingen doen. En daar horen afspraken bij, ja, noem het maar standaarden. De Engelsen denken nog steeds dat Britain rules the waves, maar ze vergeten dat nog maar alleen zijn (als het zo door gaat valt het VK ook nog uit elkaar). Geen India meer, of zo. Alleen nog misplaatste volksideeen die ze nu echt snel kwijtraken. Zie hun protesten, zie Brexit. Dat wordt daar echt armoede op deze manier.

  2. Naast de grens met Ierland bestaat er in Groot Brittannië nog een grens, die met Schotland, Schotland wil graag bij de E.G. blijven, net als in Noord Ierland bestond er in Schotland geen meerderheid voor Brexit. Mocht Schotland hierdoor onafhankelijk willen worden komt er nog een moeilijke grens bij. En wordt Schotland tegen gehouden om onafhankelijk te worden, dan worden de problemen vele malen groter. Het is te hopen voor Groot-Brittannië dat als er geen DEAL komt, dat van uitstel van BREXIT , afstel komt. Bij NO DEAL kent men twee forse verliezers de E.G. en Groot Brittannië. Bij een DEAL kunnen de verliezen voor beide partijen, beperkt blijven.
   Theresa May zou uiteindelijk toch afstand moeten doen van haar positie, DEAL or NO DEAL.

  3. Deze hele farce is veroorzaakt door de arrogante en dictatoriale houding van de EU.
   Jaren geleden, voor er van een Brexit sprake was, dreigde Juncker al dat de EU elk land dat er uit wilde stappen, economisch kapot zou maken. Een exit zou niet worden getolereerd; zoiets hoor je alleen in een dictatuur. Voorbeelden te over in de geschiedenis.

   Wat is er mis met onafhankelijkheid? En de EU is ook nog een dubbelhartig; ze steunde Kosovo en andere landen toen die los wilden van Servië; ze hitsten op het Maydanplein Oekraïne op om los te komen van Rusland, maar een lid van de EU mag niet loskomen van de EU? Je reinste dictatuur en chantage!

  Comments are closed.