Speelt Brexit de Groep Otten parten?

  17
  4569

  Leestijd: 2 minuten.

  Nog een dikke maand en het is zover, althans als het deze keer wel doorgaat. De Britten zullen dan de EU verlaten, en daarmee uiteraard ook het Europees Parlement. Dat laatste betekent dat Nederland er 3 zetels in het EP bijkrijgt, waardoor het op 29 Europarlementariërs komt.

  Die extra zetels gaan naar VVD, PVV en FvD, staat nu al vast. De liberalen stijgen straks van 4 naar 5 zetels, de PVV van nul naar 1. Maar Forum, dat er nu 3 heeft? Dat is nog niet zeker, in elk geval niet formeel.

  Bij de Europese verkiezingen in mei stond Dorien Rookmaker op nummer 4. Zij viel daardoor net buiten de boot en heeft er recht op alsnog in het Europees Parlement plaats te nemen. Maar er is een complicatie. Rookmaker stapte een paar maanden terug uit FvD en sloot zich aan bij de nieuwe senaatsfractie van Henk Otten. Ze werd namelijk ook in de Eerste Kamer verkozen.

  Rookmaker wil op zich graag naar Brussel, heeft ze al laten weten. Of dat ook gaat gebeuren is echter nog niet helemaal duidelijk, want er is een kaper op de kust. Dat is niemand minder dan Thierry Baudet. Hij kreeg bij de Europese verkiezingen in mei heel veel voorkeurstemmen en zou dus zijn Europese zetel kunnen innemen.

  Maar dan moet hij wel zijn Tweede Kamerzetel opgeven. Want het dubbelmandaat (waarbij je lid kon zijn van zowel een nationaal als het Europees Parlement) is in 2002 afgeschaft. PVV-leider Geert Wilders zou Baudet daar alles over kunnen vertellen, want hij pleitte vijf jaar terug voor het herstel van dat dubbelmandaat. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius is daar overigens ook voorstander van.

  Maar goed, in twee parlementen zitten kan op dit moment niet, dus Baudet moet een keuze maken. Hij heeft nog een paar weken om erover na te denken, maar aan zijn besluit hoeft niemand te twijfelen. De FvD-leider blijft in de Tweede Kamer.

  Dat betekent dat Rookmaker naar het EP mag. Daarmee is de politieke stoelendans echter nog niet beëindigd, want er komt dan een zetel in de Eerste Kamer vrij. Die gaat naar een kandidaat die in mei op de Forum-lijst stond, en dat wordt naar verwachting niet iemand uit het kamp van Otten.

  Hetgeen betekent dat de senaatsfractie van de Groep Otten daalt van 3 naar 2 leden. Waardoor deze fractie minder makkelijk het kabinet te hulp kan schieten als zich weer eens een probleem à la de noodwet stikstof voordoet. Met andere woorden: de Groep Otten verliest dan aan politiek belang op het Binnenhof.

  Misschien moet Rookmaker toch nog even nadenken of ze wel naar Brussel wil. En misschien moet Otten nog eens een goed gesprek met haar hebben.

  17 REACTIES

  1. Ja natuurlijk: de verenigde naties van Europa zoals the Usa is een belachelijk idee. Wie heeft dit ooit bedacht?

  2. Of we nou voor of tegen de dictatoriale EU zijn, laten we in ieder geval D66 in de gaten houden! Als het aan die gasten ligt, wordt onze grondwet aangepast: Nederland is verplicht in de EU te blijven. Daarmee kwamen ze toen het VK eindelijk een doorbraak vond voor de op handen zijnde Brexit.

   • Daarvoor is een 2/3 meerderheid vereist in beide Kamers en als er voldoende mensen op SP, FvD en PVV stemmen komt die er niet.
    Maar inderdaad, D66 staat voor het uitleveren van ons land aan de dictators uit Brussel, heulen met de bezetter EU; oppassen dus!

  3. Ik heb het met Rookmaker te doen. Dat je nu al dreigt van de ene gewetenscrisis in de andere te verzeilen, terwijl je alleen maar het volk en vaderland wenst te dienen, te dienen en nog eens te dienen.

   • Beste Binjamin, jij bent toch wel echt compleet wereld-
    vreemd. Geen enkele politicus in de hele wereld, zo ook
    in Nederland, gaat voor zijn politieke baantje om Volk en
    Vaderland te dienen, te dienen en nog eens te dienen. Ze
    doen dit alleen voor eigen eer, aanzien, en mooi inkomen.
    Beste Benjamin, van welke komeet kom jij eigenlijk dat je
    bovenstaande echt geloofd? Beste “vrind”, kom terug op de
    aarde en bekijk eens goed wat er om je heen gebeurt. Dan
    schrijf je deze onzin ook niet meer op. Fijne feestdagen,
    Bert uit Eemnes.

    • Voor Bert. Heb je echt niet door man, dat Binjamin als begenadigd stand-up comedian voor het bovenstaande ironie of beter gezegd, sarcasme gebruikt? Het blijft merkwaardig maar een politicus moet zich in de ogen van elke populist wegcijferen voor “Het volk” en hij mag niks kosten. Hij dient voorzien van een modaal salaris in een 2e hands Dacia met een lunchpakket naar Den Haag of Brussel te reizen en aldaar slapen in een logement. Maar daar trapt niemand in. Hoewel dat niet altijd zo lijkt, zijn er heus nog wel genoeg idealisten die een dikbetaalde job in de waagschaal leggen om de hondenbaan van staatssecretaris of minister te accepteren. “Eigen eer en aanzien” zeg je. Dat zit toch in ieder mens Bert. Ik sloeg salarisverhogingen tenminste nooit af. Jij wel? Maar voor mijn werk heb ik me altijd volledig ingezet. Iedere politicus met een “mooi inkomen” is daarom nog geen slecht politicus. Al dit wantrouwen komt voort uit verholen haat en afkeer tegen de democratie en haar instellingen. Ja, er zitten zakkenvullers en zelfs fraudeurs onder de politici, zoals ook onder voetbalvoorzitters, ceo’s, notarissen en noem maar op, maar Nederland is onder Rutte nog steeds in goede handen.

    • Je hebt het nog steeds niet door. Geeft niet.Maar ik zal je een geheimpje vertellen: we zijn het mogelijk zelfs meer eens dan je denkt, alleen ik zeg het heel anders.

    • Beste Bert,
     je hebt het nog steeds niet door; Benjamin reageert altijd zeer cynisch en bedoelt het tegenovergestelde van wat hij zegt.

     • @P.Issig,
      “Altijd,” zegt u? Mmmmm, 🤔 behalve dan als hij het over Baudet en het FvD heeft…
      Verteert door haat is het sarcasme dan literair vervormt tot een inhoudsloos leeg geblaat waarin hij persoonlijke onhebbelijkheden en gemenigheden – en wat ik hem kwalijk neem: buitengewoon ongefundeerde smaad – de vrije loop laat. Het is een stelselmatige wederkerigheid waarin hij dan plotseling zijn ‘literaire’ pad verlaat. Meen dat deze frustratie Bert eerder op het verkeerde been heeft gezet.
      Binjamin is niet altijd correct in zijn stijl ook al probeert hij zich daarachter te verschuilen en vergoelijkt Glasnjet die gespuide emotionele ‘vuiligheid’ door het liefdevol te omschrijven als ‘begenadigd stand-up comedian’ omdat elke laster op populisten op hem persoonlijk ‘leuk’ overkomt…
      Maar het betreft dan geen feiten noch is het literair van aard. Het is verworden tot een ordinaire laaghartige scheldpartij, Frontbecher onwaardig.
      Bert heeft m.i. derhalve niet geheel ongelijk.
      Binjamin is niet ‘altijd’ correct.

      • @Haasnoot
       met uw opmerkingen ben ik het meestal wel eens. Maar u mijdt vaak de D in voltooid deelwoorden. Dat doet pijn aan het oog. ” Verteert door haat” is daar een voorbeeld van. Zelf gebruik ik wel eens een T teveel, zoals in “houdt jij” maar bij u is het schering en inslag. Een welgemeend advies. Gezond 2020!

  4. Als FvD of PVV een Nexit willen, dan moeten ze of de plaats vullen met donald duck, of iemand die schreewt dat ze eruit moeten a la Nigel Farage.

   • @Bert,
    FvD en PVV zijn alleen tegen een federaliserende EU. Zij willen een handelsblok zoals de E.E.G. en (als een NAVO) een gemeenschappelijke samenwerkingsverband van zelfstandige staten met interne grenzen en eigen soevereiniteit. Nexit als een Brexit is alleen nodig als de EU over het punt gaat dat het een zelfstandige staat wordt waarin wij als zelfstandige natie verdwijnen.
    DIE strijd is echter nog niet beslist hoewel Merkel en Macron en alle Eurofiele partijen dankzij de Brexit ZEKER zullen proberen de federatie de Verenigde Staten van Europa zo snel mogelijk te vormgeven.
    Maar wat als over 4 jaar de FvD, PVV, Liga Nord, AfD en Le Pen aan de macht zijn gekomen? Dan wordt wellicht het federale EU-monster gestopt. Dan is Nexit niet nodig. U zult dus zien, beste Bert, die EU-zetels van de populisten zijn dus HEEL belangrijk als tegenwicht voor al die Eurofiele ‘Dagoberd Ducken’ die ons een federale transferunie willen opleggen om ons (relatief) rijke landje kaal te plukken.
    Want DAT gaat ons overkomen maar niet als het aan Baudet en Wilders ligt.
    Persoonlijk denk ik dat een overwinning van de AfD in Duitsland nodig is om een federatie echt te voorkomen. Duitsland: daar ligt het toekomstige scharniergewricht.

    • Beste Ronaldo Haasnoot,
     Ik bedoelde te zeggen, doe iets uit protest, iets ludieks. Dus wordt gekozen maar vul de plaats op met de hond Lassie (1 keer blaffen is ja, 2 keer nee), of gewoon niet. Maar beter, vul het op met een ludiek iemand die echt durft te praten / protesteert.
     Waar, de EU Dagoberts plukken de Nederlandse kip kaal en hebben een goed gezamelijk avondmaal. Er blijft weinig over van het Nederland wat wij kennen.

    • Beste Ronaldo,
     Ik ben het 100% met je eens, want dat is de realiteit.
     Wat mij altijd verbaast is dat een groot deel van de bevolking dat niet door heeft en het onverantwoord vindt wanneer we uit het EU-verband zouden gaan. We willen helemaal niet uit “Europa”. We willen juist samenwerken met en in Europa, want daar maken we onlosmakelijk onderdeel van uit.
     We willen alleen onze macht en besluitvorming niet volledig overdragen aan de “Timmermansjes” in Brussel. Zo eenvoudig is. De EU is een kind met een waterhoofd geworden die voltrekt de verkeerde (of geen!) beslissingen neemt.

  5. Wel een leuke naam voor een politicus;Rookmaker. Waarom zou zij kiezen voor het EP? Daar kunnen allerlei reden voor zijn. In ieder geval is het salaris van een EP lid aanmerkelijk hoger dan een lid van de Eerste Kamer. Blijft gissen. Door het rookgordijn van deze Rookmaker komen we dit wel nooit te weten. De groep Otten is in ieder geval niet tegen de EU. Dat scheelt. Anders is dat met EP leden van FVD in het Europees Parlement. Die zijn lid van een een parlement dat ze het liefst zien verdwijnen. Een soort afbraakpolitiek. Jongetjes die een toren bouwen en stiekem halverwege de onderste blokjes er onderuit trekken.

   • @Anton,
    Werkelijk, is de groep Otten niet tegen de federalisatie van deze EU?
    Tegen het opheffen van de staat Nederland en tegen een aparte uitdijende Euro-zone begroting – die er uiteindelijk toch in tijd gaat komen – waardoor wij belastingen gaan betalen voor de begrotingen van Frankrijk en Italië omdat zij niet de pensioenlasten kunnen betalen van een vergrijzende bevolking die wel met vroegpensioen gaat terwijl wij mogen doorwerken?
    Is de groep Otten voor een energie-transitie via een EU-greendeal van Timmermans waarbij wij Nederlanders aan de kosten die Polen en andere (armere) lidstaten moeten maken meebetalen – buiten onze eigen 1000 miljard kostende transitie om?
    Meestal zit Nederland voor zo’n 6% in EU-fondsen, beste Anton. De geschatte kosten van deze EU-greendeal zijn 10.000 miljard euro.
    6% voor NL-rekening is evenwel 600 miljard – meer dan onze hele staatsschuld (!) – als kostenpost… Of de Nederlandse belastingbetaler dat even gaat betalen? Daar is de groep Otten niet op tegen? Want DAT is de EU waar u het over heeft. 🤔
    Weet u het wel zeker? Lijkt mij toch een beetje overdreven.. Waarom zaten ze dan in hemelsnaam bij de FvD en niet bij de VVD???

   • Anton,

    Je stelt: “Anders is dat met EP leden van FVD in het Europees Parlement. Die zijn lid van een een parlement dat ze het liefst zien verdwijnen. Een soort afbraakpolitiek. Jongetjes die een toren bouwen en stiekem halverwege de onderste blokjes er onderuit trekken.”

    Ik hoop dat FvD zo snel mogelijk haar doel bereikt; de huidige EU is onverdraaglijk en moet veranderen of verdwijnen!
    Economische samenwerking is prima maar een Brusselse dictatuur door malafide politici is onacceptabel.

  Comments are closed.