Spelen met vuur

  3
  333

  Leestijd: 3 minuten.

  Jarenlang was het de nachtmerrie van menig westerse staatsman. Wat te doen als de Arabische olieinstallaties zouden worden aangevallen? Meestal kon hij zich er wel van overtuigen dat het nooit meer zou worden dan een geopolitiek horrorscenario. Ondanks alle spanningen en gevoeligheden waren de meest betrokken partijen er toch van doordrongen dat een gewapend conflict uit zou lopen op een ramp. Ze zouden wel op hun tellen passen.

  Teheran zou inzien dat een confrontatie met Saudi-Arabië ook een confrontatie met Washington zou worden. In Riaad zou men zich wel drie keer in de baard krabben alvorens de mouwen van de djellaba op te rollen. En in Washington wist men één ding zeker: gesodemieter in het Midden-Oosten mocht na het debacle in Irak nooit meer zo gigantisch uit de hand lopen.

  De gevolgen zouden inderdaad catastrofaal zijn. De afhankelijkheid van de Arabische olie mag dan wereldwijd zijn teruggelopen, ze blijft van vitaal belang voor de globale economie. En een gewapend conflict in deze politiek en religieus licht ontvlambare regio zou een uitslaande wereldbrand kunnen worden. De optelsom was gauw gemaakt. Dit moest te allen tijde voorkomen worden.

  Die som klopt niet meer na de aanval van het afgelopen weekend op de Arabische raffinaderij. Wie die explosieve drones gestuurd heeft is niet duidelijk. Door Iran gesteunde rebellen in Jemen hebben de aanslag opgeëist. Maar de Amerikanen en in hun kielzog de Saudi’s zien er de hand van Iran in. Hoe dan ook, de productie is voor de helft lamgelegd en het kan weken duren voor de schade hersteld is. De olieprijs vloog omhoog naar het hoogste niveau sinds jaren.

  Deskundigen bezweren niettemin dat er geen reden tot paniek is. Er is genoeg olie op de markt en de Amerikanen hebben verklaard dat ze in geval van nood hun strategische reserves zullen inzetten.

  Maar het gaat nu allang niet meer over de olievoorziening. De politieke gevolgen moeten nu beheerst worden. Dat was al moeilijk onder ‘normale’ omstandigheden, voor zover je daar in dat mijnenveld ooit van kan spreken. Maar nu wordt het wel erg lastig.

  Van de hoofdrolspelers zijn er twee met een op zijn minst onberekenbaar temperament. Van de Amerikaanse president weet je nooit wat je kan verwachten. Hij heeft de ayatollahs gedreigd met vergeldingsacties maar of hij die ooit zal uitvoeren, geen idee. Trump is tot nu toe een man van stoere tweets en nauwelijks daden. Het is in elk geval een geluk bij een ongeluk dat hij zijn veiligheidsadviseur John Bolton vorige week heeft ontslagen. Bolton zag voor de problemen met Teheran eigenlijk altijd maar een oplossing: bombarderen. Dus hij kan het vuur niet verder aanblazen.

  Alleen, in Riaad zit Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins en sterke man. En de kroonprins heeft zich nog niet laten kennen als een bedachtzame crisismanager. Hij is de mede-aanstichter van de rampzalige burgeroorlog in Jemen vanwaar die drones zouden zijn opgestegen. Voor een groter publiek is hij vooral de kwade genius achter de gruwelijke moord op een dissidente journalist. En als de man natuurlijk met wie onze vorstin desondanks een paar maanden geleden zo nodig een kopje thee moest drinken.

  De ayatollahs houden doorgaans in crises het hoofd koel. Maar de laatste maanden hebben ze zich schuldig gemaakt aan provocaties zoals het aan de ketting leggen van westerse olietankers. Ook zouden ze de rebellen in Jemen al eerder hebben aangezet tot aanvallen op Saoedische installaties. Er zijn experts die daarin de openingszetten zien van mogelijke onderhandelingen met Trump. De president zou daar wel oren naar hebben. En dit zou de manier van de ayatollahs zijn om te laten zien dat er met hen niet te spotten valt. Dat zou natuurlijk kunnen, het lijkt wat omslachtig, maar het is nu wel spelen met vuur.

  Hoe dit moet aflopen, weet natuurlijk niemand. Het kan zijn dat Trump toch terugschrikt voor de consequenties en volstaat met een paar salvo’s uit het twitterkanon. En dat Mohammed bin Salman zich daarbij neerlegt, in de wetenschap dat hij zonder Amerikaanse steun weinig kans maakt tegen de Iraniërs. Maar voor hetzelfde geld wordt het horrorscenario dit keer wel werkelijkheid.

  3 REACTIES

  1. Het wordt hoog tijd dat we helemaal onafhankelijk worden van Arabische olie met hun streng orthodox Islamitische achtergrond, minstens zo fanatiek en gevaarlijk als die van Iran. Een christen die met een bijbel daar rondloopt of een ketting met kruis draagt, loopt serieus kans onthoofd te worden !! Of erger, opgesloten te worden in hun gevangenissen die nauwelijks onder doen voor de Hel !
   Je kunt tegenwoordig ook olie krijgen uit andere landen, b.v. Noorwegen (Equinor) , de grootste Europese olieproducent na Rusland. Rusland ook een belangrijke olieproducent en Noord-Amerika. Dit zijn goede alternatieven voor olie leverantie. Bovendien moeten we meer alternatieve energiebronnen gaan gebruiken zodat we uiteindelijk, zeg maar voor 2050 geen (Arabische) olie meer nodig hebben. Dan zal de (Arabische) olie inmiddels ook wel een keer op zijn.

  2. Als zelfs Nederland met de Amerikanen en Israël de nucleaire industrie van Iran digitaal aanvalt en saboteert, waarom zou Iran dan NIET terugslaan?
   Olie is in principe ook niet het wereldprobleem hoor, Iran heeft er veel van… Er is zoveel olie dat benzine aan de pomp hier eigenlijk spotgoedkoop zou zijn.
   Maar ze wordt geboycot. Door het Westen.
   Ze zou trouwens net die dure oliemarkt gaan verpesten, omdat volgens afspraak zij weer olie mocht verkopen – zij hield zich immers aan de deal geen nucleaire technologie ontwikkelen voor atoombommen. Maar Trump zegde dat verdrag eenzijdig op. Goh en nu gaat Amerika (gelukkig) dat olie-gat opvullen?
   Was het niet de VK die begon bij Gibraltar een Iraanse olietanker aan de ketting te leggen?
   ‘T is niet dat ik voor Iran ben hoor… maar wie provoceert hier eigenlijk wie?
   Een geluk voor Nederland wellicht: de salafistische geloofsstroming alhier wordt gevoed door olie-dollars uit de woestijn waar nu de installatie brandt. Saudie-Arabië, da’s niet alleen olie hoor. Da’s een land met een fanatiek geloof. Dat in onze wijken en scholen onder de gematigde moslims verspreidt als een olievlek.
   Minder olie = minder Saudische dollars = minder salafisten-financiering. 🤗

  3. Als Saoedi Arabië met hulp van Amerika Jemen in de ellende stort, moet het niet verbaasd zijn dat het een koekje van eigen deeg krijgt. Zou me niet verbazen als die drones nog geleverd zijn door louche Amerikaanse wapenhandelaren dan wel oliespeculanten .

   Groenlinks zal de actie wel toejuichen: Zo gaan we de droom van zero-CO2 misschien eerder en anders halen dan gedacht. 💣💣💥

  Comments are closed.