Spookkandidaten bij Statenverkiezingen

  5
  897

  Leestijd: 2 minuten.

  Bijna 5000 Nederlanders hebben zich kandidaat gesteld voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Dat betekent  dat zij een plekje willen innemen in het parlement van hun provincie. Althans: dat zou het moeten betekenen. Maar lang niet iedereen die verkiesbaar is heeft ook het voornemen te gaan zetelen, zegt Sarah de Lange, bijzonder hoogleraar politieke wetenschappen, in het Financieele Dagblad. Vooral nieuwe partijen als FVD en DENK voeren volgens haar naar hartenlust ‘spookkandidaten’ op.

  De Lange wijst erop dat op de lijsten van beide partijen gegadigden staan die niet in de betreffende provincie wonen. Die zijn dus hoogstwaarschijnlijk ook niet van plan in het Statenbankje plaats te nemen. DENK en FVD hebben ‘lijsten ingediend die enkel zijn opgesteld om een zetel te behalen in de Eerste Kamer’, constateert de hoogleraar verontwaardigd. De nieuwe Statenleden bepalen immers op 27 mei de samenstelling van de senaat. Hoe meer Statenleden een partij heeft, hoe meer Eerste Kamerleden zij straks kan kiezen.

  De Lange stelt hier iets vast wat iedereen allang weet en waar de meeste partijen ook niet geheimzinnig over doen. Het gaat op 20 maart niet om de Provinciale Staten, maar om de senaat. Statenverkiezingen zijn in feite Eerste Kamerverkiezingen. Dat is al heel lang zo, en vermoedelijk zelfs altijd zo geweest.

  Volgens De Lange ondermijnt de sterke nadruk op de senaat bij de verkiezingen de positie van de Provinciale Staten, ‘die ook belangrijk werk doen’. Dat laatste wil ik niet bestrijden, maar is er eigenlijk wel een reden om de Statenleden rechtstreeks door de bevolking te laten kiezen? Het staat buiten kijf dat de gemiddelde burger geen enkele interesse heeft in de provinciale politiek. Dat zal zo blijven, hoe je de Statenverkiezingen en de daaraan voorafgaande campagne ook inricht.

  Zou het daarom niet veel beter zijn om de huidige gang van zaken om te draaien? Ik bedoel dat de bevolking de Eerste Kamer direct kiest en dat de senatoren vervolgens de nieuwe Statenleden aanwijzen. Die senatoren krijgen dan in elk geval een duidelijk mandaat van de kiezer, terwijl de  Statenleden niets in de weg wordt gelegd om hun belangrijke werk te blijven doen.

  Ik besef dat deze opzet alleen mogelijk is via een grondwetswijziging. Die duurt vele jaren en vereist in beide Kamers een meerderheid van twee derde. Met andere woorden: het zal er wel nooit van komen. Overigens zou het nog beter zijn om de senaat – waarvan de functie behoorlijk schimmig is – helemaal af te schaffen en de Statenleden door bijvoorbeeld de Tweede Kamer te laten aanwijzen. Maar dat kan alleen via een nog veel ingrijpender grondwetswijziging.

  5 REACTIES

  1. @Sabreur,
   Doe daar referenda bij op grote politieke dossiers en de democratie komt weer tot leven! ??

  2. Fonske wijst alweer met zijn trillende linkse vingertje naar het FVD en DENK. Wees dan een grote vent en laat een link zien naar de gehele lijst van kandidaten, zodat we ook alle spookkandidaten van de kartelpartijen kunnen spotten. Dit concept is namelijk al zo oud als onze democratie is en alle partijen maken zich er schuldig aan.

   Overigens, als er iets moet veranderen aan de senaat, dan is het zijn opheffing. Doordat de Senaat een politieke echoput van het Parlement is geworden, is het orgaan totaal nutteloos geworden. Ik zie liever een Constitutioneel Hof, dat a-politiek de belachelijke wetten uit het Parlement aan de Grondwet, de bestaande wetten, en hopelijk ook een keer, aan de economische haalbaarheid kan toetsen.

  3. Ik ga niet stemmen. Politici doen er werkelijk alles aan om de kiezers te demotiveren om te gaan stemmen. Alles moet zo blijven zoals het is. De media werken daar hard aan mee. Je zou denken dat de media alleen diegenen voor het voetlicht brengen die te maken hebben met de provincie en de Eerste Kamer. Maar nee, de leden van de Tweede Kamer komen breeduit in beeld het is bewust valse voorlichting geven. Dat de media zich door de Haagse politici voor hun karretje spannen zegt ook het een en ander over de ”neutraliteit en objectiviteit” van de media. Als de media nu eens begon alle Tweede Kamerleden als het ware de mond te snoeren wanneer het om gemeentelijke verkiezingen gaat, provinciale, Europese. Maar nee, hoor de leden van de Tweede Kamer mogen het hoogste woord voeren, want Den Haag was het centrum van de wereld en schijnt dat nog te zijn, terwijl de Gouden eeuw toch al allang achter ons ligt.

  4. Het is weer duidelijke welke partijen de kiezer belazerd. Vooral degene die het hardst gillen over democratie zoals Ezeltje’s Forum.

   • Nogal vooringenomen reactie!
    Ook alle andere partijen doen dat zeer regelmatig met lijstduwers. En ja, ook het partijkartel.

  Comments are closed.