Staak geheimzinnigdoenerij over Oekraïnereferendum

  0
  83

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet zit met een dilemma. In een referendum in april sprak de kiezer (althans het kleine deel dat was komen opdagen) in meerderheid uit dat Nederland het EU-verdrag met Oekraïne niet moet tekenen. Het ging om een raadgevend referendum, dus juridisch gezien hoefde het kabinet zich van de uitslag niks aan te trekken. Maar dat durfde het kabinet niet, zeker niet zo kort voor de verkiezingen.

  Premier Rutte beloofde dus dat hij in  Brussel zou gaan overleggen over een compromis dat recht zou doen aan de bezwaren van de nee-stemmers. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vond dat nergens voor nodig. De uitkomst van het referendum was immers duidelijk, dus het Oekraïneverdrag moet de prullenbak in. Ook al vindt een meerderheid van de Kamer het Oekraïneverdrag een uitstekende zaak. En ook al zijn partijen als het CDA en de SGP tegen referenda, net als regeringspartij VVD trouwens.

  Rutte ging toch praten in Brussel, maar zoals te verwachten viel hebben die gesprekken niets opgeleverd. De andere EU-landen zien niet in waarom het Oekraïneverdrag aangepast zou moeten worden en gaven onze premier op beleefde wijze te verstaan dat hij de boom in kan.

  Inmiddels begint de tijd te dringen, dus hoe nu verder? Moet Nederland als enige EU-land het Oekraïneverdrag maar niet ratificeren? Dat zou niet alleen pijnlijk zijn voor onze reputatie in Brussel, het zou in de praktijk ook niets oplossen. Want het verdrag wordt dan toch gesloten, alleen staat Nederland buitenspel.

  Rutte wil daarom alles op alles zetten om het Nederlandse gezicht in Europa te redden. Hij heeft de oppositiepartijen gevraagd met hem mee te denken over een oplossing. Niet alle oppositiepartijen natuurlijk, alleen de fracties die bewezen hebben tot constructieve deals bereid te zijn: CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

  Maandag spraken de leiders van deze partijen achter gesloten deuren met de premier. Na afloop hulden ze zich in gewichtig stilzwijgen. Wat hadden ze ook moeten zeggen? Als je vindt dat het “nee” van het Volk “nee” dient te zijn, valt er nergens meer over te praten. En als je vindt dat de regering gewoon moet regeren, zonder zich van de wijs te laten brengen door een niet-bindend referendum waarbij non-argumenten en stemmingmakerij de doorslag gaven, zeg dat dan gewoon. Maar hou op met die rare geheimzinnigdoenerij in achterkamertjes.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook