‘Stapeling regels banken leidt tot horror-scenario’

  0
  58

  Leestijd: 1 minuten.

  De balansen van banken zullen hard getroffen worden door nieuw in te voeren regels voor deze financiële instellingen. VNO NCW vreest voor ,,een horrorscenario”, zo meldt de werkgeversorganisatie vandaag.

  VNO NCW wijst op een onderzoek van adviesbureau KPMG, dat waarschuwt voor een krimp van de bankenbalansen met 200 miljard euro als de Nederlandse bankensector moet voldoen aan alle nieuwe eisen en regelgeving die op hen afkomt.  ,,Een horror-scenario dat grote schade kan toebrengen aan de Nederlandse economie en woningmarkt doordat er minder (en duurder) geld beschikbaar is voor krediet voor bedrijven en voor hypotheekverstrekking”, aldus VNO NCW.

  Grote effecten

  De nieuwe regels behelsen onder meer dat de banken meer kapitaal moeten aanhouden en geconfronteerd worden met hogere financieringskosten. Ook zal de rapportagedruk sterk toenemen, verwacht VNO NCW. Volgens KPMG toont het onderzoek aan dat het voor banken onmogelijk is om met uitsluitend kostenbesparingen aan de eisen te voldoen.

  Hypotheekschuld

  Uit het onderzoek blijkt ook dat de noodzaak om de balans te krimpen vooral veroorzaakt wordt door de eis meer langlopende financiering aan te houden voor hypotheken. Zo’n 30 procent van de balans van een bank bestaat uit hypotheken. Omdat in Nederland de hoge hypotheekschuld niet gedekt wordt door spaardeposito’s ontstaat een probleem.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook