Stapje verder, maar hoe lang?

  2
  247

  Leestijd: 2 minuten.

  De EU-landen hebben in Brussel ingestemd met het Brexit-plan van de Britse premier Theresa May. Dat komt erop neer, dat het Verenigd Koninkrijk tot eind 2020 in de douane-unie met de rest van de EU blijft, zodat lange rijen vrachtwagens aan de grenzen worden voorkomen.

  In die overgangsperiode is er dan tijd om te onderhandelen over nieuwe handelsafspraken. Zo lang de Britten onderhandelen met de EU, kan het VK niet zelfstandig handelsverdragen sluiten met derden.

  Naast de reden dat men in twee jaar tijd geen goede nieuwe handelsafspraken kon maken, is een andere reden de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, Brits gebied. De Britten willen die grens koste wat kost open houden.

  Vooral het gegeven dat de Britten na 29 maart volgend jaar als ze uit de EU stappen niet meer mee kunnen praten, is ook het feit dat het VK ook geen akkoorden met derden kan sluiten zo lang de onderhandelingen lopen, een doorn in het oog van de harde Brexiteers. Die vinden dat May alle soevereiniteit uit handen heeft gegeven.

  Er dreigde nog even een kink in de kabel te komen toen de Spanjaarden hun kans schoon zagen om meer zeggenschap over Gibraltar te krijgen. Maar dat punt sleepten ze snel binnen, de Brexiteers zullen dat ongetwijfeld zien als een verdere afbrokkeling van het ’empire’  dat Engeland ooit was.

  Dat May deze zondag de horde in Brussel met gemak zou nemen, was te verwachten. Maar de volgende horde is het Britse Lagerhuis dat ook nog even moet instemmen. En dat is een ander verhaal. Het minderheidskabinet van May drijft op steun van de conservatieve Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Die zijn bang dat Noord-Ierland in de plannen van May uiteindelijk toch het kind van de rekening wordt. En binnen de eigen Conservatieve Partij van May rommelen de harde Brexiteers, maar die hebben het tot op heden nog niet zo ver gebracht om een afzettingsprocedure tegen May in gang te kunnen zetten.

  May op haar beurt verraste het Britse publiek dit weekeinde met een soort open smeekbrief om dit akkoord te omhelzen als het best haalbare. Het is dus de vraag of uiteindelijk het Lagerhuis durft te kiezen voor chaos enkele maanden voordat de Brexit een feit wordt. Maar het kan wel.

  De eindbalans is voorlopig in het beste geval dan ook dat de Britten niet meer mogen meepraten, maar moeten door onderhandelen waarbij het de vraag is hoeveel veren ze in dat proces nog verliezen.

  2 REACTIES

  1. Dat de Brexit doorgaat is niet goed voor alle kleine Europese landen.
   Frankrijk en Duitsland zullen nu de macht naar zich toetrekken en hun zin doordrukken, ten koste van de kleine landen en dat is onacceptabel.
   De EU wordt dan in werkelijkheid een dictatuur van Frankrijk en Duitsland, net als in de middeleeuwen. Met Juncker als Paus en Tusk als keizer.

   Ik vrees dat een nieuwe tachtigjarige oorlog tegen de grootmachten nodig is om de kleine landen niet als wingewesten van de 2 grootmachten te laten doorgaan. Om dat te voorkomen wil de EU ook een eigen leger om lastige lidstaten in het gareel te houden.
   Stem voor Nexit; het is (nog) niet te laat.

   • Even een complot theorie de wereld in helpen 🤔
    2000 pagina’s zwart gemaakt op dat wat zwart gemaakt moest worden na.
    Koenders, Timmermans, Ploumen in de problemen en de PvdA dood.
    Timmermans’ pad naar zijn gedroomde troon geblokkeerd en de weg voor Rutte is vrij.
    En dit alles met medewerking en weten van verschillende regeringen die met het zelfde probleem zitten en ook niet wachten op iemand als ons Franske die de EU gegarandeerd in brand krijgt.
    De PvdA word geofferd voor het grote doel: De EU.

  Comments are closed.