Stembiljet

  7
  509

  Leestijd: 0 minuten.

  Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat experimenteren met nieuwe stembiljetten. De huidige zijn noodgedwongen ontzettend groot, anders passen niet alle partijen erop. Dat is onhandig, vindt Ollongren. Ze wil onder meer bekijken of afzonderlijke stembiljetten voor elke lijst het probleem kunnen ondervangen.

  De minister had ook anders kunnen redeneren, namelijk dat er te veel partijen meedoen aan de verkiezingen. De drempel voor deelname is bepaald niet hoog. Je hebt als nieuwe partij maar 580 handtekeningen nodig (naast het betalen van een borgsom). Als je dat aantal aanzienlijk zou optrekken, zouden veel deelnemers in spe waarschijnlijk meteen afhaken. De meesten halen uiteindelijk toch geen enkele zetel.

  Ondemocratisch? Natuurlijk is dat ondemocratisch. Elke drempel is per definitie ondemocratisch, want die schakelt alle partijen uit die er niet aan voldoen. Nederland kent bijna 13 miljoen kiesgerechtigden en de Tweede Kamer heeft maar 150 zetels. Honderd procent democratie is een illusie.

  7 REACTIES

  1. Gemakkelijk en overzichtelijk is niet gewenst.
   Hoe anders kan je via onoverzichtelijke achterkamertjes ongewenste maatregelen nemen.
   Daarbij wordt de envelop zo dik dat niet iedere postbode die op tijd kan brengen of dat die door de gleuf kan. Ook hebben ze misschien geluk dat voor een bepaalde postcode er een velletje van een partij vergeten wordt.
   De laatste zin is kolder weet ik, maar vertrouwen in de politiek is bij mij ver te zoeken! vooral als het om die unie gaat.

  2. Als er 26 afgevaardigden zijn en 13M kiesgerechtigden, dan worden 500K kiesgerechtigden door 1 afgevaardigde vertegenwoordigd. Je mag dan eisen dat er 25K handtekeningen (5%) nodig zijn om aan de verkiezingen deel te nemen.

   Jeroen legt uit hoe elektronisch stemmen zonder fraude mogelijk is. Ik begrijp ook niet welke spoken die alfa’s in de kamer zien: de stemcomputer spuugt een soort ponskaart uit die machinaal en visueel  telbaar is. De (snelle) elektronische uitslag is dus machinaal en visueel te controleren. Daar komt geen hacker tussen en het scheelt een hoop personeel, dat alleen ingezet wordt waar fraude vermoed wordt. Fraude in en buiten de computer kan snel worden aangetoond.

   • Het voorgaande ging uit van een opkomstpercentage van 100%. In werkelijkheid is de opkomst rond 36%. De kiesdeler is dan 190.000. De opkomst bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was 81,9%. De kiesdeler was dus 0,819 x 13M/150 = 70980.
    3 afgevaardigden in de Tweede kamer komt overeen met 1 afgevaardigde in het Europarlement. Partijen met minder dan 3 zetels in de Tweede Kamer kunnen het dus schudden, tenzij ze een lijstverbinding aangaan of een rijzende ster zijn zoals FvD. Het is goed dat kiezers dit beseffen, dan kunnen ze zelf beter op de partij van hun tweede keuze stemmen die wel kans maakt op een zetel. Anders gaat hun stem verloren en profiteren andere partijen waar ze niets mee hebben van hun restzetels.

    Ik ben ervan uitgegaan dat de opkomst bij alle partijen gelijk is. In werkelijkheid zullen ouderen en stemmers op conservatieve partijen oververtegenwoordigd zijn. Ben benieuwd hoeveel zetels de partij van meneer Brusselmans krijgt!

  3. Het stem biljet voor buitenlanders is maar een A viertje groot . En alle partijen staan er op. Op het stem biljet kun je aangeven op welke partij je wilt stemmen.
   Stembiljet
   voor de verkiezing van de leden van het
   Europees Parlement op donderdag 23 mei 2019 Kleur bij stap 1 de witte stip bij de lijst van
   uw keuze rood, zwart, blauw of groen.
   Kleur bij stap 2 de witte stip bij het nummer
   van de kandidaat van uw keuze rood, zwart,
   blauw of groen.
   Namen van de kandidaten staan in het kandidatenoverzicht.

  4. En wat win je daarmee? Dat het kiesbiljet ietsje kleiner kan worden? Het blijft een behoorlijke lap papier, gezien het aantal partijen dat wél verkozen wordt, en het soms krankzinnige aantal mensen op de lijst bij een aantal partijen (bij sommige lijsten zelfs meer dan er in totaal aan zetels te verdelen zijn…).
   Hoeveel euro zou het schelen in drukkosten, als er een paar partijen minder meedoen? Me dunkt niet zo ontzettend veel meer dan de waarborgsommen (11.250 per partij) opleveren, want partijen die niet gekozen worden krijgen geen geld terug. En die handtekeningen moeten wel gezet worden op het gemeentehuis, met een spreiding over alle 20 kieskringen. Dus zó enorm eenvoudig is het ook weer niet. Mijns inziens is het juist een groot goed dat het relatief eenvoudig is om aan het democratisch proces deel te nemen in Nederland, ik snap niet zo goed wat daarop tegen is.
   Overigens zouden stemcomputers de enorme berg papier ook doen afnemen, en het tellen vergemakkelijken. En dat kan ook prima door die computers een klein briefje met de naam van de gekozen lijst/persoon uit te laten printen, zodat we niet hackbaar en wel controleerbaar zijn.

   • @Jeroen Berg 11 mei 12:23
    Er is niets tegen. Sterker, het is het verdienmodel van de overheid die al die borgsommen opstrijkt van naïevelingen die geloven dat Jezus nog steeds in wonderen doet.

   • @Eric

    Haha, ja inderdaad, dat soort types. Snoezig toch? En als ze daar elfduizend euro voor over hebben, prima.

  Comments are closed.