Stemhokje niet ouderwets

  2
  184

  Leestijd: 1 minuten.

  Vijf gemeenten ontwikkelen samen een app waarmee officieel gestemd kan worden. Wethouder Irene ten Seldam van Almelo kan niet wachten om de app écht te gaan gebruiken, het liefst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, meldde dagblad Tubantia. Jammer voor haar. Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP trok aan de bel en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken trapte op de rem.

  Stemmen met de app is een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn, of tijdens de verkiezingen in het buitenland zijn wegens zaken of vakantie. Wie zich verzet tegen stemmen per internet loopt het risico bestempeld te worden als ouderwets.

  Het kabinet vindt dat internet niet veilig genoeg is voor stemmen per app en dat het risico van hacken eerder lijkt toe te nemen dan af te nemen. Maar er is nog een reden om er niet toe over te gaan.

  De Grondwet bepaalt dat er een wet moet zijn die vastlegt op welke manier wij stemmen. En de wet bepaalt dat dit gebeurt met een papieren stembiljet, dat in een stemhokje in het stemlokaal wordt ingevuld. En dat is niet zomaar.

  We kennen in Nederland het principe van het stemgeheim. We moeten kunnen stemmen zonder druk van derden. Het stemhokje met het gordijntje moet die waarborg bieden. Het is aan de leden van het stembureau om erop toe te zien dat de kiesgerechtigde alleen in het stemhokje is. Zo wordt een eerlijke verkiezing gewaarborgd.

  Zolang internet niet die waarborg biedt, is het stemhokje niet ouderwets.

  2 REACTIES

  1. Het stemmen via de computer is inderdaad absoluut niet veilig. Recente verkiezingen in de VS en Frankrijk hebben dit mij duidelijk gemaakt. Hacken is inderdaad een zeer groot risico. Ook ik vind dat de geheimhouding alleen wordt gewaarborgd, stemmen op de “ouderwetse” manier in het stemhokje. Mensen die slecht ter been zijn of iets dergelijks kunnen een volmacht aan een betrouwbaar persoon geven. Dit is veiliger.
   Ik ben er dan ook blij mee dat in mijn gemeente Ooststellingwerf, dit zogenaamde ouderwetse stemmen heel gebruikelijk is en blijft.
   Dan duurt het tellen maar langer.
   Veiligheid voor alles.

   • Er valt geen 100% waarborg te geven dat verkiezingen foutloos verloopt, ongeacht de gebruikte methode.
    Zou stemmen niet kunnen via een gemengd systeem waar plaats is voor papieren stemmen en stemcomputers.
    De stemcomputers moeten dan los van elkaar opereren, zodat grootschalige hacks onwaarschijnlijk zijnn.
    Per gemeente moeten dan de stemcomputers worden verzameld om de resultaten uit te draaien en te bundelen. Deze bundeling wordt vervolgens ingeleverd bij het centrale stembureau in Den Haag.

  Comments are closed.