Niet stemmers laten het afweten

  0
  246

  Leestijd: 1 minuten.

  De Partij voor de Niet Stemmers heeft geen programma en doet slechts een belofte: De partij zal nooit stemmen in het parlement. Initiatiefnemer Peter Plasman wil zichtbaar maken dat een groot deel van de Nederlanders geen stem uitbrengt.

  Dat kan natuurlijk door een aantal zetels in de Tweede Kamer leeg te laten. Als bijvoorbeeld 70 procent van de stemgerechtigden een stem uitbrengt, zou dat ertoe kunnen leiden dat slechts 70 procent van de 150 Kamerzetels bezet worden en dat er dus 45 leeg blijven.

  Maar dat is niet wat strafpleiter Peter Plasman voor ogen staat. Hij gaat op de verkiezingen af met een lijst van mensen die plechtig moeten beloven dat ze in de Tweede Kamer nooit een standpunt innemen. Het verschil met het gewoon niet invullen van 45 zetels: Het scheelt aan salaris dat Kamerleden per persoon jaarlijks opstrijken, zo’n ton per jaar.

  En dus is het een logische vraag aan Peter Plasman wat “zijn” Kamerleden straks gaan doen met hun salaris, waarvoor zij dus helemaal niets gaan uitvoeren. “Daarover gaan we geen mededelingen doen”, zei Plasman vandaag voor Radio1.

  Hij maakte ook duidelijk wie hij met “we” bedoelt, toen hij de top 9 van de lijst bekend maakte. Het gaat om Plasman zelf en zijn twee zonen en drie kantoorgenoten. Daarnaast gaat het om drie mensen voor wie Plasman zijn hand in het vuur durft te steken.

  Hij heeft er alle vertrouwen in dat de niet stemmers de gang naar het stemlokaal gaan maken nu er ook voor hen een partij is. Er is nog een probleem. Per kieskring heeft hij dertig ondersteuningsverklaringen nodig, en daarnaar is hij driftig op zoek. De tijd dringt. In de tweede helft van deze maand moeten ze binnen zijn. Laten we hopen dat de niet stemmers het ook nu laten afweten.