Stemwijzer: Zoek de verschillen

  12
  974

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is de lezer waarschijnlijk niet opgevallen. Lodewijk Asscher, de leider van de PvdA, kwam afgelopen weekeinde met een pleidooi voor linkse samenwerking. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Nu PvdA, GroenLinks en SP alle drie in de oppositie zitten, kunnen ze gezamenlijk optrekken tegen een centrumrechts kabinet. De partijen zouden daardoor naar elkaar toe kunnen groeien en wellicht bij de volgende verkiezingen zelfs met een gezamenlijke lijst kunnen komen.

  Lodewijk Asscher gelooft in linkse samenwerking, althans hij hoopt erop, maar voor de media is het inmiddels een afgezaagd verhaal. Het lijkt op de grap die een oude man tot vervelens vertelt in het café, en waar hij tenslotte alleen zelf nog om kan lachen. Ken je die van die twee jongens die naar Parijs gingen? Nou….die gingen niet. Van tijd tot tijd duikt het pleidooi voor linkse samenwerking op, maar het bleef tot dusver bij het samen drinken van een kopje koffie door partijleiders.

  Maar op 1 mei, de dag waarop Lodewijk Asscher de Dag van de Arbeid viert, kwam er uit onverwachte hoek een ongekend krachtig pleidooi voor linkse samenwerking. Het was mensen opgevallen dat de Stemwijzer voor de Europese Verkiezingen, met nog drie weken te gaan, nog steeds niet was verschenen. De organisatie achter die stemwijzer, ProDemos, had er een verklaring voor. ProDemos doet er alles aan om te komen met stellingen die de verschillen tussen de politieke partijen duidelijk weergeven. En zo werden zestig stellingen voorgelegd waarop de partijen konden reageren. De zwevende kiezer kan dan aan de hand van de antwoorden op die stellingen – eens, oneens, geen mening – bepalen welke partij het meest beantwoordt aan zijn of haar politieke voorkeur. Maar wat bleek? PvdA en GroenLinks hadden op alle zestig stellingen hetzelfde standpunt, alleen de toelichting verschilde.

  Voor ProDemos reden om twee stellingen toe te voegen, waarover de twee linkse partijen wél een verschillend standpunt hebben. Welke dat zijn, zal vandaag blijken als de Stemwijzer, met vertraging, online komt. Als het zo veel moeite kost om de verschillen tussen twee partijen bloot te leggen kan men zich afvragen hoe groot of hoe belangrijk die verschillen zijn. De Telegraaf had zijn conclusie uit dit verhaal dan ook snel getrokken: Een stem op de PvdA is hetzelfde als een stem op GroenLinks.

  Het relativeert de waarde van de Stemwijzer. Toch kan het belang daarvan moeilijk worden onderschat. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vulden maar liefst 6,8 miljoen mensen de stemhulp in. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten waren het er 2,4 miljoen. Kennelijk bepalen veel zwevende kiezers pas op het laatste moment hun stem, en hebben ze zoveel moeite om de verschillen tussen de partijen te zien dat ze een steuntje kunnen gebruiken.

  Maar hoeveel steun krijgen ze eigenlijk van de Stemwijzer? Die wordt samengesteld aan de hand van standpunten die partijen voor de verkiezingen innemen. En die standpunten kunnen nogal verschillen van de standpunten na de verkiezingen. Er moeten immers compromissen worden gesloten tot een coalitie te komen, of in het geval van de Europese Unie te komen tot een grote internationale grote fractie.

  Kortom: Geen woorden, maar daden. Het wachten is op een Stemwijzer die het verschil in stemgedrag over belangrijke onderwerpen weergeeft, en niet een die met een vergrootglas moet zoeken naar verschillende standpunten. Benieuwd hoe GroenLinks en PvdA dan van elkaar verschillen.

  12 REACTIES

  1. Ja daar gaan we weer . Ruim 30% stemmers van de EU landen gaan daadwerkelijk stemmen. Een paar partijen daarvan zijn de grootste maar heeft maar 15% van de EU stemmers achter zich staan . Maar die partijen leveren wel de grootste graaiers . Ik wil er geen lang verhaal van maken , maar zo werkt de maffia ook . Een figuur met een grote bek bouwt wat goed betaalde beschermers om zich heen n 85% van alle EU bewoners kunnen naar hun pijpen dansen en betalen. En referendum willen ze helemaal niet want dat past niet in hun dictatuur

  2. @Jeroen Berg 2mei 9:32
   Uit nieuwsgierigheid heb ik de Europese stemwijzer ingevuld op http://www.eu.stemwijzer .nl De uitslag verraste mij als verstokte atheïstische republikein:
   Jezus Leeft: 71%
   FvD: 55%
   PVV: 53%
   PvdD: 50%
   CU: 29%
   Als ik één van de 30 vragen anders beantwoordde, kon de uitslag totaal anders zijn. Moet ik nu concluderen dat Jezus niet zo leeft bij CU? Ik twijfel tussen PvdD en FvD, die toch heel verschillend in het leven staan, maar het eens zijn over referenda. Kortom, van stemwijzers word ik niet wijzer.

  3. Ondanks dat nederland nauwelijks invloed lijkt te hebben, hoop ik toch dat veel mensen naar de stembus gaan. Reden: samenwerken met andere rechtse partijen uit andere landen.

   • @Joke 3 mei 19:58
    U moet hopen op slecht weer, want rechts is meer gemotiveerd dan links. Maar is het vreemd dat kiezers wegblijven? Europese parlementariërs doen niets om de burgers uit te leggen hoe zij gestemd hebben bij kritieke onderwerpen, zoals migratie, referenda, inleveren van soevereiniteit en weggeven van ons geld. Stemwijzers geven vrome intenties weer, niet echte daden. Waarom moeten wij naar een stemhok gaan, terwijl volledig onduidelijk is wat onze afgevaardigde in Brussel uitspookt? Niet de burger is obscuur, maar de parlementariër. Het deert hen niet. Zij beschouwen verkiezingen als een soort stoelendans met kiezers als onnoze scheidsrechters. Voor ons zitten 26 obscure, goed betaalde, Nederlanders in Brussel. Maakt het uit wie dat zijn? Maar toch: stem op Eppink🤣

  4. Kijkend naar Amsterdam en haar plannen voor het verbieden van auto’s op fossiele brandstof in 2030, kun je concluderen dat de links-groene dictatuur op gang begint te komen. Reden voor mij als niet-Amsterdammer om Amsterdam voortaan te mijden en er geen zaken meer te doen; en ik weet zeker dat ik niet de enige ben.
   Ik heb aanwijzingen dat vele bedrijven hun vestiging in Amsterdam zullen sluiten; ik ben benieuwd hoe het reservaat Amsterdam dan financieel gaat rondkomen.
   Tegemoetkoming uit Den Haag zal niet getolereerd worden door de kiezer uit andere delen van het land; laat de Amsterdamse kiezer het zelf maar betalen, dan zal hij de volgende keer beter nadenken voor hij weer op Groen Links e.a. stemt.

   • Laten we kijken hoe het gaat aflopen. Ik denk namelijk dat voor Amsterdam het afschaffen van de verbrandingsmotor geen verkeerd idee is. Helaas moet ik u mededelen dat ik op verschillende sites meerdere mensen heb gehoord die hier positief gestemd op waren. De partijen in Amsterdam zijn ook niet d.m.v. linkse dictatuur aan de macht gekomen, maar pure democratie.
    Ik weet niet waar die ‘linkse dictatuur’ vandaan komt waar rechtse mensen het graag over hebben, maar het lijkt mij vooral op kinderachtig huilen als je een keer niet je zin krijgt. Misschien een vorm van rechtse indoctrinatie?

   • Ik vind het heerlijk om geen autogassen in te hoeven ademen als ik fiets. Als je zo’n smerige diesel in een smal straatje op een windstille dag in de binnenstad ruikt, man wat een vergif. 😷 ‘T zou verboden moeten worden, denk ik dan terwijl ik zo lang mogelijk mijn adem inhoudt om door die onzichtbare moordwolk heen te komen.
    O jee als ik het niet haal en dan benauwd rood aangelopen een diepe hap naar binnen krijg. Wordt er terplaatse echt onpasselijk van. 🤧 Eens moet je beginnen, dus waarom niet juist in de binnensteden. Dan zet je je diesseltje of benzineauto maar aan de stadsrand en ga je met het OV verder. Dan kom je er ook wel…
    We zijn verwend. Ik heb geen auto en kom overal met de tram.
    Even gas terugnemen beste mensen… Voor’t milieu en je medemens!
    En u zal zien, zelfs het OV went. Kan je rustig naar buiten kijken. Hoewel de meesten – hoe modern – alleen maar bezig zijn met het kleine beeldscherm. En ongemerkt de buitenwereld voorbij laten glijden…. Ach ja, moderne tijden… Gelukkig weet ik niet wat ik mis. Mijn telefoontje telefoneert alleen maar. Maar ja, ik ben natuurlijk heeeeeeel ouderwets. 🤗

    • Ga je toch lekker niet naar Amsterdam . Je bent nog niet de stad uit of het ruikt al een stuk frisser

     • @Harm,
      In Den Haag stinkt het net zo hard als in Amsterdam. Ik moet ‘s morgens tijdens de spits vaak mijn ramen van mijn appartement dichthouden omdat er een brandlucht als smog hangt.
      Wetenschappelijk is het bewezen dat je daardoor eerder en veel meer kans op dementie krijgt. En over astmatische allergieën maar niet gesproken die de vele kinderen in mijn buurt zullen krijgen…
      Eerder dood gaan, voilà daar heb ik niet eens moeite mee. Maar de shit en overlast die van die ziekelijke troep komt!
      Laten we eerlijk zijn: wel een politieke hetze tegen roken houden en ondertussen volop verder de lucht vervuilen? Zijn we dan niet een beetje hypocriet bezig?
      Electrisch verkeer. Heerlijk. En nog zo iets…
      Die stilte. Eindelijk geen gebrul meer op warme zomerdagen van motoren die zo nodig over de weg moeten scheuren. Kunnen al die baby’s rustig slapen…
      En ik ook, als ik mijn middagdutje doet. 🤫

  5. Het is echte humor die EU-verkiezingen. Als ik het wel heb hebben alle politieke partijen hun uiterste best gedaan om de afgelopen jaren, en jawel, ook de media ons vooral niet voor te lichten wat de EU parlement doet en de afgelopen vier jaar gedaan en bereikt heeft. Terwijl toch in Brussel meer over ons beslist wordt dan in Den Haag. Wanneer ik de media volg concludeer ik echter dat Den Haag het middelpunt van Europa is, en zeker niet Brussel. Verder zijn de Nederlandse partijen binnen de EU fracties van relatief weinig betekenis. Dat mede dankzij de Nederlandse EU-volksvertegenwoordigers en de media is nauwelijks bekend binnen welke EU-fractie de Nederlandse volksvertegenwoordigers actief zijn. Wie de lijsttrekkers zijn is niet of nauwelijks bekend. Uiteraard allemaal de fout van de luie en onverschillige kiezer omdat de EU-volksvertegenwoordigers al jaren bruggen lopen te bouwen naar niet hun soort mensen die zij wel weer vertegenwoordigen.

  6. Je hebt kans dat Nederlandse socialisten meer verschillen van Franse Socialisten dan van Nederlandse Groenen. Denk maar aan de Franse kerncentrales en de Nederlandse windmolens. Als Europa een homogene bevolking had die dezelfde taal sprak, zelfs dan zou het Europese Parlement, gekozen via dit pseudo-districtenstels de mensen weinig boeien.

   Als representant van zo’n heterogene bevolking kan het de bevolking al helemaal niet meer boeien.

   Democratie bloeit alleen daar waar mensen het gevoel hebben dat hun stem er toe doet.

   Daarom kunnen de landen beter hun eigen democratie koesteren en alleen gemeenschappelijke belangen op regeringsniveau bespreken. We hebben noch een Europese Commissie, noch een Europees parlement nodig. Louter geldverspilling.

  7. Ik vind het altijd wat gevaarlijk als mensen zich blind staren op de uitkomst van een stemwijzer, op basis van een stuk of dertig stellingen, zonder zich verder te verdiepen in het echte gedrag van een partij. Zeker een partij als de PvdA presenteert zich in verkiezingsprogramma’s vaak een stuk linkser dan ze echt zijn. En dat komt niet uitsluitend doordat ze vaker een compromis moeten sluiten.

   Er bestaan sites die een soort Stemwijzer zijn op basis van stemgedrag in plaats van verkiezingsprogramma’s, dus Henk hoeft niet te wachten gelukkig! Ééntje is zelfs van ProDemos, de club die ook achter de gewone Stemwijzer zit, zie https://stemmentracker.nl/. Een ander gaat iets dieper, en geeft overzicht van het stemgedrag van partijen bij álle moties in plaats van een selectie van 30 aansprekende onderwerpen, te vinden op https://www.partijgedrag.nl/

  Comments are closed.