Stemwijzer

  4
  817

  Leestijd: 1 minuten.

  Op 20 maart vinden er verkiezingen plaats. Die hebben gevolgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer, waardoor ze in het brandpunt van de belangstelling staan. Maar eigenlijk gaan die verkiezingen over de Provinciale Staten. En daar weet ik, evenals het overgrote deel van de bevolking, niets vanaf. Ik zou geen enkele gedeputeerde in mijn provincie kunnen noemen, laat staan een Statenlid. Laat helemaal staan dat ik weet welke provinciale beleidsplannen de partijen erop na houden.

  Gelukkig is er een Stemwijzer. Die helpt weifelende kiezers een handje bij het bepalen van hun keuze. En een weifelende kiezer ben ik, als het om de provinciepolitiek gaat, absoluut.

  Dus heb ik de Stemwijzer maar eens ingevuld. Die van Zuid-Holland, want dat is de provincie waar ik al decennia woon.

  Om eerlijk te zijn: dat viel niet mee. Ik moest vertellen of ik het eens ben met een stelling als: “De provincie moet de provinciale wegen tussen de veiling in Naaldwijk en de snelweg verbreden (N222 en N213).” Of: “De A4 moet worden doorgetrokken naar Klaaswaal, ook als dat nadelige gevolgen heeft voor de natuur in de Hoeksche Waard.”

  Wat vind ik daar in vredesnaam van? Bij de veiling in Naaldwijk ben ik  nooit geweest, de situatie ter plekke is mij volledig onbekend. Ook heb ik geen flauw idee waar Klaaswaal ligt en hoe het ervoor staat met de natuur in de Hoeksche Waard.

  Als ik de vragen van de Stemwijzer toch zoveel mogelijk naar eer en geweten beantwoord, krijg ik als resultaat dat ik op de ChristenUnie, de SP of 50PLUS moet stemmen. Niet echt partijen waarnaar mijn politieke voorkeur uitgaat. Ook geen partijen die ideologisch een grote verwantschap met elkaar vertonen trouwens.

  Wanneer ik voor de grap bij alle stellingen in plaats van ‘eens’ of ‘oneens’ het vakje bij ‘geen van beide’ aanklik, luidt het advies: SGP, NIDA of alweer SP. Wat is dit voor waanzin?

  Op 20 maart ga ik de Stemwijzer maar vergeten en me baseren op de landelijke politiek. De verkiezingen mogen formeel dan wel over de Provinciale Staten gaan, eigenlijk kiezen we een nieuwe senaat. Via een omweg, dat wel.

  4 REACTIES

  1. Een stemwijzer is de ultieme vorm van het manipuleren van de kiezer in de gewenste richting. Niet doen dus!

  2. Deze verkiezingen zijn gewoon een schaamteloze vertoning en hebben niets te maken met democratie. Wie kan mij uitleggen waarom de vertegenwoordigers van de provincies zich niet tot nauwelijks laten horen. Kennelijk dat deze volksvertegenwoordigers alleen maar doen aan ik belangrijk zijn en niet weten waarom. Kan niet uitleggen aan gewone mensen. En domme kiezers kun je niet op belangrijke volksvertegenwoordigers laten kiezen omdat Eerste Kamerleden heel belangrijke mensen zijn die niet aan politieke spelletjes doen maar zeer deskundig, onpartijdig en integer hun taak vervullen: dienen van niet hun soort mensen. Absoluut geen belangen van lobbyisten behartigen. Nee, het domme volk deze mensen direct laten kiezen zou de bijl aan de wortel van onze democratie zijn en als je een beroep hebt die dag en dag nacht strijden voor het behoud van de democratie dan zijn het wel de politici. Ik ga dus niet stemmen.

  3. Wat een transparantie van de heer Kockelmans 🙂 Ik ben benieuwd waar zijn ideologische voorkeur wel naar uit gaat.
   Enfin, hij schetst hier mooi het manco van het huidige systeem mbt de Eerste Kamer: Het holt de provinciale statenverkiezingen nogal uit, ik denk dat het aantal mensen dat wel specifiek om provincie-issues op een partij stemt vrij gering is. In de praktijk is het gewoon een raar districtenstelsel om de EK te kiezen.

   • @Jeroen,
    Hoewel de stemwijzer tot twee maal toe dhr. Kockelmans adviseert om op de SP te stemmen weigert hij pertinent daarmee in te stemmen. ? Dus als antwoord op uw vraag is de specifieke afkeur nu wel bekend. De voorkeur laat zich nog raden…
    50Plus zal het ook niet zijn, verwacht ik. Noch NIDA of een van de kleine christelijke partijen DENK ik… Met het FvD heeft hij toch ook niet veel op, herleid ik uit zijn schrijvens over Baudet, die niet echt ‘mooi’ uit de veren komt als hij zijn mening ietwat omfloerst via een journalistiek sausje verwoord…. Het is nog net geen karaktermoord.
    Voor een deel van zijn lezers is dat ‘ongehoord’ dan wel wordt zij – met instemmend gegrinnik en leedvermaak – immer bekoord. Daar zullen de meningen zich geheid in polariseren. Maar een stemadvies op de SP is – gezien zijn woordkeuze alhier – blijkbaar toch wel het allerergste wat hem kon overkomen… ?

  Comments are closed.