Steun voor referendum weer afgenomen

  0
  132

  Leestijd: 1 minuten.

  Het ziet ernaar uit dat de voorstanders van een referendum te vroeg gejuicht hebben. Een meerderheid van de Nederlandse kiezers stemde tegen een Europees verdrag met Oekraïne. Maar dit “nee” van de bevolking na het raadgevend referendum heeft velen aan het denken gezet. De steun voor een verdergaand bindend referendum, waarover in de komende regeerperiode beslist moet worden, is verder afgenomen.

  Afgelopen weekeinde bleek tijdens een congres van de PvdA dat de meerderheid van de leden van deze partij geen bindend referendum wil. “Het ging bij het laatste Oekraïne-referendum helemaal niet over de inhoud. We maken zo onze democratie kapot”, zei een van de initiatiefnemers van het betreffende amendement op het verkiezingsprogramma.

  Eerder gebeurde hetzelfde bij GroenLinks. Ook daar floot een meerderheid van de leden tijdens het verkiezingscongres de partijleiding terug naar aanleiding van het Oekraïne-referendum.

  PvdA en GroenLinks stonden achter een wetsvoorstel van D66 om de correctieve of bindende referenda mogelijk te maken. Maar ook bij D66 is het enthousiasme bekoeld na het Oekraïne-referendum. Daar bepaalden de leden tijdens hun congres dat internationale verdragen, zoals het EU-verdrag met Oekraïne, geen inzet kunnen zijn bij een referendum.

  Voor de invoering van het bindend referendum, waarbij reeds aanvaarde wetgeving achteraf terug gedraaid kan worden door een stemming van de bevolking, is een wijzing van de grondwet nodig. Daardoor zou in de nieuwe regeerperiode twee derde van het parlement ervoor moeten stemmen.

  Dat lijkt ver weg. Premier Mark Rutte herhaalde zondag in Buitenhof dat zijn VVD van meet af aan tegen een bindend referendum is. Ook het CDA is erop tegen. Een meerderheid van twee derde lijkt er niet meer in te zitten.

  De voorstanders van het referendum, waaronder de PVV van Geert Wilders, kunnen zich niet langer verheugen op een bindend referendum. Zij zullen het voorlopig moeten doen met een raadgevend referendum. De regering kan de uitslag van zo’n referendum naast zich neerleggen. En daarmee is het aanvragen van een referendum en het verzamelen van de nodige handtekeningen een stuk minder aantrekkelijk.