Steun regeringspartijen op dieptepunt sinds verkiezingen

  0
  101

  Leestijd: 1 minuten.

  VVD daalt in de nieuwste peiling van Ipsos 3 zetels en de PvdA verliest er 1. Daarmee staan de twee regeringspartijen samen virtueel op de laagste stand in de Politieke Barometer sinds de verkiezingen van 2012. Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  ‘De steun voor de VVD en de PvdA is sinds de Tweede Kamerverkiezingen nog niet zo laag geweest, blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week. De regeringspartijen, VVD en PvdA, komen deze week samen op 37 zetels: een dieptepunt sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

  Door een daling die de afgelopen maand plaatsvond, dreigt de VVD de PVV uit het oog te verliezen. De VVD komt deze week op 25 zetels, 4 zetels minder dan een maand eerder. Na een kleine opleving in het voorjaar komt de partij van Rutte deze week op hetzelfde peil als in februari. Het rapportcijfer voor de regering blijft gelijk ten opzichte van twee weken geleden: een 5,1.

  Het gebrek aan draagvlak voor de regeringspartijen onder Nederlandse kiezers zien we terug in de verwachtingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Wanneer we vragen welke partijen op links, in het midden en op rechts de grootste worden, zien we vooral perspectief voor oppositiepartijen.

  Wanneer men wordt gevraagd te kiezen tussen de PVV, VVD en de SGP, de partijen die doorgaans als rechts van het midden worden geplaatst, denkt een meerderheid dat de PVV de grootste van de drie wordt. 62% verwacht de PVV als grootste partij op rechts. 34% rekent erop dat de VVD net als in 2012 op rechts de meeste steun krijgt. De overige 4% denkt dat de SGP van deze partijen de grootste wordt.

  Van de PvdA, de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, de partijen op links, wordt de SP volgens de meeste kiezers – 38% – de grootste. 29% denkt dat GroenLinks de grootste wordt, 26% verwacht dat de PvdA de eerste op links wordt en 7% ziet de Partij voor de Dieren de meeste steun krijgen.

  Van de overige partijen, D66, CDA, ChristenUnie en 50Plus, zien we vooral dat het spannend wordt tussen D66 en het CDA. Volgens 46% wordt D66 de grootste van deze partijen; 43% denkt dat het CDA dat wordt.’

  meter

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook