Strijd in de SP

  0
  635

  Leestijd: 0 minuten.

  In januari werd bekend dat SP-coryfee Harry van Bommel zijn partijlidmaatschap zou opzeggen. Het oud-Kamerlid wilde niet vertellen waarom, maar het was duidelijk dat hij genoeg had van de ramkoers en het gebrek aan democratie in de partij. Politiek leider Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer kondigden aan dat ze zouden proberen Van Bommel voor de SP te behouden. Of het gesprek met hem nog heeft plaatsgehad weet ik niet, maar veel kan het niet hebben opgeleverd, anders was dat wel luidkeels rondgebazuind.

  Intussen gaat de leegloop gewoon door. Eind vorige maand stapten vijf van de acht Limburgse SP-statenleden op. En gisteren volgden drie van de vier fractieleden in de gemeenteraad van Venray hun voorbeeld.

  Het zullen wel niet de laatste scheuren zijn in het tomaatrode bolwerk, want ook in andere afdelingen rommelt het. De reden om de partij de rug toe te keren is steeds dezelfde: de SP is te gesloten en blijft doof voor de roep om verandering.

  “Discussie voeren we binnen, strijd voeren we buiten,” riep Meyer toen hij eerder dit jaar werd herkozen als partijvoorzitter in een poging de onrust te dempen. Maar het lijkt er meer op dat het andersom is.