Strijd om Eneco nog niet beslist

  0
  406

  Leestijd: 2 minuten.

  Het leek een gelopen race. De colleges van B en W van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hadden besloten tot de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Eneco, en daarmee leek de privatisering een feit. Maar sinds donderdag ligt de zaak iets anders. De gemeenteraad van Den Haag stak er als grootaandeelhouder een stokje voor. Daarmee is er op dit moment nog geen meerderheid van aandeelhouders die wil verkopen. Dat kan nog veranderen.

  In totaal wordt van de 53 gemeenten die samen de aandeelhouders zijn van Eneco uiterlijk deze maand een uitspraak verwacht. Het gaat om een principebesluit. Een commissie van aandeelhouders kan vervolgens een daadwerkelijke verkoop ter hand nemen. Daarover zal pas besloten worden na de verkiezingen van de gemeenteraden in maart volgend jaar. De toekomst van Eneco kan dus zo maar inzet worden in de verkiezingsstrijd.

  Het gaat niet om klein bier. De waarde van Eneco wordt geschat op 2,5 miljard euro. De meeste van de 53 gemeenten hebben slechts een klein belang. Zo heeft Lansingerland, zeg maar Zoetermeer, een belang van 3,4 procent. Voor zo’n gemeente kan ‘cashen’ aantrekkelijk zijn. Voor de gemeenten komen immers mooie projecten als een nieuwe sporthallen of een  rondweg in het verschiet.

  In Den Haag stemden onder meer PvdA, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks tegen de verkoop. Voor waren VVD, CDA en D66. Maar richtinggevend voor andere gemeenten is dat niet, omdat ook de lokale partijen zwaar mee tellen. Wel lijkt de verkoop van de aandelen minder aantrekkelijk als de gemeente Den Haag straks met een belang van 16,5 procent een blok aan het been is in een geprivatiseerde onderneming, waar winstbejag en niet behoud van werkgelegenheid in de regio voorop staat.

  Eneco heeft zich in de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot het paradepaardje van de hernieuwbare energie in ons land. Het energiebedrijf investeerde naar hartenlust in windparken en nieuwe technologie, niet gehinderd door aandeelhouders die belust waren op snelle winsten. Dat kan nu veranderen. De commissie van aandeelhouders die de verkoop van de aandelen voorbereidt wil daarvoor een ‘marktconforme’ prijs vangen en sluit een gang naar de effectenbeurs niet uit.

  Dit tot afgrijzen van de ondernemingsraad. Die ziet al een toekomst voor zich van beurssprinkhanen, die het bedrijf overnemen om het vervolgens te belasten met een schuldenberg om het daarna vakkundig leeg te zuigen: weg paradepaardje van duurzame energie en weg werkgelegenheid. Een gemeenteraad zou op grond van dit doemscenario kunnen besluiten om de aandelen dan maar niet te verkopen.

  Maar dan blijft die gemeente wel eigenaar van een bedrijf dat risicovolle investeringen doet, ook in het buitenland, en van een bedrijf waar het als minderheidsaandeelhouder nauwelijks grip op heeft. En wat ook niet helpt bij een pleidooi om het bedrijf te behouden: de topman verdient meer dan twee keer het salaris van onze minister-president.