Strijd om Torentje tussen Roemer en Rutte nu al nek-aan-nek race

  0
  63

  Leestijd: 2 minuten.

  De strijd tussen Mark Rutte of Emile Roemer als komende premier is nu al een nek-aan-nek race. Als alleen uit deze twee kandidaten mag worden gekozen, kiest 44 procent voor Rutte en 43 procent voor Roemer.

  Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

  SP-leider Roemer loopt daarmee in op zijn tegenstrever en huidige VVD-premier Rutte. Twee maanden geleden was de score 54-38 procent. Drie weken geleden was dat 48-44 procent. Nu is het dus 44-43 procent.

  ,,Het gat is dus kleiner geworden. Dat komt niet door de stijging van Emile Roemer, maar door de daling van Rutte. De daling van Rutte is over de hele linie, kiezers van alle partijen”, aldus De Hond.

  Deze week was Rutte in Brussel, waar werd besloten dat banken hulp kunnen krijgen uit het Europese noodfonds ESM en dat er verscherpt bankentoezicht vanuit Europa komt. Rutte kreeg verwijten dat hij zich heeft laten overrompelen en zich onder druk heeft laten meeslepen in iets wat hij eerder in de week niet wilde.

  De positie van de VVD en van Rutte is hierna verzwakt, constateert De Hond. De peiler vroeg of kiezers de  Europese plannen steunt. Alleen dat er vanuit Brussel strikte begrotingsregels gelden, kan op een meerderheid (53 procent) rekenen.

  De andere onderdelen: overdracht toezicht op banken naar de ECB (49 procent), spaartegoeden worden Europees gegarandeerd (36 procent), een sterkere politieke unie met meer invloed van het Europese parlement (32 procent), uitgifte euro-obligaties (28 procent), krijgen geen meerderheid.

  Van alle kiezers is 36 procent van de stemmers negatief over de uitkomst in Brussel en 26 procent positief. Nog eens 26 procent is neutraal, 12 procent weet het niet. Van de VVD-kiezers is 32 procent negatief, 28 procent positief, 33 procent neutraal en geeft 7 procent geen antwoord.

  Maar niet alleen de VVD heeft last van de situatie in Europa. Bij de PvdA is ook een fors deel van de kiezers het niet eens met de lijn die gevolgd wordt. Ontevreden PvdA-kiezers lopen met name over naar de SP van Emile Roemer.

  Bijna 30 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 geven nu aan dat ze SP stemmen. Dat blijkt het sterkste te zijn bij de kiezers met lagere opleidingen. Van de PvdA-kiezers met een lagere opleiding geeft nu 36 procent aan SP te stemmen.

  ,,In dit krachtenveld is het moeilijk in te zien welke strategie de PvdA zou kunnen volgen om het verschil met de SP te overbruggen”, aldus De Hond.

  Kiezers die de VVD de rug toekeren, lopen met name naar het CDA en de PVV. ,,Bij de VVD is het niet goed te zien hoe de VVD een resultaat kan behalen dat duidelijk beter is dan de 31 zetels van 2010. De winstmogelijkheden van de VVD op PVV zijn beperkt, met name door de ontwikkelingen in Europa. Die op het CDA zijn beperkt, omdat het CDA nog weinig zetels te verliezen heeft (10 zetels is echt de hele trouwe aanhang)”, zegt de peiler.

  Maar de race is nog niet gelopen. ,,Lijsttrekkers kunnen grote fouten maken. De externe factoren (zoals Europa) kunnen nog een fors effect hebben, vooral als er kort voor de verkiezingen wat ingrijpends gebeurt.”

   

  Bekijk hier alle peilingen (De Hond, Synovate, TNS Nipo)https://frontbencher.nl//peilingen/

  Lees ook: SP stijgt, VVD zakt in peiling De Hond https://frontbencher.nl//?p=660