Stroom van protest?

  12
  606

  Leestijd: 2 minuten.

  De belastingdienst maakt het particulieren die willen investeren in groene stroom niet moeilijk. Als een installateur zonnepanelen heeft aangebracht, ziet de milieubewuste huizenbezitter bij een heldere hemel al direct dat de cijfers van de elektriciteitsmeter teruglopen. Bovendien is de subsidieregeling eenvoudig. Particulieren kunnen gewoon het bedrag aan btw op de factuur van de installateur terugvorderen.

  Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft beloofd dat de ‘saldering’ van deze groene stroom tot 2023 zal duren. De groene stroom van het eigen dak die wordt geleverd aan het elektriciteitsnet, heeft dezelfde prijs als die de consument betaalt voor de stroom van het energiebedrijf waar hij klant is.

  Maar het regeerakkoord haalt daar een streep door. De saldering geldt niet tot 2023, maar tot 2020. In dat jaar wordt de regeling omgevormd tot een nieuwe regeling. Hoe die nieuwe regeling eruit ziet, is niet duidelijk, maar die moet wel 300 miljoen opleveren voor de schatkist. Het is dus voor de milieubewuste consument een financiële tegenvaller.

  Het kabinet gaat er kennelijk van uit dat de zonnepanelen nog meer in prijs gaan dalen. Dan is er minder subsidie nodig om particulieren aan te zetten tot een investering in zonnepanelen. Daar komt bij dat binnen enkele jaren het overgrote deel van de Nederlanders een ‘slimme’ elektriciteitsmeter zal hebben, en dan is eenvoudig te zien hoeveel stroom de consument afneemt en hoeveel die levert aan het net.

  De nieuwe belastingregel over groene stroom krijgt weinig aandacht in de media. Waarschijnlijk doordat de huizenbezitter ook te maken krijgt met verdere versobering van de aftrek van hypotheekrente en met het afschaffen van de wet Hillen, waardoor meer belasting wordt betaald over een huis nadat de hypotheekschuld is afgelost.

  Maar ondertussen zullen mensen die inmiddels zonnepanelen hebben aangeschaft zich bekocht voelen. Zij krijgen minder subsidie dan hen in het vooruitzicht is gesteld. Daarbij gaat het bovendien om het verbreken van een belofte die in deze regeerperiode gedaan is.

  In het bedrijfsleven steekt een storm van protest op als ondernemingen plotseling geconfronteerd worden met een nieuwe verzwaring van belasting. Dat schept onzekerheid en dat is niet bevorderlijk voor het doen van nieuwe investeringen die op een lange termijn worden terugverdiend. Het nieuwe kabinet kan zich afvragen of dit ook niet geldt voor particulieren. Zij moeten bij het aanbrengen van zonnepanelen immers uitgaan van een ‘terugverdientijd’ van vele jaren.

  Te vrezen valt dat het nieuwe kabinet zich deze vraag niet zal stellen, zolang hier geen stroom van protest op gang komt.

  12 REACTIES

  1. Het zoveelste voorbeeld waarbij de overheid tussentijds de spelregels veranderd. De midden inkomens schieten er wederom bij in…

   Volgens mij is de definitie van onbetrouwbaarheid; iemand die niet doet wat hij zegt/belooft. De overheid is verschrikkelijk onbetrouwbaar.

  2. Het zou een goed idee zijn als journalisten zouden gaan publiceren welke partijen omstreden maatregelen steunen. Zo hielden tijdens het vorige kabinet CDA, PVV en D66 het kabinet in het zadel door veel rechtse maatregelen te steunen. De kiezers zouden wellicht heel anders stemmen als ze dit zouden weten.
   Want echt, zouden CDA-stemmers nou heus CDA hebben gestemd om het Wilhelmus te kunnen zingen op school?

  3. De belasting op elektriciteit wordt iedere lager.
   En op gas hoger.
   Ook weer een maatregel die zonne-energie minder interessant maakt.
   En daar komt dit weer bovenop.

  4. Het is ondertussen (sinds de VVD aan de macht is) een hele nare gewoonte van regeringen geworden om beloftes te breken en spelregels tijdens het spel steeds maar weer in hun (inhalige) voordeel te veranderen.
   Er is voor de burger eigenlijk niets meer financieel te plannen. En als die dat wel doet zal die het slachtoffer worden van telkens weer een ‘financieel gat’ (conform het AOW-gebeuren).
   Onbetrouwbaarheid is standaard geworden. Een vorm van gelegaliseerde diefstal of fraude is tot de heilige graal der moraliteit verheven.
   Er zou een (grond)wet moeten komen die dat verbiedt.
   De partijen die meeregeren moeten echt oppassen zulks een de-moralistisch beleid uit te voeren. Kijk maar eens naar een eerder voorbeeld…
   Het is de PvdA slecht bekomen.

   • Helemaal mee eens Ronaldo.
    Je schreef al eens eerder: een vlaktax,
    verhoging van BTW en andere zaken,
    niets van gelezen in de verkiezingspro-
    gramma’s; bij geen enkele partij!
    En zo beloven politici dingen die ze niet
    doen; doen wel dingen die ze nooit beloofd
    hebben. Jij noemt het spelregels verande-
    ren. Maar het is erger. Gewoon kiezers-
    bedrog! Je hebt gelijk: dit moet verboden
    worden; deze onbetrouwbaarheid en vol-
    strekt gebrek aan moraal. Hoe lang is het
    geleden dat onze overheid een voorbeeld-
    functie had in ons land? Ik weet het niet?
    Bert.

    • Hallo Bert,
     Toch heb ik rechtse partijen al eerder de vlaktaks horen roemen. Natuurlijk, want de vermogenden gaan er met vlaktaks fors op vooruit.
     Verbazingwekkend is dat noch in de krant, noch op TV kritische vragen worden gesteld bij deze vlaktaks. Zo komen die partijen ermee weg dat het vooral een ‘vereenvoudiging’ is van de belastingen. Dat ons land deze ‘vereenvoudiging’ eigenlijk helemaal niet kan betalen, gezien de trieste stand van zaken bij de ouderenzorg; jeugdzorg; politie; brandweer; onderwijs; inspectiediensten; douane; veiligheidsdiensten; forensische diensten; integratie; huurwoningenbestand enz. dat vraagt men zich hierbij helemaal niet af. Gek toch – steeds hoor je namelijk wél dat we het niet kunnen betalen om met 65 te stoppen met werken, en bij die vlaktaks, wat toch echt heel veel inkomsten gaat schelen, geen woord!

  5. Och, HaSt, ik ken genoeg mensen met een kleine beurs die gebruikmaakten van de subsidieregeling omdat ze dan een lage energierekening hadden én het is goed voor het milieu.
   Maar we zijn het wel gewend inmiddels van politieke partijen – de spelregels achteraf veranderen. Daarom lopen er bijvoorbeeld ook heel wat mensen rond die ineens een pensioengat hadden omdat ze met prepensioen waren gegaan maar de datum opschoof naar later.

    • Bij ons in het dorp worden zonnepanelen op huurhuizen geplaatst. Een mooie regeling waarbij de huren niet stijgen maar de bewoners wél minder energiekosten hebben.

     • Wacht maar. Als er genoeg mensen zonnepanelen hebben gaat de regering belasting daarop natuurlijk belasting heffen. Denk maar niet dat je dan goedkoper uit bent.
      Doen ze in Spanje ook al.

      • Deze week in de dagbladen: salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen mogelijk drie jaar eerder (2020) versoberd dan eerder beloofd (2023).

  Comments are closed.