Symboolpolitiek?

  10
  357

  Leestijd: 1 minuten.

  Het Europees Parlement laat haar tanden zien, de Hongaarse premier Viktor Orban vertoont dictatoriale trekjes, de fundamentele rechten en vrijheden van Europese burgers zijn in het geding. En dus komt de ‘nucleaire optie’ op tafel, artikel 7.1 van het EU-verdrag wordt opgestart en dat kan leiden tot stemrechtverlies bij Europese Raden voor Hongarije.

  Orban had het Europarlement gisteren al toegesproken en ging ervan uit dat het Europarlement haar stekels zou laten zien. En dat gebeurde ook met 448 stemmen vóór, 197 tegen en 48 onthoudingen. Het is wel de eerste keer dat het Europarlement ook echt bijt, maar moet Orban nu bibberen?

  Zo ver is het nog niet. Eerst moeten de regeringsleiders van de 28 lidstaten zich buigen over het besluit van het Europarlement. Als ze met viervijfde meerderheid vinden dat Orban inderdaad straf verdient, kunnen er sancties op tafel komen.

  Maar om die sancties, zoals het ontnemen van stemrecht in Europese (minister) raden, ook werkelijkheid te laten worden, is unanimiteit nodig. Tegen Polen, ook al met een tamelijk eigengereide regering die de bijl heeft gezet aan de scheiding der machten en de rechterlijke macht afhankelijk heeft gemaakt van benoemingen door de regering, loopt al een artikel 7 – procedure. Orban heeft al laten weten eventuele sancties met een veto te blokkeren. En voor wat hoort wat, dus de Polen zullen hem ter wille zijn.

  En zo hebben twee eigengereide regeringen een kongsi opgezet waar de overige lidstaten het nog knap lastig mee zullen krijgen.

  Betekent de stap van het Europarlement dan helemaal niks?  Dat is ook weer niet waar, de tik op de vingers is symbolisch gezien wel belangrijk. Zowel Polen als Hongarije zitten dik aan de ontvangende kant wat EU-subsidies betreft en niets werkt zo goed als de geldtoevoer een beetje afknijpen. Sinds de artikel 7- procedure tegen Polen is gaan lopen, klinken ook minder strijdvaardige geluiden uit Warschau en ook Orban zal vermoedelijk wel wat voorzichtiger worden als het om persbreidel gaat, inmenging in rechterlijke besluiten en straffen op het helpen van migranten.

  Voorlopig is het parool  ‘frappez toujours’ om Polen en Hongarije binnen de kaders te houden die normaal zijn voor een Europese rechtsstaat.

  10 COMMENTS

  1. Misbruik van EU gelden en corruptie kan op ieder moment aangepakt worden dus een beetje geduld en wie dan ook is bereikbaar voor de wet.
   Wat niet terug gedraaid kan worden is de bijna criminele import van personen.
   Brussel heeft extra geld nodig voor grenspersoneel? i.v.m. met het tegengaan van mensen smokkel ?
   Hoeveel smokkelaars zijn daar gestopt ? gedood? hoeveel veiligheidsdiensten zijn actief met het opsporen van die enorme rubberboten ? buitenboord motoren? moet met de techniek van nu geen probleem zijn?
   Ieder aanvoer van motor tot roeispaan de weg afsnijden dat helpt!! niet frontex Die is er alleen om de af voer de binnenlanden in te versnellen .
   Neem de Krim stel dat dat bij de Ukraine gebleven was ? hoe lang zal het geduurd hebben voor dat daar een grote NAVO basis operationeel was ? een NAVO basis aan de zee van AZOV aan de monding van de Don ??
   Hoe anders dan op een CUBA/KENNEDY manier kan Moskou gereageerd hebben?
   Voor nu sta ik achter Orban .
   Dat geld komt later wel ! laat de EU eerst maar eens zijn eigen boekhouding in orde brengen kijk dan vooral naar dat bespottelijke parlement!
   Dit is natuurlijk te laat maar men had er beter aan gedaan om het voormalig Oostblok een aparte status te geven waar iedereen zich in kon vinden of je kan er nog naar toe werken?
   Voor nu zie ik uit Brussel niet iets komen wat rust en vrede garandeert.
   Met iedere onderneming van hun zie ik niets anders dan geflater met enorme gevolgen of niet? Heer Timmermans ? Bereidt u zich al een beetje voor op het int strafhof of geniet u van de bescherming van Brussel?

   • @Bruinsma
    Dat is wel heel veel gram in eens, maar ik ben het met u eens, ook wat u over de Krim schrijft.

  2. Het stemrecht stelt zo weinig voor. De multinationals en bankiers maken de dienst uit. Zo wordt een gevaarlijk middel als Roundup gewoon veilig verklaard terwijl er wordt verwezen naar een slecht uitgevoerd onderzoek. Tja, Monsanto is natuurlijk een ‘betrouwbaar’ bedrijf. Leverde het niet ooit het ontbladeringsmiddel waardoor talloze Vietnamezen het leven lieten, verminkt raakten enz.?
   De subsidies blijven echter onaangeroerd. Waarom? Dat vraag ik me af… Subsidiestromen worden uitgedeeld als koekjes en niet of nauwelijks gecontroleerd. De begroting van de EU klopt nooit, corruptie viert hoogtij. En ondertussen blijven we maar betalen.
   Maken we mensen als Timmermans blij met hele mooie banen.

  3. Landen als Hongarije en Polen zijn een lichtbaken in de nevelige EU duisternis.
   Geen wonder dat ze zoveel kritiek krijgen vanuit die duisternis.

   • Lees vooral ook mijn reactie bij “Junckers politieke testament” en de link. Hongarije een lichtbaken, misschien, maar wel de verkeerde kant op, namelijk naar het oosten.

  4. Ik snap de heissa niet. Het echte probleem is dat Polen en Hongarije geld kosten. Ik ben geen politicus,maar mij lijkt het toch mogelijk om wetten te maken dat men zich aan bepaalde spelregels houdt en anders wegwezen.
   Maar zolang de EU vooral bestaat uit landen van eigen volk eest, is het op zich vreemd dat die landen weer andere landen de les lezen dat zij gaan voor eigen volk eerst. We weten ook hoe Brussel reageert op klokkenluiders. Machthebbers bepalen wat goed en fout is, dat is wereldwijd zo en als het geld kost zijn we graag veroordelend, als het geld oplevert dan zijn we heel voorzichtig en verstandig. Maar ja, gelukkig is daar Nederland die weet aan welk groepen je wel, en welke groep je geen cadeautjes moet geven om lekker oorlogje te kunnen blijven spelen. Waren alle EU landen maar zoals Nederland. Nederland het licht in de duisternis; hoop voor gewone mensen in bange dagen. Hoe zou het de wereld vergaan als Nederland niet bestond, is een vraag die me soms nachtenlang wakker houdt.

  5. Stemrecht ontnemen kan met een veto geblokkeerd worden maar stopzetten van subsidies dan? Ik lees dat Orban ons geld misbruikt als smeergeld en corruptie

   • Dat moet inderdaad zwaar afgestraft worden – fraude – maar dat geldt dan voor heel veel landen!
    Maar niet omdat ze geen immigranten willen. En anderen daarvoor wel meer geld geven, terwijl ze verdragsregels niet naleven – Dublin en (het NIET beschermen van de buitengrenzen) Schengen…
    Da’s wat anders…
    Toch gebeurt het en zegt het Europees Parlement daar niets van…
    Ergo, het beloont (Spanje, Griekenland) en beschermt (Merkel – Duitsland) het!
    Dat is meten met twee maten.
    Schendingen van de een aan de schandpaal nagelen en de ander niet… En dat beoordeelt een land op z’n ‘gemeenschappelijke Europese waarden’? Kom, kom…
    Stop dan wat met subsidies strooien en vergoed voor Hongarije haar grenshek, want bij Bulgarije trok de EC wel haar portemonnee en bij Hongarije weigert ze het…
    Da’s gewoon landje pesten…
    Omdat er populisten aan de macht zijn…
    Da’s niet regeren, da’s een kinderachtig machtsspel van hoge dames en heren, de EU volstrekt onwaardig… En, zo vraagt menig burger zich nu af, hoe hoog scoor je dan zelf met de ‘Europese waarden’???

  6. De regering van Roemenië kan er anders ook wel wat van. (Zie link’s) Dus de EU krijgt het nog druk. Daar zijn de sociaal-democraten harstikke corrupt. En doen alles om de rechtelijke macht naar hun hand te zetten en elkaar de hand boven’t het hoofd – en uit de gevangenis – te houden.
   Gelukkig is de Oekraïne er nog niet bij. Of Albanië.
   Dat laatste land schijnt helemaal de kroon te spannen.
   Toch wenst de EC dat deze landen zo snel mogelijk toetreden. Maar da’s duidelijk de wens van een andere afdeling. Die heet geopolitiek.
   Tja…
   Geen wonder dat het Europese Parlement het zo druk krijgt.
   https://www.ad.nl/politiek/nieuw-hoofdpijndossier-voor-eu-roemenieneuml~a9895ff2/
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/2420994/opnieuw-massale-protesten-in-roemenie
   https://nos.nl/artikel/2245695-weer-groot-protest-roemenie-na-hardhandig-optreden-door-oproerpolitie.html

  Comments are closed.