Taart, water bij de wijn en leugens

  6
  783

  Leestijd: 1 minuten.

  De dag na de verkiezingen is traditiegetrouw een dag van bezinning. De verliezers (en dat waren er deze keer veel) bezinnen zich op de vraag hoe het allemaal zo gekomen is. Ze proberen smoesjes te bedenken om de pil te vergulden. En de winnaars (vooral FvD en GroenLinks in dit geval) nemen een extra groot stuk taart en gaan na hoe ze het beste van hun fraaie resultaat kunnen profiteren.

  Thierry Baudet, zonder enige twijfel de grote man van de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag, hing gisteren de realist uit. Hij liet weten dat hij bereid is tot het sluiten van compromissen, zoals dat in de Nederlandse politiek betaamt. “We snappen dat we water bij de wijn moeten doen.”

  Ook premier Mark Rutte – wiens VVD in de Eerste Kamer naar de tweede plaats wegzakt – speelde de realpolitieker. Hij verklaarde open te staan voor samenwerking met FvD. Eerder hadden onder anderen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers dat ook al gedaan.

  Voorbeelden van waar er met FvD samen te werken zou zijn, noemden ze niet. Ook Baudet zweeg daarover. Begrijpelijk, want dergelijke voorbeelden zijn niet makkelijk te bedenken. Als het gaat om het klimaat, en de daarmee samenhangende belasting- en koopkrachtmaatregelen, lijkt toenadering in ieder geval uitgesloten. Als Baudet op dit punt aan het wheelen en dealen slaat, kan hij meteen afscheid nemen van een groot deel van zijn electoraat. Ook waar het het immigratiebeleid of de EU-koers betreft, vallen er geen zaken te doen tussen de coalitiepartijen en FvD. Op welk terrein dan wel? We gaan het afwachten.

  Tenenkrommend was het om te zien hoe de verliezende partijleiders zich in allerlei bochten wrongen om hun nederlaag toch maar zo positief mogelijk te duiden. CDA-leider Sybrand Buma (van 12 naar 9 zetels in de senaat) bleek een peiling gevonden te hebben die nóg ongunstiger was voor zijn partij dan de uiteindelijke uitslag. Zodat hij kon beweren dat het allemaal wel meeviel. Ook SP-leider Lilian Marijnissen (van 9 naar 4 in de Eerste Kamer) en Rob Jetten van D66 (van 10 naar 6) hadden nog heel wat babbels.

  Volgens de negentiende-eeuwse Duitse kanselier Bismarck wordt er nooit zoveel gelogen als tijdens een oorlog en voor verkiezingen. Daar mag iets inzitten, maar ook na verkiezingen vliegen de onwaarheden je dikwijls om de oren.

   

  6 REACTIES

  1. Kun je nu nagaan dat rutte bij de meeste Nederlanders de strot uit komt met dat liegen en bedriegen. Nu hoorde ik ook nog iemand zeggen “FvD moet luisteren naar de samenleving”. Rutte heeft 8 jaar lang NIET naar de samenleving geluisterd en nu moet Thierry Baudet naar de samenleving luisteren? Zal ook wel weer een VVD ‘er zijn die niet tegen zijn verlies kan. De meeste partijen hebben commentaar. Jaloezie??????

  2. Hoezo leugens? Alle politieke partijen zullen (zo was het; zo is het; zo zal het blijven) te allen tijde het hele en eerlijke verhaal vertellen, al handen uitreikend naar elkaar en bruggen bouwend naar de burgers. Het is alleen dat de burgers te lui, of te dom zijn het hele en eerlijke politieke verhaal te ‘vertalen’ naar gewone burger taal. Maar gelukkig hebben partijen buiten FvD en de PVV stand gehouden en kunnen alle verliezende partijen onder de zegen van de ChristenUnie, Partij vd Dieren en GroenLinks een fantastische coalitie vormen, met veel herrie en levendigheid. En als ook dan nog Thierry en Geert elkaar in de haren vliegen wie de echte GroteSterkeLeider is, wordt de Eerste Kamer wellicht nog belangrijker dan de Tweede Kamer.

  3. Wat ik graag wil weten is
   deze verkiezingsuitslag: hoe vertaalt zich dat in 2e kamer zetels?

   • Aangezien de 2e Kamer 2x zoveel zetels heeft als de 1e Kamer kom je ruwweg op het dubbele aantal. Dus om en nabij de 26 zetels voor FvD

  Comments are closed.