Tandenknarsend glimlachen

  3
  733

  Leestijd: 1 minuten.

  Het liefst hadden Geert Wilders van de PVV en Thierry Baudet van het FvD een dag na de bloedige aanslag in Utrecht in de Tweede Kamer gedebatteerd met premier Mark Rutte. Hij is als de leider van de VVD hun belangrijkste concurrent op de kiezersmarkt. Maar een meerderheid van de Kamer stak een stokje voor een debat in de plenaire zaal. Zo moesten Wilders en Baudet op de laatste avond voor de verkiezingen tandenknarsend genoegen nemen met het tv-debat van de NOS.

  De regie had bepaald dat Thierry Baudet moest aantreden tegen Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Minzaam glimlachend bond hij met haar de strijd aan over de megastallen. Voor Geert Wilders werd het niet helemaal een verloren avond. Hij mocht met Rob Jetten de degens kruisen over de stelling “de islam hoort niet bij Nederland”.

  Tunahan Kuzu van DENK verweet Wilders en Baudet dat ze een politiek slaatje wilden slaan uit de aanslag door de schuld van de aanslag te leggen bij respectievelijk de islam en de immigratie. Premier Mark Rutte kreeg tijdens het “lijsttrekkersdebat” van de NOS de handen op elkaar door te vragen om een applaus voor de hulpverleners in Utrecht.

  Rutte koos er als premier voor om de nadruk te leggen op het belang van samenwerking in de politiek. Van hem werd verwacht dat hij met Lilian Marijnissen van de SP de degens zou kruisen over de marktwerking in de zorg. Maar de leider van de VVD had helemaal geen zin in een discussie over het stelsel van de gezondheidszorg. Wel liet hij de persoon achter de politicus zien door te spreken over zijn moeder, en door te laten vallen dat hij les geeft op een school. Politici vergroten de problemen in de zorg uit, vond Rutte.

  Het trefwoord van het tv-debat was verbinding. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laten er zich op voorstaan dat ze elkaar ondanks alle tegenstellingen hebben gevonden in een coalitie. Ze kozen niet voor de harde aanval, nu die coalitie op zwaar verlies staat in de peilingen, maar bleven vriendelijk voor de linkse partijen. Toch verweet Sybrand Buma van het CDA Lilian Marijnissen dat de SP nog nooit regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen. En zo werd het toch nog een beetje een debat.

   

  3 REACTIES

  1. Baudet en GroteSterkeLeider zijn zeker niet de mannen waar ik op zou gaan stemmen. Het is wat mij betreft wel een open deur dat de menig partij door hun wijze van politiek bedrijven deze twee heren natuurlijk wel in het zadel hebben geholpen en nu een beetje huilie, huilie lopen te doen en dus ongeloofwaardig zijn. Maar iedereen wast de handen in onschuld. Alle partijen beweren dat zij alleen maar het hele en eerlijke verhaal lopen te vertellen; dat zij graag hun handen uitsteken naar die ander en al decennia bruggen bouwen richting burgers maar die schijnen dit maar niet te kunnen begrijpen.

  2. Ik ben het helemaal met je eens Joop. Het blijft me verbazen dat zoveel politici en (naïeve) mensen de kop in het zand blijven steken en met boze en verontwaardigde vingers naar de bezorgers van het nieuws (Baudet en Wilders) blijven wijzen. Het wordt alleen maar erger met die fanatieke Islam en er komt een tijd dat het te laat is.
   Bereid je er maar op voor!

  Comments are closed.