Teeven gooit met “ontluisterende” uitspraken eigen ruiten in

  0
  294
  foto Pixabay

  Leestijd: 1 minuten.

  Als hij nog de illusie mocht koesteren benoemd te worden in de Raad van State, dan kan Fred Teeven dat nu wel vergeten. Zelden heeft iemand met zoveel kracht de eigen ruiten ingegooid. Zelfs de geestverwanten van de jonge liberalen, verenigd in de JOVD, hebben zich van hem afgekeerd. “Als dit waar is, is het ontluisterend op z’n zachts gezegd. Dat hij lid wordt van de Raad van State, is dan uitgesloten”, zei JOVD-voorzitter Rutger de Ridder tegen Radio1. De hele Nederlandse advocatuur had de eens zo door de VVD bewierookte crimefighter vrijdag ook al tegen zich in het harnas gejaagd.

  Het begon allemaal met een doorwrocht verhaal in De Groene over onze rechtsstaat. Daarin werd Teeven geciteerd. Eerst liet Teeven weten dat het artikel niet klopte, en dat hij zelfs niet gesproken had met de auteur van het artikel. Toen die met e-mails op de proppen kwam heette het dat de citaten “uit de context” waren geplaatst.

  Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, zo kan het betoog van Fred Teeven in De Groene worden samengevat. Toen Teeven staatssecretaris van justitie was, lukte het hem niet om tot strengere straffen te komen. De VVD was voor het opleggen van minimumstraffen, maar regeringspartner PvdA was hier tegen. Teeven had er een oplossing voor: “Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde te bereiken. Als je een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.”

  Toen de NRC in februari wist te melden dat het kabinet op het punt zou staan Teeven, de man van de bonnetjesaffaire, te benoemen tot staatsraad in de Raad van State, ging bij menigeen de alarmbel rinkelen. Het kabinet heeft de benoeming voor zich uitgeschoven. Nu lijkt het zeker dat van uitstel afstel komt.

  Teeven heeft inmiddels een juridisch adviseur in de arm genomen die onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn vanwege het artikel in De Groene, omdat hij vindt onjuist geciteerd te zijn. Een gelukkige omstandigheid voor Teeven is dat hij hoogstwaarschijnlijk geen beroep hoeft te doen op de door bezuinigingen getroffen gesubsidieerde rechtsbijstand.