Terugkeer wordt niet makkelijk voor Samsom

  1
  202

  Leestijd: 2 minuten.

  Zo ben je politiek leider van een regeringspartij en zo ben je helemaal niets meer. Het overkwam Diederik Samsom, die gisteren afscheid nam van de politiek, nadat hij vorige week door Lodewijk Asscher was verslagen in de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap. Samsom vertrok onder luid applaus van vrijwel iedereen. Alom wordt er verwacht dat hij nog wel zal terugkeren op het Binnenhof. Zelf liet hij er zich niet over uit, maar reken maar dat hij nog ambities heeft.

  Zien we Samsom binnenkort opnieuw in actie in de politieke arena, maar dan in een andere functie? Dat is verre van uitgesloten. Partijleiders die het veld moesten ruimen en daarna opdoken als bijvoorbeeld minister zijn er eerder geweest. Neem Ed Nijpels, die in 1982 bij de VVD het stokje overnam van de legendarische Hans Wiegel. Bij zijn eerste optreden als lijsttrekker won Nijpels maar liefst 10 zetels. De VVD trad toe tot het kabinet-Lubbers I. Maar de glorietijden van Nijpels duurden niet lang. Zijn partij begon al snel als een baksteen te zakken in de peilingen en bij de volgende verkiezingen in 1986 verloor ze 9 zetels. Nijpels werd afgezet als partijleider. Maar verdwijnen uit de politiek deed hij niet, want hij werd minister van Milieu.

  Een functie die Samsom prima zou passen. Op andere ministersposten, zoals Energie of Economische Zaken, zou de PvdA’er trouwens ook uitstekend uit de voeten kunnen. Maar dan moet er wel eerst wat gebeuren.

  Om te beginnen moet de PvdA erin slagen weer in de regering te komen. Gelet op de stand in de peilingen zal dat niet meevallen. Asscher lijkt bovendien van plan zich in de verkiezingscampagne flink af te zetten tegen de VVD, de huidige coalitiepartner. Het wordt een hele klus om eerst geloofwaardig afstand te nemen van het kabinet waarvan je zelf vicepremier bent geweest, om vervolgens weer aan te schuiven bij de formatie van het volgende kabinet, met VVD-leider Mark Rutte vermoedelijk opnieuw als premier.

  Maar stel dat dat allemaal lukt, dan nog is Samsoms kostje niet gekocht. Asscher zal ongetwijfeld bereid zijn hem aan een ministerspost te helpen, maar de mogelijkheden liggen straks niet voor het oprapen. In het komende vier- of vijfpartijenkabinet zal de PvdA niet veel bewindslieden mogen leveren. Asscher moet bovendien rekening houden met de belangen van Jeroen Dijsselbloem, die afgelopen jaren zo’n goede reputatie opbouwde als minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. En misschien wil de nieuwe PvdA-leider zelf ook wel weer minister worden. Een paar weken terug sloot hij dat in elk geval niet uit.

  Kortom: de comeback van Samsom is zeker geen gelopen race. Al hoeft natuurlijk niemand zich echt zorgen te maken over zijn toekomst. De kans dat hij zich ooit bij de bijstandsloketten moet melden is bijzonder klein.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

   

  1 REACTIE

  1. Geen comeback, omdat de wereldwijde oude machtsstructuren waarvan Samson deel uitmaakt gaan verdwijnen, omdat het klimaat verziekt is en de politieke breuklijnen blootgelegd worden via de onvrede van het volk. Het gering aantal mensen dat in de politiek het nog voor het zeggen heeft getuigt niet van democratie. Er is dan nog maar een klein politieke aardschokje voor nodig om het gehele landschap te doen kantelen, om via een grote chaos nieuwe wegen te vinden. Het is mede wachten op de generatie die geen deel meer uitmaakt van de babyboomers!
   Deze huidige tijd van chaos en turbulentie vraagt om zelfwerkzaamheid. Onze spiegels, vriend of vijand, helpen ons bij dit proces van bewustwording. Wie tegen de stroom in blijft roeien zoals de gevestigde politieke elite orde, zal meer en meer chaos op zijn weg krijgen met alle gevolgen van dien. Willen we de broodnodige verandering doorvoeren dan zullen we het oude denken los dienen te laten. Socialisme is een vorm die nuttig was, maar nu zien we dat die niet meer werkt. Als de politieke elite de aanmoediging van zelfwerkzaamheid wegneemt, zal de burger zich uiteindelijk niet willen blijven inspannen. Iets krijgen zonder inspanning te leveren heeft geen blijvende waarde, en is een puur materiële aangelegenheid. Hieruit is dan ook het grote zakkenvullen ontstaat, het misbruik van subsidiegelden, dat het einde inluidt van een gezonde economische samenleving.
   Dus geen comeback voor oude wijn in nieuwe zakken, maar laten we vooruitgaan, dit ondanks dat de elite er alles aan zal doen om het volk met onwaarheden en mooie praatjes te misleiden. Let daarom goed op wat je aan informatie tot je neemt omdat veel nieuws gemanipuleerd is en je op een verkeerd been zet.

  Comments are closed.