The end of May

  0
  178

  Leestijd: 1 minuten.

  De Britse premier Theresa May gooit eindelijk de handdoek in de ring. De kans om haar Brexit-deal er alsnog door te krijgen was nul en het gemor onder de Conservatieven over haar aftreden werd steeds luider. Officieel kon May niet worden afgezet binnen een jaar nadat ze een eerdere vertrouwensstemming had overleefd, maar de Conservatieven wilden die wet gaan veranderen. Toen wist May het wel, game, set en match verloren.

  In een emotionele speech zei ze vandaag aan te blijven tot 7 juni, zodat ze nog net gastvrouw voor Donald Trump kan spelen, die begin juni over de vloer komt. Dan is ze demissionair totdat er een opvolger is.

  Met de Conservatieven vrijwel weggevaagd in de peilingen (en ook Labour kreeg klappen) zal de animo niet groot zijn meteen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dus zullen de Conservatieven er voor gaan een nieuwe premier uit hun midden te kiezen, harde Brexiteer Boris Johnson wordt het meest genoemd, maar ook de namen van buitenland-minister Jeremy Hunt en milieuminister Michael Gove worden genoemd.

  De nieuwe deadline voor de Brexit is 31 oktober, dus de opvolger van May heeft tot dan de tijd een akkoord uit de hoed te toveren. De EU heeft al laten weten dat de komst van een nieuwe premier niet betekent dat er opnieuw wordt onderhandeld of dat er concessies worden gedaan. Zonder akkoord dreigt na 31 oktober nog steeds een harde Brexit. Kortom, de Noord-Ieren moeten aan boord en die situatie blijft vooralsnog hetzelfde. “Ik zie de EU de nieuwe premier geen betere deal aanbieden,” zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Coveney.

  En dan hebben we nog de uitslag zondag van de Europese verkiezingen. We kunnen aannemen dat de Brexit-partij van Nigel Farage met tegen de 35% uit de strijd is gekomen en dat de Tories finaal zijn weggevaagd. De Britten die voor ‘leave’ stemden wachten nu al 3 jaar op het geklungel van May en willen nu boter bij de vis. Vermoedelijk aan Boris Johnson nu de eer om te leveren, wat een stuk moeilijker is dan hard van de toren blazen wat hij tot nog toe heeft gedaan.

  Kortom, May heeft haar negende leven nu opgebruikt, maar hoe het af gaat lopen met de Brexit blijft nog steeds in nevelen gehuld. Alle opties liggen weer open.