Tijd voor parlementaire enquête naar voedselschandalen

  0
  90

  Leestijd: 4 minuten.

  Vlees dat wemelt van bacteriën, brood waarin mensenhaar verwerkt is, de gruwelijke lijdensweg van slachtpaarden, vleesverwerkers die liegen over wat bio-vlees is en wat niet, de megastallen en de gevaren daarvan voor de volksgezondheid. De lijst schandalen en misstanden gaat maar door en door. De politiek heeft zitten slapen, het is tijd voor een parlementaire enquête.

   

  De banken zijn slim geweest. Ze verkochten miljoenen mensen een woekerpolis en verdienden daar veel geld mee. Een woekerpolis is, zoals wij nu weten, een ingewikkeld financieel product. De banken maakten ze zo ingewikkeld, dat zelfs hoogleraren economie te vinden zullen zijn met een woekerpolis. Het duurde dan ook jaren voordat bekend werd dat de financiële bedrijven onredelijk hoge ‘vergoedingen’ afroomden.  Ondertussen hielden ze zulke kleine buffers aan dat de consument ze moesten redden toen de storm opstak. En dit alles gebeurde onder toeziend oog van de controleur, De Nederlandsche Bank.

  Een brood is allerminst een woekerpolis, zou je zeggen. Dat is toch niet waar. Voedselwaren zijn, net als financieel producten, in de kern zeer ondoorzichtig. Als consument heb je geen idee wat er allemaal is ingestopt of over uitgestrooid. Je vertrouwt erop dat het goed zit. Vertrouwen, daar is het op gebaseerd.

   

  Je vertrouwt erop dat het goed zit

   

  Verpakte producten hebben in elk geval nog een etiket, waarop je kunt lezen wat er allemaal inzit.  Maar wat betekenen al die E-nummers eigenlijk? Wie heeft de normen bepaald voor wat nog goed is voor een consument? En hoe weet je zeker dat er op al die etiketten de waarheid staat? Je vertrouwt erop dat het goed zit.

  Als vleesverwerkers liegen over de herkomst van het vlees, boeren liegen over de herkomst van bio-eieren, als multinationals liegen en de voedingsindustrie  categorisch liegt over de samenstelling van producten of onsmakelijke zaken verzwijgt, waarom zou jij als consument diezelfde industrie dan nog vertrouwen?

  Het probleem met voedsel is dat we het allemaal elke dag nodig hebben en dat het zelf maken of verbouwen eigenlijk geen serieuze optie is. Met een woekerpolis heb je pech. Maar die kun je opzeggen en eventueel nog een schadevergoeding krijgen. Voor voedsel ga je naar de winkel, omdat dat nu eenmaal zo is. Controleren wat er allemaal is gebeurd met die artikelen in je mandje, is niet te doen.

   

  Het probleem met voedsel strekt verder. Woekerpolissen zijn vervelend maar maken mensen niet ziek. Van voedsel, dat je elke dag zelf tot je neemt of aan je kinderen geeft en waarin je vertrouwen hebt, valt dat opvallend genoeg helemaal niet zo gemakkelijk te zeggen. Kun je van poepvlees en asbestbrood zeggen dat het om incidenten gaat?

  Een incident is in elk geval niet dat boeren massaal preventief antibiotica toedienen aan hun vee, zodat hun handelswaar niet ziek wordt. U leest het goed: massaal en preventief, dus zonder dat de dieren überhaupt ziek zijn. Deze uitwas heeft ervoor gezorgd dat vrijwel al het kippenvlees, en aanzienlijke delen van ander vlees  is besmet met de ESBL-bacterie.

   

  De slager die zijn eigen vlees keurt is in Nederland de vleesgeworden waarheid

   

  In Nederland draagt naar schatting inmiddels 1 op de twintig Nederlanders de ESBL-bacterie. Deze kan ervoor zorgen dat antibiotica niet meer werkt als je een ontsteking krijgt. Als je een blaas- of een longontsteking krijgt, kan dat levensbedreigend voor je zijn. Of niet voor jou, maar voor je kind. Lekker idee. En ze gooien die antibiotica werkelijk overal doorheen. Zo vissen vegetariërs die vlees vermijden en enkel vis eten en dat vervolgens bij de supermarkt kopen, alsnog achter het net.

  Schandaal op schandaal op schandaal. En niemand die iets doet. De laatste jaren heeft de politiek het toezicht op de vleesproductie overgelaten aan de sector zelf. Ja, je leest het goed. De slager die zijn eigen vlees keurt is in Nederland de vleesgeworden waarheid.

   

  Vanmorgen schreef de onderzoeksraad voor Veiligheid dat de veiligheid van vlees in Nederland niet gewaarborgd is. Er worden ‘talrijke hygiënische tekortkomingen’ geconstateerd en het mengen van paardenvlees met rundvlees is ‘een onderschat risico’ met ‘potentieel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid‘. Bovendien werd bekend dat het vertrouwen van Nederlanders in hun eten de afgelopen jaren is gekelderd.  Een paar dagen geleden meldde inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel – en Waren Autoriteit dat vleesproducenten kampen met een gebrek aan ethisch besef.

   

  De industrie houdt consumenten massaal voor de gek. En de politiek kijkt weg

   

   

  Of het je nu te doen is om die arme dieren die worden verwaarloosd of mishandeld, of dat je wilt weten hoe groot het risico is dat antibiotica niet meer aanslaat bij je kind: je wilt weten hoe het zit! Voedingsartikelen zijn verworden tot de nieuwe woekerpolissen. De industrie houdt consumenten massaal voor de gek. Supermarkten spelen de vermoorde onschuld. En de politiek kijkt weg. Een discussie over de omvang van de overheid mag je voeren. Maar een slager die letterlijk zijn eigen vlees keurt?! Hoe is het ooit zover gekomen?

  Het is tijd dat in kaart wordt gebracht wie er verantwoordelijk zijn voor deze zwendel, hoe groot het gevaar hiervan is voor de volksgezondheid en of het huidige sanctiebeleid nog wel accuraat is. Na de parlementaire enquête over de bankencrisis is het daarom nu tijd voor een parlementaire enquête naar de voedselcrisis. Want mensen willen nou wel eens weten hoe het zit. Ze zijn het vertrouwen kwijt.

   

  Lees Frontbencher.nl en blijf op de hoogte van alle peilingen

  Volg Frontbencher.nl op Twitter