Timmermans bewijst zichzelf geen dienst

  0
  79

  Leestijd: 2 minuten.

  Babbelen over zuurstofkapjes die slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17 nog om hun mond hadden kunnen doen is één ding. Het is grievend voor de nabestaanden die aldus de indruk konden krijgen dat hun geliefden niet onmiddellijk het bewustzijn verloren wat op een dergelijke hoogte en bij plots optredend drukverschil uiterst onwaarschijnlijk is.

  Het was geen beste beurt voor eurocommissaris Frans Timmermans, maar het waaide over. Nu met zijn opmerkingen over de mogelijke betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de staatsgreep in Turkije heeft hij een aanmerkelijk drassiger en gevaarlijker moeras betreden. Volgens Timmermans hebben de Amerikaanse geheime diensten informatie gekregen dat die betrokkenheid er inderdaad is, zo liet hij doorschemeren in een interview met het Belgische weekblad Knack, wat een hoop stof deed opwaaien.

  Na een beetje terugroeien houdt hij nu toch vol dat er aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de mislukte coup in Turkije,  zo zei hij tijdens een persconferentie in Brussel. “Ik heb alleen gezegd dat ik in mijn vele, vele contacten de afgelopen maanden heb gehoord dat er indicaties zijn voor de betrokkenheid van sommige personen van de Gülenbeweging bij de coup in Turkije,” aldus Timmermans ter verduidelijking. “Ik heb alleen gesproken over indicaties, niets meer, niets minder.”

  Ondertussen bevestigen de Amerikanen het verhaal niet, zou ook lastig zijn, want de moslimgeestelijke Fethulla Gülen geniet asiel in de VS, terwijl de Turkse president Erdogan hem uitgeleverd wil zien. Als de Amerikanen zelf al de betrokkenheid zouden bevestigen, wordt het lastig om hem niet uit te leveren. Kortom, in Washington zal men zeker “not amused” zijn geweest over de inmenging van Timmermans in wat daar beschouwd wordt als binnenlandse politieke aangelegenheden. Ook binnen de Turkse aanhang van de Gülen-beweging heeft Timmermans veel onrust veroorzaakt, aanhangers die ook in Nederland wonen.

  Timmermans lijkt maar één focus te hebben, het migrantenakkoord met Turkije overeind houden, zodat er geen nieuwe stroom vluchtelingen op de Griekse eilanden afstevent. Zijn woorden zouden Erdogan de indruk kunnen geven dat wat Europa betreft er weinig vuiltjes aan de lucht zijn als Gülen zou worden uitgeleverd. Een beslissing die de Amerikanen helemaal zelf moeten nemen en die daar ook zeker zelf de volle verantwoordelijkheid voor zullen nemen. Zij zijn niet belast met de vluchtelingendeal tussen de EU en Ankara.

  Kortom, Timmermans is in een uiterst gevoelig internationaal dossier gaan roeren, wat hem eigenlijk nergens in dank zal worden afgenomen, behalve natuurlijk in Ankara. De uitspraken over de MH17 waaiden over, zeker zal dit bij het publiek ook weer overwaaien. Maar niet bij de internationale gemeenschap van diplomaten, ministers, diensthoofden van ministeries van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse geheime diensten. Dit was echt een “faux pas” die in die kringen niet makkelijk wordt vergeten en vergeven. En talenwonder Timmermans werd nog wel genoemd als mogelijke opvolger van Jean-Claude Juncker als de volgende president van de Europese Commissie. Ach ja, onze voorouders wisten het al, spreken is zilver …..

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook