Timmermans toch even nummer 1 in Brussel

6
598

Leestijd: 2 minuten.

Nederland heeft er bijna een halve eeuw op moeten wachten, maar nu is het toch zover. Een landgenoot gaat de voorzittershamer van de Europese Commissie hanteren. We hebben het uiteraard over Frans Timmermans. Die is weliswaar slechts eerste vicevoorzitter, maar doordat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een medische ingreep moet ondergaan, mag Timmermans hem een paar weekjes vervangen.

De PvdA’er is pas de tweede Nederlander die deze hoge eer te beurt valt.  De eerste was Sicco Mansholt, die in 1972 de commissie leidde. Ook Mansholt deed dat als plaatsvervanger en ook híj was lid van de PvdA. Maar daarmee houden de gelijkenissen wel op.

Want in 1972 stelde de Europese samenwerking nog heel weinig voor. Van de EG, zoals de statenbond toen heette, waren maar zes landen lid. Van een door de bevolking gekozen Europees Parlement was nog geen sprake. De euro zou pas een dikke kwarteeuw later tot stand komen. En niemand maakte zich in die periode druk over ‘Brussel’. Laat staan dat de Europese moloch door veel burgers tot aartsvijand nummer 1 was uitgeroepen. Dat deze ontwikkelingen zich ooit zouden voordoen, leek destijds zelfs ondenkbaar.

Talenwonder Timmermans (hij spreekt zes talen vloeiend) is sinds 2014 actief in Brussel. In dat jaar verruilde hij het ministerschap van Buitenlandse Zaken voor een functie in de Europese hoofdstad. Hij werd eerste vicevoorzitter van de EC en dat zal hij de komende vijf jaar blijven.

Eigenlijk had hij in de nieuwe zittingsperiode voorzitter van de Europese Commissie willen worden en dat was hem als ‘spitzenkandidat’ van de Europese socialisten ook bijna gelukt. Tegenwerking van Oost-Europese landen en van de Europese christendemocraten zorgde er echter voor dat Ursula von der Leyen de baan van Juncker overneemt. Maar Von der Leyen kan voorlopig niet aan de slag, omdat haar team nog niet compleet is.

Hoewel Timmermans vooraf had laten weten geen belangstelling te hebben voor andere posten dan die van commissievoorzitter, stribbelde hij allerminst tegen toen hij opnieuw de positie van tweede man kon krijgen. En nu mag hij dan toch korte tijd de baas spelen in Europese Commissie.

Timmermans geldt als een van de meest omstreden Nederlandse politici. In het progressieve kamp is hij populair en als lijsttrekker hielp hij de PvdA bij de verkiezingen van het Europees Parlement aan een onverwachte zege. Maar zijn talrijke politieke tegenstanders krijgen een rood waas voor ogen als ze alleen al zijn naam horen. Zij beschouwen hem als een onuitstaanbare ijdeltuit en een eurofiel van de ergste soort.

Dat je met het bezwadderen van Timmermans moet uitkijken, ondervond tijdens de Europese verkiezingscampagne de SP. Die partij presenteerde dit voorjaar een spotje waarin ze een sprekend op Timmermans gelijkende ‘Hans Brusselmans’ ten tonele voerde, die vilein schaterend een met de Nederlandse driekleur getooid taartje verorberde. Het resultaat: bij de verkiezingen verdubbelde de PvdA onder leiding van Timmermans van 3 naar 6 zetels en zakte de SP van 2 naar nul. Dat het Brusselmansspotje mede verantwoordelijk was voor deze uitslag is niet bewezen, maar de conclusie klinkt wel erg verleidelijk.

6 REACTIES

 1. Ja, die Timmermans. Da’s de man van open grenzen. De vijand der populisten. Die zwijgt over de Catalanen die als Europese politieke gevangen jaren achter slot en grendel gaan, omdat ze volk en democratie een stem gaven. 🤐
  Maar populistische regeringen neemt hij dapper op de korrel. Dan heet het ineens: “Ze morrelen aan de rechtsstaat.” ‘T zijn ook de landen die weigeren “de toekomst te zijn.” Want niet divers zijn = niet multi culti dat betekend in zijn ogen: oorlog!
  https://m.youtube.com/watch?v=q94syUDDhxA

 2. Nee Ton, Benjamin: Dat afzeiken van jullie dat is van n veel hoger professioneel zeer groot opbouwend politiek gehalte! t’songe jonge, wat zijn we daar allemaal van onder de indruk zeg! Van jullie geweldige hoogstaande inzichtelijke bijdrage toppie hoor.
  Ga dan nu maar weer braaf de vuilbak voorzetten voor moeders.
  Doe je tenminste nog iets nuttigs in onze maatschappij.

 3. Want in 1972 stelde de Europese samenwerking nog heel weinig voor. Van de EG, zoals de statenbond toen heette, waren maar zes landen lid.
  Ja konden we de tijd maar terug zetten…..Door mensen als deze, een onuitstaanbare ijdeltuit en een eurofiel van de ergste soort. Zijn we nu verworden tot een log, onbestuurbaar, geldverslindend en door rechtszaken geteisterd lichaam. Economisch door ratten als Draghi gemanipuleerd systeem. Hoelang het zo door kan gaan?.. Er is geen uitweg meer, kijk maar naar Brexit, dus misschien nog een hele poos!!

 4. Moet ik mij nu een trotse Nederlander voelen? Moet ik in de houding springen en het Wilhelmus ten gehore brengen? Moet ik God danken dat ik dit nog heb mogen mee maken? Ik snap de meerwaarde van deze bijdrage niet, maar ben ogenblikkelijk bereid om toe te geven dat dit aan mij te wijten is.

  • Ik ben absoluut niet meer trots op het huidige Nederland. Ons land is een gehoorzame provincie van de EUSSR geworden.
   Ik neem een voorbeeld aan de Catalanen die wel tegen Spanje vechten! Dat zouden wij ook tegen de EUSSR moeten doen. En ik ben benieuwd wanneer openlijke tegenstanders van de EU gaan worden opgepakt en legale anti-EU partijen worden verboden. Dan komt de ware aard van de EUSSR te voorschijn.

Comments are closed.