Tip van PvdA-mastodonten: speel nog snel voor Sinterklaas

  0
  131

  Leestijd: 2 minuten.

  Het gaat fantastisch goed met Nederland, maar toch zijn de kiezers boos. Dat is, kort samengevat, de analyse van PvdA-mastodonten Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in hun wekelijkse column in De Telegraaf. Beiden waren jarenlang Kamerlid en bewindsman en tegenwoordig zijn ze hoogleraar. Jongens die je om een boodschap kunt sturen!

  In hun column noemen ze Nederland de beste economie van de EU. We hebben een hogere groei, meer koopkracht, meer export, meer investeringen en meer werkgelegenheid dan toen het kabinet aantrad. Het aantal werkenden ligt zelfs met 8,5 miljoen op het hoogste niveau ooit. Bovendien bedraagt het overheidstekort bijna nul en daalt de staatsschuld met gezwinde spoed.

  Maar helaas, zo gaan Vermeend en Van der Ploeg verder, de boze burgers geloven het allemaal niet. Ze denken dat de cijfers niet kloppen, dat hun met valse propaganda een rad voor ogen wordt gedraaid door de Haagse elite. En ze keren zich af van de traditionele politieke partijen.

  De regeringspartijen VVD en PvdA, die de afgelopen jaren zo hun best hebben gedaan het land er weer bovenop te helpen, zullen op 15 maart het gelag betalen. Een zware verkiezingsnederlaag staat ze te wachten. Ook andere middenpartijen, zoals CDA en D66, worden bij het leugenaarskamp ingedeeld en zullen straks electoraal nauwelijks profiteren. De kiezers dreigen massaal over te lopen naar de bozeburgerpartij van Geert Wilders. Diens PVV maakt kans bij de Tweede Kamerverkiezingen als grootste uit de bus te komen.

  Maar gelukkig weten Vermeend en Van der Ploeg hoe het tij nog net op tijd valt te keren. “Neem de boosheid weg,” is hun simpele boodschap. Het kabinet dient volgens de twee hooggeleerden zo snel mogelijk een regeling te maken die voorkomt dat pensioenfondsen moeten korten. “Niet wachten. Een ruime parlementaire meerderheid steunt zo’n regeling en de huidige rentestijging helpt ook mee. Dus nu doen!”  Ook de knelpunten in de arbeidsmarkt en de zorg moeten in een laatste eindsprintje worden weggenomen. “Met deze acties kan Rutte 2 daadwerkelijk laten zien dat boze kiezers niet zijn aangewezen op partijen die gouden bergen beloven.”

  Kortom: het kabinet moet bij het scheiden van de markt nog even voor Sinterklaas spelen. Omhoog die pensioenen. Los in een handomdraai op die problemen waar de ministers al jaren mee worstelen. Neem de populisten op de valreep de wind uit de zeilen en de boosheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat we dat niet eerder hebben bedacht!

  En verder zouden de middenpartijen Wilders moeten laten weten dat hij na 15 maart welkom is aan de onderhandelingstafel. Dan moet hij natuurlijk wel eerst even uitleggen “wat zijn plannen voor Nederland zijn en hoe hij ze wil realiseren”, schrijven Vermeend en Van der Ploeg erbij.

  Het is het tweetal blijkbaar ontgaan, maar Wilders doet niet anders. In de ene na de andere tweet kondigt hij aan hoe hij ervoor gaat zorgen dat we “ons Nederland” terug zullen krijgen. Door uit de EU te stappen. Door de grenzen hermetisch te sluiten. Door de koran te verbieden. Niet echt de weg die de beide PvdA-professoren voor ogen hebben.

  Het probleem is dat de boze kiezers Wilders geloven en dat ze denken dat Rutte en zijn collega’s de boel bedonderen. Dat los je echt niet op door vlak voor de verkiezingen nog wat verlate sinterklaascadeautjes uit te delen. Zoiets zal alleen cynisch hoongelach oproepen.