Toch een potje welles-nietes tussen Rutte en Baudet

  8
  802

  Leestijd: 2 minuten.

  Het debat tussen VVD-leider Mark Rutte en Thierry Baudet van FvD gaat dan toch door. Woensdagavond, vlak voor de Europese verkiezingen, kruisen de twee met elkaar de degens over EU en Nexit. Aanvankelijk eiste Baudet dat het debat op Facebook (dus niet op tv) zou worden uitgezonden en dat de publieke omroep er niet bij betrokken zou zijn. Beide voorwaarden heeft hij laten vallen. Want het twistgesprek vindt weliswaar in cultureel centrum De Rode Hoed plaats, zoals Baudet wilde, maar het is van a tot z op tv te zien. En Jeroen Pauw, die we toch rustig als een icoon van de publieke omroep mogen omschrijven, leidt het.

  Waarom heeft Thierry dit goed gevonden? Blijkbaar ging zijn ijdelheid met hem op de loop en wilde hij per se samen met de premier in de schijnwerpers staan. Dat hij het debat inhoudelijk gaat winnen lijkt mij uitgesloten. Geen zinnig mens vindt het verstandig als Nederland de EU verlaat. Zeker niet na alle Brexit-ellende aan de overkant van de Noordzee. Peilingen tonen dat ook aan, al dien je met dergelijk opinieonderzoek altijd voorzichtig te zijn.

  Nog los van de inhoudelijke kant is debatteren de afgelopen jaren niet het fort van Baudet gebleken. Zijn optredens in de Tweede Kamer wekken vooral de indruk van een warhoofd dat zichzelf als geniaal beschouwt. Rutte daarentegen, zo leert de ervaring, weet zich steeds overal bekwaam uit te kletsen. Een zeer spaarzame uitzondering (“Caroline, waar ben je?”) daargelaten, is het vrijwel onmogelijk hem af te troeven.

  Toch kan ook Rutte het debat met Baudet niet met vertrouwen tegemoet zien. Hij daagde de Forum-leider uit met de bedoeling hem neer te zetten als een ‘zolderkamergeleerde’, die bij ‘flakkerend kaarslicht’ allerlei onzin bedenkt. Maar verwacht maar niet dat hij met dergelijke beschuldigingen de aanhang van Baudet tot andere gedachten zal brengen. Er is op dit moment een grote groep kiezers die vurig gelooft dat de EU de bron is van alle kwaad. En die overtuig je niet, want gelovigen zijn niet te overtuigen, zeker niet met logische argumenten. Vandaag de dag ben je ‘in Thierry’ zoals je zeventien jaar terug ‘in Pim’  was, en dan helpt debatteren niet. Niet in De Rode Hoed, niet op tv, niet onder leiding van Pauw. Je moet dan gewoon geduldig wachten tot de hype over is.

  Vermoedelijk draait het debat van woensdag uit op een ouderwets potje welles-nietes, zoals zoveel politieke debatten. Daarna gaat iedereen zijns weegs en stemt zoals hij/zij toch al van plan was. En zal FvD donderdag waarschijnlijk als ‘grootste’ eindigen, blijkbaar de obsessie van Rutte. Hoewel dat in het Europees Parlement (Nederland bezet 26 van de 751 zetels) heel weinig effect heeft.

  8 REACTIES

  1. Henk Alberda die waanwijze MKB- er bedient zich zoals iedere ultra-rechtse forum-gast van hetzelfde jargon. Je mag onze geweldige borealist niet demoniseren want lasterpraatjes en leugens vertellen is het alleenrecht van
   het FvD en de PVV. Daarom mag je als lid van het Forum, Rutte als een linkse leugenaar wegzetten en Pauw als een corrupte fraudeur. Ook komt onze Henk met een sterk staaltje referendum-statistiek: 55% zal voor nexit stemmen, als hij het maar uitlegt. Waar haal je dat vandaan man. De leugens van jou zijn nog doorzichtiger dan die van alle politici bij-elkaar. Het parlement is een paskwil, daar wordt alleen maar gewauweld. Laten we ons in de handen knijpen dat er nog gepraat wordt en er nog eerlijke verkiezingen zijn. Soms vrees ik dat de woorden van de schrijver Toergenjev waar zijn: De mens is niet voor vrijheid geboren.

   • @Glasnjet,
    “Soms vrees ik dat de woorden van de schrijver Toergenjev waar zijn: De mens is niet voor vrijheid geboren.
    Jouw citaat geeft precies aan waar je achter staat: Linkse Dictatuur!
    En dat vind ik onacceptabel; jij bent een gevaarlijk mens.

    • Joop, als je dan toch, misschien uit kwade wil, maar waarschijnlijker nog uit luiheid, niet op de rest van mijn woorden wil ingaan, moet ik je hier maar uitleggen dat de woorden van Toergenjev betekenen dat de mens die in armoede en ellende leeft, toch de neiging heeft dictatuur en tirannie te verdragen ook al ziet hij dat de verpaupering en het morele verval alleen maar groter wordt en als hem maar wordt ingeprent dat vrijheid helemaal niet goed is zolang de vijand daar misbruik van wil maken. Gerard Reve, toch zeker niet bepaald een aanhanger van het linkse gedachtengoed, gebruikte het citaat van T. in zijn brievenboek “Op weg naar het einde” toen hij na de “Anjer-opstand” in Portugal zag dat het linkse autoritaire bewind de grondwet had opgeschort.

  2. Ik hou van cabaret dus ik kijk zeker. En wie de grootste heeft, sorry de grootste is van beide heren zal me wordt wezen, want ik ga so wie so niet stemmen omdat het namelijk helemaal geen Europese verkiezingen zijn al wordt ons dat doorlopend wijs gemaakt. Rutte en Baudet geven mij gelijk:Ik heb de grootste roept Rutte tegen Baudet en Baudet antwoord nietes en Rutte vervolgens welles, daar zal het om gaan. Heb de grootste moet natuurlijk wel zijn: ben de grootste zijn.

  3. Grappige situatie. Fons Kockelmans heeft kennelijk besloten Forum voor Democratie (even) niet te demoniseren. Ik ben kiezer en lid Forum voor Democratie op basis van het partijprogramma. Ik beschouw het gemiddelde debat in de TK als een hoop gewauwel in de marge.
   Enige zorg, rutte komt met links populistische leugens en pauw zal proberen Thierry Baudet af te kappen. Gelukkig dat vele FvD leden waarschijnlijk een groot deel van de onbeschoftheden van rutte en pauw doorzien.
   Met ruime ervaring in de export-verkoop voor hele kleine en kleine MKB bedrijven voor en tijdens EU, heb ik een ervaring gebaseerd oordeel over Nexit, Fons Kockelmans niet. Als de Nederlandse burger een correcte volledige uitleg krijgt over Nexit, zal Fons zien dat mogelijk een 50 – 55 % zo de pest heeft aan de Brusselse bureaucratie moloch, dat men met de uitleg voor een Nexit stemt.
   We moeten eerst nog een nieuw wetsontwerp ‘referendum’ in gang zetten, nu de grootste schreeuwlelijk daarover, D66, het referendum voorlopig om zeep heeft geholpen.
   Geachte heer Fons Kockelmans, misschien eerst eens een discussie met een aantal leden van Forum voor Democratie aangaan die aangeven op basis programma voor de partij te kiezen? U krijgt het heel moeilijk.

   • Hardnekkige mythes over de EU: https://www.vno-ncw.nl/forum/eu-6-hardnekkige-mythes-ontkracht
    Van VNO-NCW, nu niet bepaald het bolwerk van de linkse samenwerking.
    Paar interessante punten daaruit:
    * netto kost de EU Nederland 1 miljard per jaar, zonder de besparingen in exportbureaucratie en de extra inkomsten van handel binnen de EU mee te nemen.
    * bij en voor de EU werken 43.000 ambtenaren. Dat is ongeveer 1/4e van het aantal Nederlandse gemeenteambtenaren. Op 708 miljoen Europeanen niet enorm veel. In de VS werken ongeveer 85.000 federale ambtenaren in Washington DC voor 327 miljoen Amerikanen (exclusief defensie, Homeland Security en de post). Dat is vergelijkbaar terwijl de VS geen/weinig sociaal apparaat heeft.
    * De Europese commissie is getrapt verkozen door het door ons als kiezers gekozen Europees Parlement. Met in de Europese raad alle regeringsleiders die gezamenlijke besluiten nemen.

    • Geachte Baska, er zijn een aantal groepen die de Nederlandse economie vormen. 1 van die groepen is VNO – NCW die samen met rutte vanzelfsprekend de EU steunen. Is uw reactie bedoeld als kritiek op mijn reactie?
     Ik mis enkele belangrijke elementen in uw reactie.
     U gaat totaal voorbij aan mijn eigen ervaring. U gaat eraan voorbij dat NIET de multinationals maar het heel klein MKB en het klein MKB de motor van de Nederlandse economie vormen.
     43.000 ambtenaren? En de enorme legers andersoortige figuren een inkomen ‘genieten’ uit Brussels (ons) belastinggeld………..
     U weet uit uw eigen gegevens en historische kennis dat de EU en USA totaal niet te vergelijken zijn. In 2000 waren diverse munten volstrekt incompatible, evenals de inflatie ervaringen.
     Uw reactie zou ik zeer waarderen, onder randvoorwaarde dat u de positie van heel klein MKB, klein MKB en MKB uit eigen ervaring erkent.

  4. Onderstaande adviezen heb ik naar Thierry gestuurd en hij heeft geantwoord dat hij ze ter harte zal nemen:

   Stijl:

   – Blijf vrolijk en laat u niet sarren.
   – Sta niet toe dat Rutte uw vragen ontwijkt en het debat stuurt.
   -Vraag hem of misschien de grootste schade van een populistische overwinning is dat hij en Timmermans geen baan van € 30.000 bij de EU krijgen?

   Inhoud:

   – Ontwijk vragen over een Nexit en houd het gesprek op de vele nadelen van het verblijf in de EU (zie mijn advies in “Eindelijk kan Baudet zijn gelijk aantonen over de Nexit”)
   -De EU kost Nederland €3000M per jaar, € 187 per Nederlander.
   -Ook al zou de EU banen scheppen (?): tegenover winnaars staan veel verliezers:mensen die twee banen nodig hebben om te overleven in de globale markt 
   – Nederlanders verliezen pensioen door de lage rente. 
   – Dreigend verlies van vetorecht met gevolg:
   -Geen zeggenschap over ESM
   – Geen zeggenschap over uitbreiding
   – Geen mogelijkheid tot uittreden (zie Catalonië)
   – Geen zeggenschap over migratie
   – Geen invloed op militaire avonturen
   – Instituten als Europol, een Octrooiburau, Voedsel-en-Warenautoriteit, Frontex etc. kunnen blijven bestaan zonder schertsinstituten als Eurocommissie en een Europarlement

  Comments are closed.