Toch een referendum dankzij D66?

  4
  1147

  Leestijd: 2 minuten.

  Maakt het uit wie de baas is bij de Raad van State? Kennelijk wel, want twee jaar geleden vond het belangrijkste adviesorgaan van de regering nog dat een correctief, bindend referendum de vertegenwoordigende democratie en de rechtstaat zou ondermijnen. Maar nu ziet dit college de volksraadpleging plotseling als de ideale methode om ‘de gevoelens van isolement, vervreemding en uitsluiting’ onder de bevolking te verminderen.

  Het verschil? In 2017 was CDA’er Piet Hein Donner vicepresident van de Raad van State. (De koning is president, maar dat betreft een formaliteit). Het CDA moet niets van het referendum hebben. Inmiddels heeft Thom de Graaf echter de leiding van Donner overgenomen. De Graaf is D66-lid (hij was ooit zelfs partijleider en vicepremier). Zijn partij geldt sinds jaar en dag als een warm voorstander van referenda, al heeft ze door haar steun voor intrekking van het raadgevend (dus niet bindend) referendum de schijn tegen.

  Blijkbaar doet het er dus absoluut toe wie het voor het zeggen heeft bij de Raad van State. Anders dan wel gedacht bekijkt dit orgaan niet alleen of wetsvoorstellen technisch deugen en niet in strijd zijn met de grondwet. Nee, het velt daar ook een politiek oordeel over. Wat bij Donner nog haaks stond op de vertegenwoordigende democratie, blijkt bij De Graaf een voortreffelijke manier om de bevolking te laten meepraten over de besluitvorming in dit land. Hoe het mogelijk is dat de volkswil tot andere oordelen komt dan het toch ook democratisch tot stand gekomen parlement, zal De Graaf ongetwijfeld prima kunnen uitleggen.

  Strikt genomen kun je de situatie niet helemaal vergelijken. Donner legde zijn opvatting over het referendum neer in het jaarverslag van de Raad van State aan de Tweede Kamer. Het nieuwe advies van de Raad van State gaat over een initiatiefwet van SP’er Ronald van Raak voor een correctief referendum. Het voorstel van Van Raak lijkt overigens sterk op dat van de staatscommissie Remkes van vorig jaar, dat inmiddels in een bureaula van het kabinet is beland.

  Komt een bindend referendum dankzij de inzichten van Thom de Graaf nu ook echt dichterbij, zoals de vele voorstanders hopen? Dat is nog maar helemaal de vraag. Om een correctieve volksraadpleging in het Staatsblad te krijgen is een wijziging van de grondwet nodig. Dat is niet alleen een zeer tijdrovend proces, het vereist ook een meerderheid van twee derde in het parlement.

  Vooralsnog hebben de anti-referendumpartijen VVD, CDA, ChristenUnie en SGP meer dan een derde van de zetels, en kunnen ze dus alles blokkeren. Maar dat kan natuurlijk veranderen. Het is, zou je kunnen zeggen, een kwestie van volkswil of het referendum er uiteindelijk komt.

  4 REACTIES

  1. Laten we eerlijk zijn: “Toch een referendum dankzij de SP.” (Link)
   D66 deed er dik een halve eeuw over om het raadgevend referendum als wet in de Kamers te krijgen, om met terugwerkende kracht het binnen een jaar te ontmantelen voor een positie bij de zittende macht. Ik zie ze als NSB’ers die hun ziel en land verkopen. Zelfs de vrijheid van journalistiek probeert D66 te smoren door onwelgevallige nieuwsmedia te ringeloren als junkafval. (Link) D66 is in mijn ogen juist HET gevaar voor onze vrijheid en democratie. 🤓

   Thom de Graaf is net als van Mierlo een oudgediende die nog voor echte idealen staan en stonden – over hun dan ook geen enkel slecht woord. 👏🏽 Maar de SP en het FvD hebben m.i. het democratische stokje overgenomen. D66 als partij… die is in mijn ogen volledig gecorrumpeerd.
   Niet te vertrouwen, ik heb een halve eeuw voor niets gewacht…

   https://www.sp.nl/nieuws/2019/10/referendum-komt-dichterbij
   https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/10/fvd-zet-aanval-in-op-orwelliaanse-d66-minister-ollongren-ze-geeft-gevolg-aan-haar-totalitaire-impulsen/

  2. we moeten uit kijken dat de burger niet besmet wordt met de coalitie ziekte die momenteel over NL heerst.Mocht dat gaan gebeuren is het hek van de dam.

  3. Dat de VVD tegen is begrijp ik wel. Politiek moet je overlaten aan deskundige en integere manen en vrouwen. Er is geen beroep in Nederland waar zoveel deskundigheid en integriteit te vinden als de politiek. Dat de drie christelijke partijen tegen zijn begrijp ik ook: er is geen beroep in Nederland te vinden waar zoveel naar Gods woord geluisterd word als binnen de politiek en wil in onderdanigheid en gehoorzaamheid. Wanneer ik zie wat de christelijke politieke partijen niet allemaal willen bereiken door hun daden, dat ik menigmaal stom verbaast ben wat God niet allemaal wil. Sterker ik vraag me dan soms af: bestaat God wel?

   • @Binjamin, ***Politiek moet je overlaten aan deskundige en integere mannen en vrouwen. Er is geen beroep in Nederland waar zoveel deskundigheid en integriteit te vinden als de politiek.***

    Als dat zo is waarom bestaat de VVD dan nog? De laatste jaren zijn het de godvrezende partijen die de doorslag geven om burgers zwaar te raken en het liefst in de portemonnee, hoe is het in “godsnaam” mogelijk dat een Minister President elke keer weer wegkomt met absurde en leugenachtige verhalen waar hij sorry over zegt en weer door kan gaan? God bestaat dus!
    De wens van Rutte om miljarden weg te geven aan buitenlandse investeerders had geen heikel punt hoeven te zijn, met een correctief referendum was het direct van tafel geveegd. zonder de boel aan te houden tot hij uiteindelijk door de knieën ging wat natuurlijk niet gek was als je 86% van de bevolking tegen hebt.
    Deskundigheid en integriteit, mijn zolen.

  Comments are closed.