Toch niet de juiste man op de juiste plek

  0
  213
  wiebes/leijtens/belastingdienst/frontbencher
  foto Pixabay

  Leestijd: 2 minuten.

  De directeur-generaal van de Belastingdienst Hans Leijtens houdt het voor gezien. Nauwelijks een jaar in functie vindt hij zichzelf “toch niet de aangewezen persoon om de Belastingdienst te leiden”.

  Feit is dat deze voormalige commandant van de Koninklijke Marechaussee een weinig gelukkige start heeft gemaakt. De reorganisatie van de Belastingdienst, met 30.000 werknemers, werd een rommeltje. De leiding over de dienst werd bij hem weggehaald en naar het ministerie van Financiën overgeheveld. Zo was Leijtens verantwoordelijk voor de omstreden vertrekregeling voor ruim 5000 belastingambtenaren die met een riante regeling konden vertrekken. De gewenste automatisering liep tegelijk vertraging op.

  Het is makkelijk reorganiseren op kosten van de belastingbetaler, maar helaas contrair aan de officiële lijn van de regering dat we langer door moeten werken en dat mooie vertrekregelingen ontmoedigd moeten worden. In feite ging het om een verkapte VUT-regeling.

  De exodus was al in gang gezet toen staatssecretaris Wiebes en minister Dijsselbloem er lucht van kregen. Mogelijk wordt de Belastingdienst daarom beboet met 200 miljoen, ook al een lachertje omdat dit geheel vestzak-broekzak is.

  Natuurlijk moet wel worden aangetekend dat Leijtens aantrad op een rijdende trein die door voorgangers niet goed was bestuurd en de zweem blijft ook hangen dat hij moest hangen om de eindverantwoordelijke staatssecretaris Wiebes voor de verkiezingen uit de wind te houden.

  Onder verantwoordelijkheid van Leijtens werd ook de Wet deregulering beoordeling arbeidsovereenkomst (DBA) in gang gezet, die leidde tot een ondoorzichtige situatie voor werkgevers die zzp’ers inhuurden. En natuurlijk ook voor de zzp’ers die op grote schaal opdrachten misliepen. En we wilden nu net meer eigen verantwoordelijkheid.

  Er waren reparatiepleisters nodig, Wiebes moest door het stof in de Tweede Kamer, er kwam een slechte beoordeling aan over Leijtens die mogelijk de bui al zag hangen en Financiën moet op zoek naar een vervanger.

  Leijtens wordt nu kwartiermaker voor de Integriteitskamer op Sint Maarten, een orgaan dat zelfstandig adviezen kan geven en kan ingrijpen wat betreft “tekortkomingen in de integriteit van lokale bestuurders” (lees: het optreden tegen corruptie). Deze functie moet in principe vanuit Nederland worden vervuld, maar natuurlijk moet je af en toe wel wat “couleur locale” opsnuiven. Kortom, de functie ademt een Zwitserleven-gevoel.

  Maar ja, wat kunnen we zeggen als in het bedrijfsleven de topman van Volkswagen Winterkorn het veld ruimt vanwege het gesjoemel met software om auto’s schoner te laten lijken. Hij krijgt een ton per maand pensioen mee.

  En toch zeg ik dat de overheid onkreukbaar moet zijn en het goede voorbeeld geven, deze hele gang van zaken is al weer niet bevorderlijk voor het vertrouwen van de burger in de politiek. Helaas een markeringsspeldje op het speelveld van de aanstaande verkiezingen.