Toch maar een kroonprinses?

  1
  483

  Leestijd: 2 minuten.

  Hoewel het volgens een rapport van enkele overheidsinstituten steeds beter gaat met de emancipatie van vrouwen, is daar op het Binnenhof nog niet veel van te merken. Het kabinet telt minder vrouwen dan zijn voorganger en ook in de Tweede Kamer zijn ze slechter vertegenwoordigd dan in de vorige kabinetsperiode. Vrijwel alle fracties (met uitzondering van de SP en de PvdD) worden geleid door mannen. De eerste vrouwelijke premier van Nederland is dus in de verste verte nog niet in zicht.

  Nee, dan onze buurlanden. Duitsland heeft al een jaar of dertien een vrouwelijke bondskanselier: Angela Merkel. Ook haar vermoedelijke opvolger in die functie is een vrouw, namelijk Annegret Kramp-Karrenbauer. In Groot-Brittannië leidt Theresa May het kabinet. Je kunt kritiek hebben op haar functioneren, maar ze is hoe dan ook een vrouw. Ook een van haar voorgangsters, de legendarische Margaret Thatcher, was een vrouw.

  Waar blijven de Nederlandse Merkels en Thatchers? Het CDA heeft nog nooit een vrouwelijke partijleider gehad. De PvdA ook niet, afgezien van een zeer kortstondig intermezzo met Jeltje van Nieuwenhoven. En bij de VVD? Mark Rutte versloeg in 2006, met klein verschil weliswaar, Rita Verdonk. Alle voorgangers van Rutte waren mannen en zelf is hij dat uiteraard ook.

  Toch heeft het er een tijdje naar uitgezien dat hij zou worden opgevolgd door een vrouw. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid in de vorige regering, gold jarenlang in de VVD als nummer 2. Kortom: als de logische nieuwe partijleider, mocht Rutte wegvallen.

  Maar Schippers wilde niet. Een jaar voor de laatste Kamerverkiezingen liet ze weten dat ze niet op de VVD-lijst zou gaan staan. En kort na de verkiezingen maakte ze bekend dat ze ook geen minister meer wilde worden. Ze verliet de politiek. Waarom? Naar eigen zeggen vooral om privéredenen, maar volgens sommige Binnenhofwatchers speelden ook andere overwegingen een rol. Rutte had te kennen gegeven nog een periode door te willen als partijleider en Schippers zou geen zin hebben gehad nog langer te wachten tot zijn plekje vrijkwam.

  Hoe dan ook, Schippers is nu buiten beeld. Rutte zal (ooit) worden opgevolgd door Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter. Toch?

  Dijkhoff was eerder staatssecretaris van Justitie. Die baan vervulde hij heel bekwaam, wat zijn ministers (de VVD’ers Opstelten en Van der Steur) bepaald niet zeggen konden. De goedlachse, ietwat laconieke Brabander was ook populair bij veel kiezers. Als eerste politicus won hij de bekende tv-quiz ‘De slimste mens’, wat zijn naamsbekendheid nog aanzienlijk vergrootte. Wie zou Dijkhoff van de positie van kroonprins kunnen verdrijven?

  Het antwoord is inmiddels bekend: Dijkhoff zelf. Weinigen in de VVD zullen het nog bestrijden: de fractievoorzitter valt tegen. Toegegeven: hij heeft een hondenbaan, maar wie als fractievoorzitter niet overeind blijft, heeft in het Torentje weinig te zoeken. Zelfs partijkopstuk en erelid Hans Wiegel nam in zijn laatste Telegraaf-column geen blad voor de mond. De proefballonnen die Dijkhoff voortdurend oplaat (bijstand omlaag, harder straffen in probleemwijken, verbied demonstraties in Sinterklaastijd, etc.) noemde hij neerbuigend ‘bloopers’. Dijkhoff verschijnt geregeld op de buis om te proberen zijn geschonden politieke gelaat te redden, maar tot dusver maakt hij het alleen maar erger.

  Kortom: mocht Schippers in een interviewtje laten vallen dat ze toch opnieuw beschikbaar is voor de politiek, dan heeft de VVD waarschijnlijk weer een kroonprinses in plaats van een kroonprins. En die Rutte kan toch niet eeuwig blijven?

  1 REACTIE

  1. Vrouwen, ach vrouwen. Onze echte mannelijke politici weten hun mannetje te staan en welke vrouw kan nu haar mannetje staan? Iedereen weet dat mannetje mannelijk is, dus haar mannetje maakt al duidelijk dat een vrouw haar mannetje niet kan staan. Onze mannelijke politici begrijpen dat. De Duitsers en de Engelsen snappen er helemaal niets van. En Rutte heeft eens verklaard bi seksueel te willen zijn. Mij is niet duidelijk of deze wens ooit vervuld is. Mocht zijn wens vervuld zijn, loopt Nederland voorop in de wereld. Een minister president die en mannelijk en vrouwelijk is, vrouwelijk en mannelijk. Wij laten Duitsland en Engeland ver achter ons.LEVE NEDERLAND! LEVE HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN!!!!

  Comments are closed.