Toch maar Otten dan?

  21
  5267

  Leestijd: 2 minuten.

  Een dikke week geleden was Forum voor Democratie nog het toneel van onverkwikkelijke ruzies. Partijleider Thierry Baudet had het hevig aan de stok met Henk Otten, medeoprichter en (toen nog) bestuurslid van de partij. En niet te vergeten: lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen volgende maand. In een interview met NRC Handelsblad haalde Otten meedogenloos uit naar Baudet. Die kreeg het verwijt de  partij ‘te veel naar rechts te trekken’ met zijn onverbloemde Nexit-standpunt. Ook zou Baudet zich hebben schuldig gemaakt aan eindeloze ‘filosofische vergezichten’ tijdens zijn verkiezingsspeech op 20 maart.

  Maar de grote Thierry liet het niet op zich zitten. Otten werd eerst gedwongen zijn penningmeesterschap neer te leggen. Vervolgens moest hij – na beschuldigd te zijn van een ‘greep in de kas’ – het partijbestuur per direct verlaten. En afgelopen maandag kreeg Otten te verstaan dat hij niet langer als ‘woordvoerder’ van de toekomstige FvD-senaatsfractie geldt. Die functie gaat naar de nummer 2 op de lijst, hoogleraar Paul Cliteur. Otten mag straks nog wel in de Eerste Kamer plaatsnemen, maar het fractievoorzitterschap lijkt hij op zijn buik te kunnen schrijven.

  Baudet had natuurlijk ook helemaal met Otten kunnen afrekenen door hem uit de partij te zetten. Het overgrote deel van zijn hondstrouwe achterban zou dat zeker gepikt hebben. Maar dat deed Baudet niet. Waarom eigenlijk niet? Nu blijft toch het beeld hangen dat Forum een partij is als alle andere. Een partij waarin de schandalen worden weggemoffeld en waar de gelederen zo lang mogelijk gesloten blijven. Een partij ook waarin iedereen recht heeft op een eerlijke tweede kans.

  En die tweede kans voor Otten zal misschien niet zo lang op zich laten wachten. Want wie moet er straks voorzitter worden van de Eerste Kamerfractie van FvD? In elk geval niet Cliteur. Die mag dan wel voor de hand liggen, de rechtsgeleerde heeft er geen zin in. Hij ziet zichzelf als ‘ideale tweede man’, niet als een nummer 1, maakte hij gisteren bekend.

  Wie dan? Een naam die je wel hoort is die van Jeroen de Vries, de voorlichter van de Tweede Kamerfractie. Maar De Vries heeft al laten weten dat hij die baan wil behouden. En fractievoorzitter in de Eerste Kamer en tegelijk voorlichter in de Tweede is wel een heel rare combinatie.

  Kortom: de geschikte kandidaten liggen niet voor het opscheppen. Het is dus best denkbaar dat Otten eind van de maand alsnog komt bovendrijven. Met een beetje handigheid kan hij de gebeurtenissen van afgelopen maandag dan uitleggen als een rehabilitatie. De ‘greep in de kas’, waarvan Baudet hem eerder beschuldigde, is immers teruggebracht tot een ‘gecorrigeerde banktransactie‘, dus waar hebben we het over? En bovendien: heeft Baudet hem vorig jaar niet aangeduid als ‘volstrekt onmisbaar’ voor de partij?

  Toen een verslaggever van De Telegraaf Otten van de week vroeg of hij zijn ambities voor het fractievoorzitterschap nu definitief heeft begraven, kreeg hij als antwoord: “Joh, dat zien we dan wel.” Dat klinkt niet als iemand die zichzelf als volledig uitgerangeerd beschouwt.

  21 REACTIES

  1. @ Ludovica 6/05

   Marcia Luyten vindt zichzelf – geloof ik – een moreel superieur wezen.
   Echter, toen ze op Wikipedia het lemma”Mengele borealisches Wunderkind” tegenkwam, kon ze niet nalaten een suggestieve tweet te plaatsen om daarmee Baudet te framen.

   Helaas, mevrouw had even niet opgelet. Met deze tweet ging ze op haar gezicht.

   Zo moreel hoogstaand is ze nu ook weer niet dat ze haar excuses maakt.
   Neen, ze kan alleen nog maar huilebalken dat mensen zo lelijk tegen haar doen. Bah!

   Serves you right, juf.

  2. De linkse voorhoede (tenminste, zo zien ze zichzelf) krijgt er maar geen genoeg van het FvD te
   treiteren, hen te vergelijken met nazi’s (voor wie nog enig idee heeft wat daarmee bedoeld wordt),
   extreem rechts (dus fascistisch), Thierry Baudet weg te zetten als een onbedaarlijke idioot.
   De types die dit allemaal bedenken kunnen zelf niet tippen aan de eruditie van Baudet. Ja, de man is ijdel, maar dat zijn alle fractieleiders. Ja, Baudet laat merken dat hij veel bagage heeft, maar is dat iets om je voor te schamen?! Het journaille meent van wel. De reden is, dat ze stuk voor stuk niet tegen Baudet op kunnen, net zomin als tegen Hiddema. Kinnesinne en teleurstelling over de afgang van PvdA en SP, dat is de oorzaak.

   • Dat uiteindelijk Henk Otten toch fractievoorzitter wordt van de Eertste Kamer namens FVD lijkt me onwaarschijnlijk. Otten heeft in het beruchte interview in de NRC duidelijk aangeven een heel ander standpunt in te nemen binnen FVD dan zijn medeoprichter Thierry Baudet. Otten blijkt een nuchtere rechtse ondernemer die gebruik wil maken van het rechts-liberale vacuum, veroorzaakt door de naar links opererende VVD. Dat is heel iets anders de visie van Baudet! Wat blijkt uit zijn overwinningstoepraak op 20 maart. Otten ziet het goed: een sektarische boodschap, door de Alt Right beweging geïnspireerde ideeën van een zich oprichtende , in zijn ogen verloren gegane westerse cultuur en een hernieuwde blanke hegemonie in de wereld. Nee, daar kan mijnheer Otten helemaal niets mee. Ik denk dat Otten daarme dichter bij de doorsnee FVD kiezer staat dan Baudet wil geloven. Ben heel benieuwd wie deze machtsstrijd wint……

    • Baudet dus…
     Maar dat is toch al oud nieuws? Of hoopt u – wenst u – dat Otten toch nog zijn weg naar boven zal kunnen vinden, vanaf de onderste trede waar hij nu beland is?

  3. Jammer Fons, wat een zwak artikeltje heb je hier gepresenteerd.
   Het geeft een aardig inkijkje in je denkwijze en bedoelingen.
   Op de kermis zou je beter passen, want daar vinden ze het knap als je van een mug een olifant maakt.

  4. Slecht stukje! Wat is de feitelijke gang van zaken bij de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer? Leden van de FvD fracties in de Provinciale Staten in alle provincies moeten op een lijst van alle kandidaten bij 1 persoon een vakje rood kleuren. De zwaarte van hun stemmen verschilt per provincie. Het is maar helemaal de vraag wat daar uit komt. Zie uitleg op Kiesraad.nl De gekozen EK leden van een lijst (bv FvD, VVD, etc.) kiezen uit hun midden een fractiebestuur, w.o. een voorzitter. Klaar. Dat is alles. Daar komt geen partijbestuur of -voorzitter aan te pas. Daarom: onzinnige speculaties in dat artikeltje. Noch Baudet, noch Otten of wie dan ook in het bestuur van FvD bepalen het fractievoorzitterschap. Dit is de gang van zaken bij alle lijsten (partijen).

   • @Ludovica 5 mei 16:03
    Ik ben het met u eens dat de hetze tegen Marcia Luyten niet fraai is. Maar actie veroorzaakt reactie. Als de publieke omroep niet nalaat Wilders en Baudet in een kwaad daglicht te stellen en hun woorden op een goudschaaltje te wegen; als mensen die op hen stemmen als gefrustreerde onderkaste worden getypeerd; als geen journalist openlijk durft te zeggen dat Baudet terecht bezwaar maakt tegen de aanpak van klimaat en migranten, dan krijg je deze opgekropte woede.

    Ik vond Marcia de beste interviewer bij Buitenhof en Sitalsing de beste columnist bij de Volkskrant, maar hun suggestie dat de ideeën van Baudet en Wilders doen denken aan die van de Nazi’s zijn zeer beledigend en sluiten een zindelijk debat uit.

    De NPO denkt dat ze objectief nieuws brengt. Kijk naar recente gebeurtenissen: nu het conflict in Palestina oplaait, komt Netanyahu in beeld om uit te leggen waarom hij geweld gebruikt. Israëlische slachtoffers komen uitgebreid in beeld. Nergens hoor ik een Palestijnse verklaring. 52 jaar bezetting lijkt me op zich al een motief voor geweld, als je ziet dat wij na 75 jaar nog steeds 5 jaar bezetting gedenken en verzetshelden eren.

    • @Holleman,
     Geheel mee eens. Zodra links weer op de proppen komt met nazi’s- en fascismevergelijkingen, heb ik het meteen met hun gehad. Het werkt bij mij compleet averechts. ?
     Met dien verstande dat ik juist naar rechts opschuif i.p.v. links. En dat terwijl ik economisch een linkse stemmer ben/was, maar met dit irrealistisch ‘zwakzinnig’ gezeur – afstempelen (framen) en herkauwen van de Tweede Wereldoorlog van een eeuw geleden – kan ik in’t heden niets. Klinkklare onzinbrallers – denk ik dan – wat een zwaktebod: daar ga ik beslist niet op stemmen.
     Het sluit de open discussie en het debat ook meteen. Want met dit soort zwakke propagandistische opmerkingen gooit men überhaupt die deur dicht. Het leidt alleen maar tot polarisatie, haat en uitsluiting.
     En dat vind ik maatschappelijk en politiek onverantwoord.

     • Qua karakteristieken lijkt de FvD stemmer van nu, precies op de NSBer in de jaren dertig. De waarheid is hard, maar moet worden gezegd. Jij steekt blijkbaar liever je kop in het zand.

      • De NSB werkte na de bezetting samen met de Nazi’s.
       Nu worden wij op een geraffineerde manier bezet en onderdrukt door de EU via Brussel.
       De partij die daar geen enkele moeite mee heeft en dat zelfs propageert is D66, met als meelopers CDA en VVD; dat lijkt precies op het gedrag van de NSB tijdens de NAZI-bezetting.
       Dat kun je FvD niet verwijten; die fungeren meer als het verzet!

      • Ach… Wat nu? Ik stemde FvD voor in de Eerste Kamer? Heb ik nu ineens het karakter van een NSB’er?
       Ga je eens diep schamen Ludovica, zou ik zo zeggen. Je staat hier zelf linkse Goebbelspraat uit te kramen. Wat een (on) intellectuele haat?
       De jaren ‘30 van de vorige eeuw er bij halen. Da’s m.i. dom en heeeeeel gevaarlijk. Vooral ook als zulks gedachtegoed politiek wordt gecultiveerd. Dat doet mij inderdaad nazi-achtig aan. ?
       Waar kom zulks een (linkse) idioterie toch vandaan? Ach… Ik wil het niet eens weten. Kan zoiets in deze tijd niet bevatten. Tja, haatzaaiers vind je ook buiten het geloof. ?
       Lekker de democratie polariseren. Dogmatiseren vanuit het stigmatiserende extreem linkse geloof? Da’s precies wat de NSB’ers toendertijd deden. Hoe karakteristiek toch…
       Links of rechts… Zie ondertussen het verschil niet.
       Vergeet overigens niet: nazi’s waren nationaal SOCIALISTEN. Dus zo links als de pest…. Ook al vind jij het extreem rechts.

     • @Joop, 6 mei 20.23
      Goed gezegd. Het FvD is eerder te vergelijken met de Geuzen die tegen de Spaanse overheersing streden. Nu is het de toekomstige superstaat EU. De SP zelf is daar overigens ook tegen… (zie link)
      Progressief links en de liberalen gaan er duidelijk voor en ook het CDA. Als je de speeches van Rutte en Hoekstra in Duitsland aanhoort over de toekomstige vorm van de EU zijn het overduidelijk grote stappen richting federatie. Financiële integratie en geografische machtspolitiek wordt er volmondig geproclameerd. Liefst met een europees leger. En een gezamenlijk ‘migratieplan’. Hoekstra en Rutte willen via ‘federaal’ migratiebeleid Oost-Europese lidstaten zelfs DWINGEN immigranten op te nemen. Terwijl hun soevereine parlementen zulks niet willen. ?
      Da’s interne machtspolitiek creëren via federalisatie van het migratie-beleid tegen de democratische soevereiniteit van andere lidstaten in! Aanschouw de superstaat EU in wording. Dankzij VVD en het CDA.
      https://nos.nl/artikel/2283505-sp-wil-referendum-over-grenzen-aan-interne-markt-eu.html
      https://fd.nl/economie-politiek/1300179/hoekstra-wil-naiviteit-europa-inruilen-voor-machtspolitiek

    • Ach ja, een smeuiig verhaal is nooit weg. Dan is die aan de beurt en morgen weer een ander. Wanneer de een goede beurt heeft gekregen dan op zoek naar de volgende. Niets nieuws onder de zon. Hoort bij de politieke journalistiek want laten we wel zijn, welke kiezer hoort niet graag een een lekker smeuiig verhaal. Ja, wanneer het de eigen club betreft is het natuurlijk minder leuk. Alles bij elkaar niets om over op te winden.

    • Kom op zeg, de NPO is al jaren een campagnemachine voor de PVV en nu ook voor FvD. Er is kritiek, maar er is vooral extreem veel aandacht. En dat is het enige wat telt vanuit marketingperspectief.
     Er zijn meer partijen die vaak bekritiseerd of geridiculiseerd worden maar hun aanhang misdraagt zich niet zo schandelijk.
     Het is volkomen terecht dat FvD als een gevaarlijk gedrocht wordt gezien.

     • @Ludovica 6 mei 13:57 Scheldpartijen van FvD-aanhangers op Twitter kun je negeren: neem geen Twitter- of Facebookaccount. Ajax is ook niet verantwoordelijk voor gedrag van zijn fans. Kogels van linkse dierenactivisten kun je moeilijker negeren, vooral niet op 6 mei. Als linksen alleen maar nette mensen waren, zouden Wilders en Cliteur geen bescherming nodig hebben. U probeert weer hele groepen Nederlanders in het fascistische kamp te zetten, zodat debat niet meer nodig is. Zou Ik uw SP een Marxistische organisatie moeten noemen om uw ideeën verdacht te maken? Kijk waar Lenin, Trotsky, Stalin en Mao toe in staat waren! Hitler misbruikte de angst van de Duitsers voor het schrikbewind van Lenin en Trotsky om zijn eigen dictatuur te rechtvaardigen.

      Verdachtmakingen zijn makkelijker dan argumenten. Als Baudet zegt dat alle klimaatinspanningen van Nederland de temperatuur slechts 0.006° minder doen opwarmen, kom dan met een bewijs dat dat niet zo is, in plaats van over solidariteit met mensen in de Stille Oceaan te praten. Emotionele bullshit. Houd het debat zakelijk!

  5. Een slechte analyse van Fons K., gedreven door wensdenken. Als Otten weer een officiële functie binnen FvD krijgt dan ontstaat er vast wel weer herrie – en dat zien we als (linkse) journalisten toch graag? Baudet is slim genoeg om niet in die val te trappen. Otten mag straks meehobbelen, meer niet

  6. Je blijft het maar proberen toch, Fons? Alleen maar negatieve stukjes over FvD en Baudet.
   Het gaat je echter niet lukken; FvD wordt 23 mei de grootste volgens Maurice de Hond. Zelfs alweer 1 zetel erbij.
   Jouw invloed is nihil!

  Comments are closed.