Toch meer koopkracht voor ouderen?

  4
  1232

  Leestijd: 1 minuten.

  Het gaat goed met de economie en de middenklasse mag dat gaan voelen in de portemonnee. In de miljoenennota staat dat vooral de werkenden er volgend jaar in koopkracht op vooruitgaan, maar gepensioneerden veel minder. Voor veel ouderen dreigt een korting op de uitkering van het pensioenfonds, dus is het nog maar de vraag of zij netto meer te besteden hebben volgend jaar.

  Maar er is nog hoop. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken overlegt nog met de pensioenfondsen. Er is hem veel aan gelegen om de inkomens van gepensioneerden niet nog verder op achterstand te zetten ten opzichte van de beroepsbevolking. En dat geldt ook voor de Tweede Kamer en de FNV. De druk om eruit te komen werd zondag opgevoerd door de werkgevers, bij monde van Hans de Boer, de voorzitter van VNO-NCW.

  Hij pleitte in het tv-programma WNL op Zondag om de komende twee jaar af te zien van kortingen op de pensioenen. Dat kan dan gebeuren in afwachting van een nieuw pensioenstelsel dat in het jaar 2022 in moet gaan. In dat nieuwe stelsel worden de toekomstige pensioenen minder gefixeerd op het gemiddelde inkomen tijdens de loopbaan, en meer op beleggingsopbrengsten. Dit heeft tot gevolg dat de pensioenfondsen dan minder geld hoeven te reserveren voor toekomstige verplichtingen. Er zijn dus minder financiële buffers nodig dan nu, en het lijkt erop dat Hans de Boer daarop een voorschotje wil nemen.

  Overigens wil Hans de Boer ook dat de pensioenfondsen blijvend geld gaan steken in de Nederlandse economie. Het kabinet denkt na over de mogelijkheden van een nieuw investeringsfonds. De Boer wil dat de pensioenfondsen daarin zo’n drie miljard euro per jaar gaan stoppen en dat de staat garant staat voor een rendement op die beleggingen.

  4 REACTIES

  1. Ik heb geen verstand van economie. Wat ik wel weet dat het nogal eens gaat om naar mensen met macht te likken en naar mensen zonder macht te trappen. Een eeuwenoude traditie en onze dames en heren politici houden van tradities zoals we morgen weer zullen zien. Verder was het Pieter Lakeman die de (zeer deskundige en integere) Autoriteit Financiele Markten dwong eindelijk eens haar werk naar behoren te doen: verslaglegging over het werk van (de zeer deskundige, integere en onberispelijke) accountants. De betrouwbare overheid en de betrouwbare volksvertegenwoordiging hadden wel wat beters te doen. Bijvoorbeeld op klokkenluidersjacht gaan en een gejaagde klokkenluiders als trofee laten zien aan machtige vrienden en zo kans te maken het ver te schoppen in de wereld.

  2. Deze link geeft precies aan waarom ouderen er flink op ACHTERUIT gaan komend jaar.
   https://www.volkskrant.nl/economie/dekkingsgraden-pensioen-abp-en-pfzw-onder-90-procent~bfa66cba/

   En natuurlijk geeft de politiek de pensioenfondsen de schuld. En verdoezelt ook meteen dat pensioenfondsen zich arm moeten rekenen door de extreem lage rentes vanwege het misdadige opkoop- en rentebeleid van de ECB, dat inmiddels zelfs Klaas Knot (DNB) veel te ver gaat. Maar protesteren kost niets en levert niets op dus ouderen, kom in opstand tegen de EU-partijen.

  3. ***De Boer wil dat de pensioenfondsen daarin zo’n drie miljard euro per jaar gaan stoppen en dat de staat garant staat voor een rendement op die beleggingen.***

   Dat gaat heel gemakkelijk, als de onteigening van alle pensioenen klaar is heeft de overheid het voor het zeggen over 1,5 biljoen harde gespaarde euro`s.

  Comments are closed.