Topambtenaar pleit voor meer Europa

  7
  483

  Leestijd: 1 minuten.

  Het is een goede traditie dat de topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken één keer per jaar zijn gedachten de vrije loop laat in een nieuwjaarsartikel in het economenvakblad ESB. Daarin gaat het dan niet over de politieke waan van de dag, die niet zelden gaat over het verdelen van de koek, maar vooral over hoe we als Nederlanders met ons allen die koek kunnen vergroten. Niet zelden schopt de topambtenaar dan tegen heilige huisjes, zoals bureaucratie of een te starre arbeidsmarkt, die de groei van onze economie beperken.

  Zo pleitte secretaris-generaal Maarten Camps vorig jaar voor een verdere beperking van de aftrek van de hypotheekrente, niet omdat die belastingaftrek onrechtvaardig zou zijn, maar omdat dit leidt tot meer stabiele groei van onze economie. Dit jaar gooit Camps een knuppel in het hoenderhok door te pleiten voor meer Europa.

  De topambtenaar wil een Europees antwoord op America First, het beleid van de VS om de economie te versterken met handelsbelemmeringen, én op het programma Made in China 2025, waarmee de volksrepubliek industriebeleid voert. Europa moet niet alleen een afnemer zijn van  ondernemingen als Google, Facebook, Amazon en Alibaba, maar ook zelf digitale diensten en nieuwe technologieën ontwikkelen.

  Volgens Camps ontbreekt het in Europa niet aan kennis, maar moet die gebundeld worden en gericht worden ingezet. We moeten “taboes als meer Europese coördinatie en een assertievere overheid doorbreken.”  Veel lidstaten richten zich te veel op het eigen belang op korte termijn, vindt Camps: “De zorg over de omvang van de EU-begroting lijkt groter dan de zorg over het toekomstige verdienvermogen van de Europese Unie.”

  Mooi gezegd. En nou maar hopen dat de kritiek niet alleen leidt tot een debat tussen economen, maar dat ook de politici dit ter harte nemen.

   

   

   

  7 REACTIES

  1. ***Dit jaar gooit Camps een knuppel in het hoenderhok door te pleiten voor meer Europa.***

   Tja meneer Camps zal er niet veel problemen mee hebben maar let op als de bankenunie er komt is elke belastingbetaler degene die de ellende mag opruimen, Italië is bijna bankroet en daar gaan banken net als in Frankrijk en Duitsland omvallen.
   Nederland gaat lekker economisch gezien en zal de grootste rekening krijgen indien er een bank zal omvallen, de rekening die wij daarvoor krijgen MOET binnen 7 dagen betaald zijn!!
   Het is dus niet zo raar dat de regering achter onze pensioenen (1800 miljard) aan zit, het zal mijn tijd wel duren maar ik kijk met vrees en bedroeft naar mijn kinderen en kleinkinderen.

   @Binjamin, ***Binnen Europa schijnt het nog steeds te gaan eigen volk eerst.***
   Zolang er wachtlijsten zijn (18000) voor verzorgingstehuizen en er geen sociale huurwoningen meer zijn klopt dat wel, zolang 40000 mensen vannacht weer onder de brug gaan slapen enz enz

  2. Het feit dat na voortschrijdend inzicht een topambtenaar tot de conclusie komt dat we tot meer Europa moeten komen is het wat mij betreft lachen, gieren brullen. Terwijl onze politici en politici in andere EU landen elkaar hevig bestrijden over de vraag: Meer, of minder Europa (niet te verwarren met meer of minder Marokkanen) gaat China rustig voort. Binnen Europa schijnt het nog steeds te gaan eigen volk eerst. Het lijkt mij handig om eens te beginnen met eensgezind optreden en proberen op weg te gaan niet eigen volk eerst, maar Europa first. Zolang het blijft bij eigen volk eerst, wordt het helemaal niks met Europa en breekt vanzelf de tijd aan dat China een machtsblok wordt waar Europa in alle onderdanigheid voor buigt.

   • @Binjamin,
    Laten de pro-EU partijen in Nederland dan de eerste steen werpen… in de eensgezindheid die u oppert. Macron buigt voor het Franse volk. De pensioenleeftijd blijft op 62 jaar. De Italiaanse politiek verlaagt haar naar 63 jaar.
    En omdat ze dat niet kunnen betalen buigt de ECB mee – want het zijn eurolanden – om – ondanks dat ze daarmee de EU-regels schenden – dan maar toch, de eurozone te redden. Daarvoor schept de ECB negatieve rente die onze vaderlandse pro-EU partijen ‘gebruiken’ om vervolgens onze pensioen te korten.
    Synchroniseer eensgezind dan…
    De Nederlandse pensioenleeftijd met die van de Italianen en Fransen.
    Eensgezindheid en niet eigen volk eerst Binjamin? Helemaal mee eens….
    Nederlandse politiek pas u aan aan de grotere en andere EU-volkeren. Buig o pro-EU partijen… net als Macron met zijn grootse Europese woorden…
    En synchroniseer de Nederlandse pensioenleeftijd. Dan pas buig ik… in alle ‘eensgezindheid’ ook mee.

   • Vervolg:
    O en wist u dat het ondertussen een Europese trend aan het worden is? Ook Polen verlaagd weer de pensioenleeftijd. Voor vrouwen zelfs naar 60 jaar. (Link)
    Eigen volk eerst Binjamin, bestaat in Nederland helemaal niet! 🤣🤣🤣
    Ik begrijp u gezeur daarover steeds ook al helemaal niet.
    Wij HEBBEN immers altijd pro-EU regeringen.
    Vreemd genoeg zondigen zij tegen de EU-rekenrente. Ze nemen die niet over maar gaan er zwaar onder zitten (?) Anders kunnen de VVD, CDA, D66, CU, PvdA en GroenLinks onze pensioenen NIET korten. Pro-EU partijen = eigen volk laatst, Binjamin. DAT is hier al vele kabinetten een feit. 🤑
    Meer is gewoon meer kosten en minder, minder, minder voor het eigen volk.
    Buigen voor Brussel of buigen voor China?
    Wat kost dat Binjamin? Want buigen moet ik toch.
    Voor WIE is buigen beter, 🤔 als we volgens u meer, meer, meer EU moeten krijgen… Is China eigenlijk niet gewoon een laf politiek excuus om het Nederlandse volk nog meer uit te knijpen?
    https://www.nu.nl/buitenland/4351983/polen-draait-verhoging-pensioenleeftijd-weer-terug.html

    • Gewoon niet buigen. Niemand hoeft te buigen. China is nog steeds een arm land (inkomen per capita). Economisch kan Nederland heel goed concureren met alle landen van de wereld. Wij hebben EU daar niet voor nodig. Militaristisch natuurlijk niet dus NATO goed idee.

  Comments are closed.