Topweek voor Trump

  0
  299

  Leestijd: 3 minuten.

  Donald Trump heeft nu al een ongekend goede week. De afzettingsprocedure tegen hem gaat woensdag sputterend ten einde en met de voor hem gunstige uitslag, vrijspraak. Dinsdag mocht hij ook de State of the Union houden. Dat is de Amerikaanse Prinsjesdag en een prachtgelegenheid om zich weer eens in de eigen glorie te wentelen. Maar de kers op de taart is ongetwijfeld het Democratische debacle bij de voorverkiezingen in Iowa.

  De voorverkiezingen in Iowa zijn sinds jaar en dag de officiële start van de presidentsverkiezingen van november dit jaar. De bevolking van de midden in het land gelegen kleine staat is op geen enkele wijze representatief, bijna volledig blank en bovengemiddeld oud, en wat er de rest van het jaar gebeurt zal iedereen een zorg zijn. Maar eens in de vier jaar is Iowa het brandpunt van de nationale politiek.

  De caucus is steevast een enorm spektakel. De plaatselijke partijtop beleeft haar finest hour. De pers rukt massaal uit. De horeca kan met de omzet maanden vooruit. En de kandidaten voeren campagne alsof hun leven er van afhangt. Dat is vaak ook zo. Wie in Iowa tegen een zeperd aanloopt, staat meteen op een soms fatale achterstand.

  Het leek dit keer bovendien ook nog spannend te worden. Een nek-aan-nek-race tussen de kampioen van links, Bernie Sanders, en de favoriet van het partijestablishment, Joe Biden.

  Joe Biden in Iowa

  De winnaar zou een enorme boost krijgen en met ‘momentum’ naar de volgende voorverkiezingen, in New Hampshire, gaan. Dat hij de Democratische presidentskandidaat wordt, is daarmee nog niet gezegd. Er komen nog veel meer voorverkiezingen waarin andere kandidaten hem kunnen aftroeven. Maar hij staat voorlopig wel in pole position.

  Bernie Sanders

  Maar in Iowa ging dit jaar van alles mis. De app waarmee de functionarissen de uitslagen uit de 1667 stemlokalen zouden doorgeven, bleek niet te werken.

  Doorbellen lukte ook niet, omdat de telefoons in de partijcentrale voortdurend tuut-tuut lieten horen. Er was even angst dat de app gehackt was. Dat de Russen of andere onverlaten aan het werk waren. Het spookbeeld van vier jaar geleden doemde weer op toen Moskou in elk geval actief was. Dat was nu ongegrond, tenminste, als we de organisatoren mogen geloven.

  De blamage was er niet minder om. De Democraten stonden voor het oog van de natie in hun hemd. De fout lag natuurlijk bij de lokale partijorganisatie. En misschien kon deze er niet eens veel aan doen. Was het een technische storing op het meest ongelukkige moment. Maar voor de beeldvorming maakt dat niet uit. De Democraten hadden weer eens hun incompetentie bewezen. Trump liet dit intikkertje uiteraard niet lopen. ‘De Democraten hebben er zelf weer eens een enorme puinhoop van gemaakt’, aldus de president per tweet.

  In Iowa zelf kreeg het drama de trekken van een farce. Kandidaten riepen zich te midden van de chaos tot winnaar uit in de hoop het momentum te kunnen claimen. De staf van Biden dreigde met een proces als er maar even de geringste twijfel zou zijn over de rechtmatigheid van de uitslag. En de organisatie bezwoer dat ze met een geldig resultaat zou komen. Het kon even duren maar ze zou komen. De kandidaten wachtten het niet af. Ze vertrokken naar New Hampshire zonder te weten hoe ze er voor stonden.

  Voor Iowa betekent het debacle dat ze het recht om de eerste voorverkiezing te houden, waarschijnlijk verliezen. Er was toch al veel kritiek omdat een kleine en niet representatieve staat te veel invloed zou hebben op het verloop van de campagne. ‘Goodbye, Iowa’, schreef een commentator van de New York Times. De chaos was volgens hem de uitgelezen kans om een einde aan deze wantoestand te maken. En als de uitslag toch ooit bekend wordt, was het beste er zo min mogelijk aandacht aan te besteden.

  Het zal allemaal best maar Donald Trump heeft zonder er maar iets voor te hoeven doen zijn eerste overwinning in de campagne al binnen.