Traditie

  3
  299

  Leestijd: 0 minuten.

  Komt er dan toch een vuurwerkverbod? Het kabinet gaat nadenken over een verdere aanscherping, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven de Tweede Kamer beloofd. Ze wil luisteren naar een ‘brede roep’ uit het parlement.

  Die roep begint langzaamaan wel heel breed te worden. Zelfs een deeltje van de PVV is om. Kamerlid Lilian Helder pleit voor een totaalverbod. “Mijn fractie is helaas nog niet zover,” moest ze er aan toevoegen. In kringen rond Geert Wilders zijn tradities nu eenmaal heilig. Zwarte Piet mag al niet meer zwart zijn en in plaats van ‘Vrolijk Kerstfeest’ moet je ‘Fijne Wensdagen’ roepen of zoiets achterlijks. En dan zou je ook niet eens meer mogen knallen met oud op nieuw? Onbespreekbaar!

  Gelukkig voor Helder is zij niet de enige die een minderheidsstandpunt inneemt. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz heeft het ook niet makkelijk. Eerst verklaarde ze (in eendrachtige samenspraak met CDA-collega Chris van Dam) voor een vuurwerkban te zijn. Maar onder druk van haar fractiegenoten moest ze terugkrabbelen. De allerzwaarste categorie knallers willen de liberalen wel verbieden, maar de op één na zwaarste moet blijven kunnen.

  Wat gaat het kabinet nu beslissen? Pappen en nathouden maar weer? Dat is tenslotte ook een oudvaderlandse traditie.

  3 REACTIES

  1. Onze Tijdens het Germaanse joelfeest werden offers gebracht voor een goede oogst in het nieuwe jaar. Tijdens het oude jaar konden overleden familieleden op bezoek komen en ‘kwaadwilligen’ werden op afstand gehouden door magische spreuken en vuren. Ik vind dat er veel meer vuurwerk afgeschoten moet worden en er meer ogen verloren, handen en armen als welriekend offer voor de kwaadwillende overledenen. Want zeg eerlijk wie wil nu door een overleden kwaadwillend familielid bezocht worden op 31 december, dan kun je toch beter een oog verliezen of een hand?

   • In kringen rond GroteSterkeLeider zijn tradities heilig. Dus laat de Henk en Ingrids maar lekker knallen zodat kwaadwillende geesten in de fles blijven. Wat ik wel vindt dat ze zich dan ook als Germaan dienen te verkleden en de mannen hun knots niet thuis moeten laten.

  2. De Nederlanders staan altijd gelijk klaar om te roepen dat ‘ze’ niet aan onze tradities en vrijheden mogen komen. Deels ben ik het daarmee eens, maar dezelfde mensen die dit zo hard roepen, tonen ook elk jaar weer aan dat ze niet om kunnen gaan met die tradities en vrijheden. Nu weet ik wel dat het met name ‘exoten’ zijn, die een loopje nemen met die tradities en vrijheden, maar zolang we die ‘exoten’ niet mogen verbieden moeten we maar eens wat strenger zijn in ons beleid, waardoor de burger ziet wat de consequenties zijn van het liefjes behandelen van de ‘exoten’. Misschien worden ze dan eens wakker en kan er eindelijk iets gedaan worden tegen het misbruik van onze tradities en vrijheden van de onwelwillende ‘exoten’.

  Comments are closed.