Triomf voor Forum, Verlies coalitie

  3
  432

  Leestijd: 2 minuten.

  De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn een enorme triomf geworden voor het Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet zou volgens de exitpoll van de NOS met 10 zetels in de Eerste Kamer komen. De regeringspartijen moesten zoals verwacht een stevige afstraffing incasseren en verloren hun meerderheid van een zetel in de Senaat. Ze hebben nu nog maar 31 van de 75 zetels.

  De opkomst was dit jaar beter dan 4 jaar geleden. Toen ging 48 procent van de kiezers naar de stembus. Nu maakte 54 procent een vakje rood.

  FvD deed voor het eerst mee en was meteen de grote winnaar: ze is nu de tweede partij van het land. Het was een overwinning die misschien alleen vergeleken kan worden met de opkomst van Pim Fortuyn begin deze eeuw. Het is een voor Nederlandse begrippen zonder meer forse aardverschuiving. De oogst van Forum ging ten koste van de geestverwante populistische rivaal de PVV en vermoedelijk ook van regeringspartijen als VVD en CDA. Geert Wilders moest toezien dat zijn PVV drie zetels kwijtraakte.

  Zoals meestal bij tussentijdse verkiezingen bleken ook deze voor veel kiezers een uitnodiging om stevige onvoldoendes uit te delen aan de regerinspartijen. Bij de vier coalitiepartijen komt

  Voorlopige uitslag

  het verlies vooral op rekening van D66 en CDA en in mindere mate van de VVD. De Democraten betaalden de inmiddels traditionele prijs voor regeringsdeelname. Verantwoordelijkheid nemen loopt voor de partij van Rob Jetten steevast uit op een pak slaag: dit keer drie zetels verlies

  De VVD kwam er met relatief weinig kleerscheuren vanaf. Er werd ingeleverd maar de partij van minister-president Mark Rutte blijft naar het zich laat aanzien met een zetel verlies, nu 12, de grootste partij in de Senaat. Het CDA kreeg forse klappen en moest 4 zetels inleveren en houdt er 8 over. Alleen de ChristenUnie ontsnapte aan het bloedbad en won zelfs een zetel, van 3 naar 4.

  Van de gevestigde oppositiepartijen maakte GroenLinks een formidabele sprong. De klimaatpartij verdubbelde haar zeteltal naar 8 en bevestigde dat de ze de grootste partij op links is geworden. Voor de andere linkse partijen werd het een drama. De PvdA krabbelt maar niet op uit het dal, 7 ipv 8, en de SP werd zelfs meer dan gehalveerd, van 9 naar 4.

  Van de kleine partijen maakt DENK nu haar entree in de Eerste Kamer met een zetel en konden de andere een klein verlies of een kleine winst noteren.

  De uitslag betekent dat het regeren voor de club van Rutte een stuk moeilijker wordt. Ze is voor haar plannen nu in de Senaat aangewezen op de steun van oppositiepartijen. Bij Forum hoeft Rutte vermoedelijk niet te rekenen op een constructieve opstelling. Het gaat daarbij niet alleen om inhoudelijk vrijwel onoverbrugbare verschillen. De partij van Baudet is in de eerste plaats een protestpartij. Dat heeft hem geen windeieren gelegd en het zou onverstandig zijn die strategie nu op te geven. Baudet zal trouwens problemen genoeg hebben om geschikte kandidaten voor al die zetels in de Senaat en de provinciehuizen te vinden.

  De steun voor Rutte zal van links, met name GroenLinks, en de PvdA moeten komen. Bij een groot regeringsproject, de energietransittie, heeft Rutte daarop al voorgesorteerd. Met de bijstelling van het klimaatakkoord moet GroenLinks over de streep worden getrokken. Bij het andere grote hervormingsplan, het pensioenstelsel, liggen de kaarten minder duidelijk. Maar ook daar zal de coalitie hulp vooral bij links moeten zoeken.

  Dat is niet zonder electorale risico’s. Als het regeringsbeleid teveel naar links opschuift, kunnen met name VVD en het CDA daar bij de eerstvolgende nationale verkiezingen op afgerekend worden.

   

   

  3 REACTIES

  1. Politici die beweren het hele en eerlijke verhaal te vertellen geloven zichzelf of denken dat je het volk alles wijs kunt maken. Het zijn deze politici die GroteSterkeLeider en Baudet in het zadel hebben geholpen. Maar wellicht sneu voor Baudet hij heeft geen 38 zetels gehaald. Wat je nu zult zien dat er een machtsblokken zullen gaan ontstaan, want Baudet maakt de grote denkfout dat wil je iets bereken je toch water bij de wijn moet doen. Baudet kent zijn klassieken dus hij weet dat zij die nu roepen leve de messias, morgen kunnen roepen: aan het kruis met hem.

  2. Wederom blijken leugenachtigheid en onkunde voor het beste electorale resultaat te zorgen. Leuke avond weer.

   • Ik ben het met je eens. De leugens en arrogantie (hoe dom) van het kartel werden keihard afgestraft.

  Comments are closed.