Trouw staat voorop bij PVV

  0
  221

  Leestijd: 1 minuten.

  Wie bij de PVV op de verkiezingslijst gaat komen weet slechts één man. En dus kijkt iedereen naar Geert Wilders, die dat vandaag bekend gaat maken. Maar voor het zo ver is, gaf hij De Telegraaf een primeur. Nummer 2 wordt Fleur Agema, die al sinds 2006 in de Tweede Kamer zit, en nummer 3 wordt Vicky Maijer, lid van het Europees Parlement.

  Aan de bekwilders-top-3endmaking van de lijst gingen speculaties vooraf. Begrijpelijk want de PVV staat in het brandpunt van de belangstelling, doordat de partij bovenaan staat in de peilingen. De PVV lijkt over twee maanden flink omhoog te gaan. Dat lijkt op de situatie in 2010, toen de PVV klom van 9 naar 24 Kamerleden. En toen had Geert niet zo’n gelukkige hand van selecteren van zijn kandidaten. Na de verkiezingen verlieten vijf van de vierentwintig leden de fractie, deels nadat zij in opspraak kwamen en deels omdat ze zich niet konden verenigen met de lijn die Wilders had uitgezet. Een snel groeiende partij, en dat geldt niet alleen voor de PVV, loopt het risico om politieke avonturiers aan te trekken.

  Je zou verwachten dat Geert Wilders zijn lesje geleerd had bij de volgende verkiezingen in 2012. De PVV kromp na het gedogen van het kabinet van VVD en CDA naar 15 zetels. Maar van die 15 zetels raakte de PVV er drie kwijt. Twee van hen hen, Louis Bontes en Joram van Klaveren zijn nu met de partij VNL concurrenten van Wilders op de kiezersmarkt.

  Geert Wilders zou een jaar hebben nagedacht over zijn nieuwe lijst, die hij vandaag bekendmaakt. Het laat zich raden dat hij niet wil dat weer leden van zijn fractie in opspraak komen, maar de mogelijkheid om kandidaten te screenen heeft hij niet. En Wilders zal na de slechte ervaringen ook willen voorkomen dat leden van zijn fractie zetels gaan roven. Trouw aan de partij staat nu voorop, en bij de PVV is dat trouw aan de grote leider.